Туристи масово отказват почивки в Гърция заради пожарите, димът стигна до Малта и Сицилия

Въздухът стана токсичен
51
Туристи масово отказват почивки в Гърция заради пожарите, димът стигна до Малта и Сицилия
Снимка: БГНЕС

Туристи масово отказват резервации в Гърция заради бушуващите в страната горски пожари, съобщи „Труд“.
Пушеците превърнаха въздуха в токсичен. Цяла Северна Гърция е покрита от облаци дим и прах и хората носят маски навън. Втори ден небето на Атина е покрито с дим от пожар, който бушува в подножието на планината Парнита. Миризмата на изгоряло се усеща в цялата гръцка столица. Гъстият дим над Гърция се разпростря чак до островите Малта и Сицилия.

Още по темата

Остават в сила препоръките на гръцките власти във връзка с влошеното качество на въздуха в районите в близост до пожарите. Препоръчва се уязвимите групи (възрастни, малки деца и хора с респираторни заболявания) да останат по домовете си при затворени прозорци.

Пожарите в Гърция не стихват, а щетите са огромни. Хората се евакуират, а хиляди домашни любимци се губят и озовават на улицата и вероятно биха се задушили без помощта на доброволци.

Огнената стихия бушува за шести пореден ден в Александруполис, Родопите и Кавала. В Комотини се намира български екип от пожарникари и водоносни коли.

Част от българските туристи бързо напуснаха Александруполис още в първите часове на огненото бедствие. Бягат туристи и от Кавала и Халкидики, където също димна завеса задушава атмосферата.

В капан са и българските шофьори на камиони, които са блокирани на пристанището в Александруполис заради задимяване по магистралата. Шофьорите се притесняват, защото имат срокове за доставка, а не знаят кога ще могат да отпътуват от пристанището.

Пожарите в Гърция опасно приближават българска граница. Титаничната борба със стихията продължава по фронтовете на връх Парнита. Огънят стремглаво се движи по посока на Атина. В северозападната част на гръцката столица - в атинския квартал Ано Лиосия, доброволци спасиха десетки домашни любимци - котки, кучета, костенурки. Без техните грижи животните, които загубиха стопаните си, най-вероятно щеше да са изпепелени от огнените езици.

В област Еврос, Северна Гърция, са изгорели 1200 пчелни кошера, 910 дребни животни, осем крави и над 50 пасища. В област Фтиотида в Централна Гърция са изгорели 5000 декара за няколко часа. Там е имало стада, които фермерите не са могли да спасят. Загинали са повече от 500 животни.

Унищожителните пламъци, разпалвани от силния вятър и сухото време през последните месеци, не спират да нанасят огромни и скъпоструващи за държавата щети.

Пожарната обстановка в Гърция продължава да бъде усложнена, като се очаква ветровете да затруднят допълнително овладяването на пожарите, предупреждават от Ситуационния център на Министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Гърцияпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
11
 
! Отговори
НАГЛИ ЛЪЖЦИ преди 9 месеца
НЕ СЕ НАУЧИХА ТЪПИТЕ МУТРИ,ЗАВЗЕЛИ ЧЕРНОМОР,ЧЕ НЯМА ДА НИ ВЪРНАТ ДОКАТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО БЕТОНИРАТ И НЯМА СВОБОДНА ЗОНА ПОЧТИ НИКЪДЕ ВЕЧЕ.НИКЪДЕ ГО НЯМА ТОВА.ЗНАЕМ, ЧЕ МЕДИИТЕ СТЕ ЕДНИ НАГЛИ ЛЪЖЦИ И СЛУГИНАЖИ НА ВЛАСТТА И МУТРИТЕ.Още миналата година дадох 15 лв. внякакво убито заведение в Бяла за точно три парчета краставица и две доматчета,а тази година сигурно ще е мин.ДВОЙНО.Що за мазохист трябва да се оставяш да те рекетират мутрите концесионери в пълен разрез със закона. 2/3 трябвадаеFREE
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига с тези лажи бе....... Гърция и да е пострадала както пострада от разни върхове за 3 и повече хилядолетия пак стой там силна и красива.32 милиона туристи сте има за тази година и хич няма да липса който иска да замине за бетолаиноморието.или турцистан
32
1
 
10
 
! Отговори
ХАХАХАХ преди 9 месеца
След 4 дена заминаваме за около Кавала,НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ!То не бяха акули имало,отровни медузи,съблезъби тигри, вТурция пък медиите твърдяха било 50 гр., проверих за конкр.район-беше 35...И в същото време идилия по нашето море колко било чисто, идвайте българи,щото руснаците ги няма тази година,и приготвили нашите мутри целия плаж с платени чадъри и шезлонги, да няма къде багажа да си оставиш и наточили балтиите.Всичко живо пропищя колко по-скъпо е морето тук.Не сме мазохисти.СБОГОМ ЗАВИНАГИ!
31
0
 
7
 
! Отговори
АХАХАХАА преди 9 месеца
Въобще НЯМА ДА НИ ОТКАЖЕТЕ.Ние сме едни от най-правоверните любители на нашето Черноморие въпреки всичко,но тази година чашата преля!Досега гледахте да изгоните БГ туристите от НАШЕТО си и бясно ухажване на руснаци,украинци,поляци,тази година-то реклами,то клипове в нета, колко чисто било,а целият плаж набучен изцяло с концесионерски чадъри.Кракът ми няма да стъпи- няма своодна зона,само тук,никъде го няма по света.Не ме плашат нашите медии,отдавна НЕ ИМ ВЯРВАМЕ НА ПЛАТЕНИТЕ У Р О ДИ
30
7
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Пълно с неграмотни комплексари. Хората пишат основно за Южна Гърция, те щели на Халкидики да ходят...
29
4
 
2
 
! Отговори
do 2007 преди 9 месеца
в шенген няма да влезнем скоро , не се и надявай ....
28
5
 
2
 
! Отговори
Аха преди 9 месеца
Само танкер с втечнен газ им липсва на гърците и купона ще е пълен.
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз съм в Северна Гърция, няма дим, няма маски. Даже Тасос се вижда ясно,не знам за какво говорите. Сигурно някъде е така, но чак цяла Северна Гърция не е.
26
5
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 9 месеца
Ами ако Гърция бяха в ЕС и НАТО ...сега щяха да получат помощ от алианса и съюза ! Близо е до границите с България ....пък ние хвърляме за скраб в Украйна стотици еденици техника които могат до извесна степен да се пригодят за борба с пожарите .....нооо на България не е нужно ....те НАТО и ЕС както винаги веднага ще се притекат на помощ !
25
4
 
28
 
! Отговори
Сашо преди 9 месеца
Вчера бях в Никити, няма драми. Имаше малко пепел във въздуха, но беше за няколко часа, докато спре вятъра. В района на Халкодики всичко е спокойно, хората се забавляват и почиват. Смело към Гърция!Който му харесва, да си почива на Черно Море, въпрос на избор...
24
8
 
24
 
! Отговори
2007 преди 9 месеца
Утре пътувам за Никити и хич нямам намерение да се отказвам!По-добре да стоя с маска на плажа, от колкото да ида на бетономорието!Една стотинка няма да дам на печалбарите по нашето море!А като влезем в ШЕНГЕН от 1ви януари, да се сбогуват с каквито и да е туристи, докато не се научат че чадър и шезлонг се дават БЕЗПЛАТНО срещу едно кафе за 3 лева!!!
23
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз ще бягам след 2 дни, ама към Халкидики :) И ще бягам от разни кафяви неща и брадати ресторантьори...
22
13
 
5
 
! Отговори
L. преди 9 месеца
Гърция бавно се превръща в зимен курорт, но без сняг.
21
3
 
43
 
! Отговори
един друг преди 9 месеца
Българите масово отказват почивки в Гърция! Какво гръмко заглавие са! Така е, едвам намерих свободни места на Халкидики, при това само с предварително заплащане. Гледам и опашката на Кулата вече я няма.....Явно всички са хукнали към кафявоморието, защото много искат да изкарат по една чревна инфекция.Проверявайте си информацията, преди да пишете глупости.
20
2
 
30
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 9 месеца
Няма да си канселирам почивката в Малта. предайте много поздрави на БГ хотелиерите!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ричарде, изхвърли нещо по телевизията!
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ричард Алибегов ги е запалил, че тараторът и кафето са евтини!
17
5
 
26
 
! Отговори
Чоко преди 9 месеца
Аз пък вчера си резервирах едноседмична почивка на Халкидики. Дали да се откажа за сметка на някой от ла*йняните плажове около Царево .
16
4
 
29
 
! Отговори
Да да така е преди 9 месеца
Видех гръцки коли да се редят на кръговото на Бургас да отидат да плуват с кафяви акули. Чиста истина ви казвам
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно бг мутрохотелиерите яко са закъсали. Ами няма да ви идваме в бетонните кочини и точка.