Продължава насилственото изселване на евреи от ивицата Газа

Изселването на евреи от ивицата Газа е част от плана на лидерите на Израел и Палестина за прекратяване на огъня между двете страни
18 авг 2005 16:02,
Продължава насилственото изселване на евреи от ивицата Газа
Израелски войници изнасят насила еврейски духовник Снимка: Ройтерс

Израелската армия продължава да евакуира жителите на Кфар Даром, религиозен бастион на еврейските заселници в ивицата Газа, съобщават световните агенции. Според израелския премиер  Ариел Шарон операцията трябва да приключи в понеделник или вторник следващата седмица.

Евакуацията на еврейски колонии ще отнеме по-малко от предвиденото, уточняват еврейските власти. Първоначалните очаквания са били, че изтеглянето на заселниците ще продължи около три седмици.

В Кфар Даром войниците започнаха да отвеждат насила онези, които отказват да се подчинят на нарежданията на Шарон. Световните агенции разпространяват кадри, на които се вижда как войниците буквално отнасят плачещи и крещящи хора към автобусите, които трябва да отведат заселниците извън района.

Евакуацията на заселници започна и в другите еврейски селища в ивицата Газа. В най-стария еврейски град в областта, Нетцер Хазани, булдозер е преминал през изградените от активисти заграждения, за да направи път на войската.

Изселването на евреи от ивицата Газа е част от плана на лидерите на Израел и Палестина за прекратяване на огъня между двете страни. Планът на премиера Ариел Шарон предвижда да бъдат премахнати всичките 21 еврейски селища в Газа и още четири на Западния бряг. В ивицата живеят около 8 000 заселници сред 1 300 000 палестинци.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание