Арабската пролет – мечта, превърната в кошмар

Всичко започна прекрасно, но после всичко бе пропиляно...
17 дек 2015 20:31, Боряна Павлова
75
Арабската пролет – мечта, превърната в кошмар
Снимка: архив Reuters

Дезорганизираният градски либерализъм не успя да спечели надпреварата с племенната политика, или с ислямизма. Днешният четвъртък бележи тъжна годишнина за Арабския свят.

На 17 декември 2010 г. тунизийският продавач на плодове Мохамед Буазизи се самозапали, след като властите конфискуваха стоката му и го пребиха. Инцидентът предизвика въстание, което за броени седмици доведе до падането на користолюбивата тунизийска автокрация.

Протестите се разпространиха в Египет, Либия, Йемен и Сирия. Деспотите от Мароко до Месопотамия усетиха силата на народния гняв. Мнозина не издържаха на напора й, пише коментаторът на "Wallstreet Journal" Сохраб Ахмари.

И въпреки това днес Близкият изток е по-нестабилен и храни по-малко надежди, отколкото преди Арабската пролет. Преди пет години модерно облеченият, притежаващ смартфон арабски либерал, стана аватар на региона. Днес обаче характерни образи тук са размахващият нож джихадист и бежанецът.

Всяка страна от Арабската пролет е нещастна по своему. Тунис е единственият успешен пример от многото, след като прие светска конституция и извърши няколко мирни предавания на властта.

Неотдавна Рашид Гануши, лидер на умерено ислямската партия "Ан Нахда" в Тунис, обяви: "Ние успяхме да се задържим на моста на демократичната промяна, докато други паднаха от него". Така е, но рожденото място на Арабската пролет е също и най-големият в света износител на бойци за "Ислямска държава", коментира авторът.

И в Египет картината е противоречива. Страната отново се управлява от военни и пак се е настанил предреволюционният страх: режимът е репресивен и параноичен, но също така и стабилен и върви по пътя на икономическите реформи.

Нещата са много по-зле в Йемен и Либия, които на практика са престанали да съществуват като единни държави. Йемен се разпадна на съставляващите го части по религиозен признак, което накара съседните сунитски държави, начело със Саудитска Арабия, да предприемат военна намеса, за да попречат на иранския режим да превърне страната в шиитски сателит. Либия е терен на беззаконие за контрабандисти и джихадисти от ИД, а какво да кажем за Сирия с нейните варели бомби, 250 000 жертви и 4 млн. бежанци.

Как стана така, че мечтите се превърнаха в кошмари?

Стандартното обяснение е, че като смазаха или погълнаха противниците си, светски автократи като Хосни Мубарак в Египет, превърнаха ислямистките групировки в единствения останал канал за изява на недоволство. След падането на диктаторите обаче либералите бързо бяха изтласкани встрани, докато ислямистите и остатъците от стария ред се бореха за надмощие.

Тази теория е пълна с противоречия. На първо място, тя подценява политическия ислям. Още в началото на 19-и век ислямистки интелектуалци призоваха за възстановяване на помръкналата слава на исляма и за прогонване на западните "замърсители". Да се каже, че засилващото се влияние на (ислямисткото) движение върху региона е реакция срещу светската диктатура, означава да се отрече ислямисткият фактор и присъщата му идеологическа насоченост.

Светският арабски национализъм вече бе изчерпал енергията си към момента, когато Мубарак и неговата кохорта бяха свалени. Но възходът на ИД показва, че ислямизмът представлява една доста дълга историческа вълна, която едва започва да достига апогея си. Мнозина на Запад си мислеха, че отстраняването на диктаторите ще подкопае и привлекателността на ислямизма. Събитията обаче не се развиха по този начин.

Арабските либерали така и не успяха да посочат "трети път". Моделът "революция 2.0" на насочван чрез социални медии протест, без лидери, беше ефективен срещу непопулярни режими. Но той се оказа недостатъчен за завоюване на властта и либералите не успяха да артикулират ясна идеологическа алтернатива, която да срещне масова подкрепа. Ако те бяха използвали поне половината от времето, през което демонизират еврейската държава, за да се поучат от Израел как се насажда демокрация в Близкия изток, днес либералите можеха да бъдат в по-добра позиция.

Най-погрешният ход на Запада бе да разглежда стремежа към свобода като нещо отделно от надпреварата по геополитическо умение. В Египет, например, администрацията на Обама се оказа безсилна да предотврати падането на прозападния Мубарак, а в следващите месеци направи твърде малко, за да насочи в желано русло резултатите от революцията. Вашингтон се отнасяше еднакво благосклонно към всички участници, сякаш Египет бе Люксембург, а "Мюсюлманските братя" - просто една десноцентристка партия.

В Либия САЩ отстраниха Муамар Кадафи чрез юридическа уловка - отговорност за защита, а после бързо изоставиха страната с малко жизнеспособни институции на произвола на междуплеменните вражди. Що се отнася до Сирия, президентът Обама обяви, че "Башар Асад "трябва да си върви", а после безучастно заочна да наблюдава как подкрепяният от Иран тиранин продължи да убива и да обгазява собствения си народ, предизвиквайки бежанска криза, която изправи на нокти Европа.

Клането продължи близо пет години. Най-застрашителното последствие, в дългосрочен план, е не раждането на терористична държава на обширни територии от Сирия и Ирак, а разрушаването на доверието в САЩ. Арабите знаят, че не можеш да въведеш ред, ако не присъстваш и не си ангажиран в техния свят.Що се отнася до предписаната свобода, пет години след самоподпалването на Мохамед Буазизи най-свободните араби все още са онези, които са граждани на Израел.

Милионите, които бягат от други части на региона, си правят изводи за състоянието на арабската цивилизация. Интелектуалците и (политическите) активисти не смеят и да помислят за ново въстание, защото знаят, че ако им падне, голям брой араби ще поискат шериатски закони, потискане на жените, етническа и религиозна мъст.

Това може би е несправедлива преценка, но тя произтича от една политическа култура, която цени честта, рода и религиозната преданост по-високо от разума и компромиса. Погледнато от този ъгъл, регионът е пропилял не само петте години от началото на Арабската пролет, но и целия век след освобождението си от отоманско иго.

/БТА/


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 4 години
Арабската пролет беше спнсорирана и инспирирана от запада иСАЩ ,с цел -1) Хаос и разрушения, 2)Преразпределение на територии ресурсите ,свързани с тия територии.Плана е изработен и замислен доста отдавна.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко много дървено - бетонени глави са се изходили тук.
40
0
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Не се радвай на малко прасенце,защото не се знае каква свия ще стане.
39
1
 
3
 
! Отговори
аман от лъ.жи преди 4 години
тези протести са инспирирани от службите на САЩ, често представени от различни Н.П.О.-та. използват се лабилни хора и се подтикват към самозапалване. винаги има ненормалници, има и безделници склонни към насилие които са готови да подемат протестите след това. и в БГ се запалиха някакви хорица при Орешарски без видима причина. дори щатите спонсорираха филм за един от тях, от който стана ясно че човекът е нефелен. а защо сега не се палят? каква е разликата, забелязвате ли че спряха да го правят?
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Amerik da unishtojim indiancite ,i da si razdelim zemiata po ravno
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всичко започна прекрасно, но после всичко бе пропиляно"
Всичко бе пропиляно от човешкия материал, който сега, добре финансиран нахлува незаконно и безнаказано в Европа. Безнаказано, защото не можеш да спреш толкова много хора - ще те изкарат ***, фашист и каквото им дойде на Н"П"О-тата.
Чов.материал е такъв, защото е необразован, фанатизиран и местните икономики не могат да му дадат стандарта на живот, който той иска. Религията му казва - ти си висшия, защото си мюсюлманин и той нахлува в Е
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната пропагандна глупост.
Виждате ли, Америка е права, но малко е сбъркала защото не се била намесила по-решително в пролетта....
Може би е редно да се каже най-накрая, че причината е именно в намесата. А резултатите са само лоши или по-лоши.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди около месец Путин им каза много ясно на тъпите организатори американците - не може да изнасяте вашата демокрация без да се съобразявате с културните, религиозните и етническите особености на различните нации. Не може да се слагат всички хора под един знаменател. Дори трето поколение мюсюлмани в Европа си имат шариат и техни закони и не се подчиняват на държавното правосъдие а си раздават тяхно и не искат да отстъпят. Само че доскоро европейските правителства се правеха на глухи и слепи.
34
0
 
1
 
! Отговори
никси преди 4 години
До Odysseus О,има и то много ,като започнем с Джефри Пайат и стигнем до Дж. Байдън всичко е мейд ин САЩ.
33
0
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
утре и в европа и анерика ще е така, за сега тук таме само припламвания като метежите в лондон 2011та , но тия неща са неизбежни
32
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказва се че Америка е в състояние да организира целия арабски свят. Това е вече суперсила.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в България като се самозапалиха няколко човека? Арабската пролет беше организирана от отвъд океана за да сложат техни пионки - "учтиви" диктатори, дето ги слушкат. При Кадафи либийският долар беше една от най-силните валути. Сирия беше светска страна. Сега най-примитивните взеха власта и резултата е налице. Скоро и цяла Африка ще се срине, защото се въведе модела на тариката. Безработицата сред европейскит младежи достига в някои страни 50%, но те вкарват от вън пришълци. Алчни ко'пелета!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ред е по-добър от хаоса.
За справка:Сирия.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Провалът на последните цветни революции показа импотентността на Запада да наложи влиянието си в света.Това е добре като се сетим до какъв дистрес доведе държавата нашата 10-то ноемврийска революция.Като си помисля,че тези сноби искат да дестабилизират държавността на най-голямата страна на планетата без да си дават сметка за последиците от това,макар и да видяха какво стана в Източна Европа и арабския свят ,стигам до извода,че са много тъпи сноби.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може,в никакъв случай точно пък Краварите да направят нещо лошо,на когото и да е!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да не си помисли,че Американците са виновни?
26
2
 
11
 
! Отговори
h преди 4 години
До Odysseus
Ей, да ти напомня, че трябва да си пиеш хапчетата - болен си!
25
2
 
7
 
! Отговори
ПреЦедента преди 4 години
То затова е мечта , щото идва от Запада , а от там само благи думи! Същата работа като "Американската мечта"
24
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Анонимен 39

На мандолината на бай Минко ергена е по-добре да си упражнява хобито.
23
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Odysseus

А за Премиерата подготвяш ли се от_зад, неграмотник?