Напрежение в Близкия изток, Рияд обвинява Техеран

Саудитски министър смята, че Иран дестабилизира района
19 май 2019 08:00,
30
Напрежение в Близкия изток, Рияд обвинява Техеран
Снимка: архив Reuters

Саудитска Арабия ще направи всичко възможно, за да избегне война в Близкия изток, но е в готовност да реагира "с цялата си мощ и решителност" след атаките срещу нейни петролни танкери и инсталации.

Това заяви тази нощ на пресконференция саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр, цитиран от Ройтерс и БТА.

Още по темата

Той обвини Иран, че се стреми да дестабилизира района и прикани международната общност да поеме отговорността да спре тези действия иранския режим. Джубейр съобщи, че проиранските йеменски бунтовници хуси са изстреляли по Саудитска Арабия 225 ракети и са изпратили към кралството 141 безпилотни летателни апарата.

Преди часове бе съобщено, че саудитският крал е свикал за 30 май в Мека среща на ръководители на арабските страни от Персийския залив и други арабски лидери, за да обсъдят напрегнатата обстановка в региона.

Външното министерство на Обединените арабски емирства изрази подкрепа за инициативата на саудитския монарх и заяви, че настоящите "критични обстоятелства" изискват единна позиция на всички арабски страни. (КТ)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се избомбят взаимно тия чаршафи, посна ми от лицемерието им
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иран е голям залък дори за САЩ...................силна държава, която ще получи подкрепа от Китай и Русия............ако бъде нападната от САЩ или Израел!!Война ще има....................ще се пренаредят картите в Близкия изток!!
2
7
 
37
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Иран добре знае, че след разсипването на Сирия ще дойде техния ред. Затова и толкова усърдно помагаха Сирия да не падне. Само че Сирия все пак е дестабилизирана и е на колене. Иран е последната независима и стабилна държава неприятелски настоена към Израел. Затова война ще има. Ико Иран бъде нападната от САЩ (с Израел и СА в сянка) няма да издържи дълго. Освен ако не получи явна подкрепа от Русия, Китай и евентуално Турция. Като резултаат, тероризмът и миграацията ще се множат.
1
16
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
С три думи: очаквайте ирански бежанци.