Сухото лято удари винарите: Продукцията ще намалее с 20%

На територията на страната работят 279 винарски предприятия
26 сеп 2019 21:30,
10
Сухото лято удари винарите: Продукцията ще намалее с 20%
Снимка: pixaBay

Експерти прогнозират по-малко вино в пика на гроздобера. Причината – по-сухото лято.

На територията на страната работят 279 винарски предприятия. Повечето със собствени лозя.

След цяло лято суша, лозарите в село Брестовица очакват доста по-слаба реколта. Заради високите температури гроздоберът в пловдивския край върви с пълна сила повече от месец.

Още по темата
С 20-30% ще е по-нисък добивът на грозде и в масивите на близкото село Устина.

"В доста райони реколтата е провалена, при нас успяхме да я съхраним и да компенсираме тези липси", каза още Васил Стоянов, главен технолог във винарска изба в село Устина.

По-слаба реколта очакват и в Санданско-Петричкия район.

По-оптимистични са обаче производителите в масивите край тракийската низина. Тук сухото лято е било по-благосклонно към реколтата.

"Не е с рекордни добиви и рекордно качество, но очакваме една от добрите години в района на Нова Загора", заяви Злати Златев, търговски мениджър във винарска изба.

Реколтата в страната тази година ще е с 20 % по-ниска, прогнозират и от земеделското министерство. Така от масивите към избите ще тръгнат 120 млн. кг грозде.

"Реколтата на контрастите. Като обем гроздето го има, но като кг просто не тежи. То е леко, защото сокът в зърната е доста по-малък", поясни Красимир Коев, директор на Агенция по лозата и виното.

Прогнозите са от избите да излязат около 85 млн. литра. С 20 % по-малко от миналата година, съобщава Нова телевизия.

До дефицит на родна продукция на пазара обаче няма да се стигне, категорични са от бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскоро немците се хвалеха с рекордни дажби заради тазгодишната суша в Германия.
7
0
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
до 4 Трябва да си много ограничен човечец да купуваш бутилка 750 мл вино за 5 лева, камо ли за 20 лева. Литър домашно вино елексир струва 4 лева максимум и е 10 пъти по -добро от най- скъпото вино в магазините. Същото е и с ракията. Трябва да си супер *** да си купиш бoклуkа Сливенска перла за 15 лева половин литър, като домашната ракия елексир се продава за 10 лева литъра двойно преварена отлежала.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 1 Пои-силно ще е виното защото захарността е по -висока, но тия каввали производителите не ги блажди това- те искат да е разредено с вода за да има литри.И що се правят на тъпиии пред нас? Всички знаем че те ще си докарат литрите от силното вино с разреждане с вода.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, но за нашия пазар не е ясно дали е нужно грозде изобщо. Пиянките и най-бедните купуват от пластмасовите бутилки, а по-заможните не гледат цена-за тях има винени къщи с качествени вина от цял свят. Явно проблем са със средното качество, те трябва да киснат малко в джибри 1,2ра, 3та цедка...А пластмасовите..преди години дъщерята правила купон и нали студенти, пили такова "вино". После ходи да и избелват пломбите, че няма измиване боята!
4
2
 
5
 
! Отговори
Един от Навалицата. преди 4 години
Не знам, какъв "винопроизводител" и "винар" трябва да си, за да кажеш, че слънчевото и сухо време, е предпоставка за увеличение на цените на виното, защото...добивите на грозде, били малки и видите ли, гроздето си било нормално на големина, ама...било по-леко. Щот от жегата станало по-сухо!!!! България е твърде елементарна държава, в която и живеят такива хора... За качество не се говори. Важното е, че гроздето е по-леко, заради сушата. И за това - бутилка вино 20 лв! Евалла!
3
2
 
5
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
На територията на САЩ работат точно 11 дистилерии за бърбън.В Ирландия има само две дистилерии за уиски.В Мидълтън и Конали.В производството на алкохол качеството е далеч по-важно от количеството.Да се оплакваш от сухо лято,което значи качествено грозде и вино е белег на тотално невежество в този бранш.Освен,ако както България не си производител в най-ниската ценова гама и не продаваш виното си на хектолитри вместо в описани и оценени бутилки.
2
1
 
4
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 4 години
Ще пием водка - житните култури изобилстват. Кеф ти пшеница, кеф ти ръж...
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма угодия за тия все нещо им е криво за да вдигат цените. Миналата година се оплакваха, че много дъжд валяло, при жега захарността и качеството на гроздето е по-висока .