Поне 10 чужди инвеститори ще купят акции на БТК

Поне половината от акциите на БТК ще бъдат купени от чуждестранни институционални инвеститори, като няма нито един инвеститор, който може да купи всички предложени акции на БТК
13 яну 2005 15:31,
"Поне половината от акциите на БТК ще бъдат купени от чуждестранни институционални инвеститори, показва нашето предварително проучаване. Това ще бъдат около 10 институционални инвеститори, като няма нито един инвеститор, който може да купи всички предложени акции на БТК," каза на прескоференция в Агенцията за приватизация Иван Ненков, изпълнителен директор на Булброкърс АД, един от участниците в консорциума продавач на 34,78% от БТК на борсата, цитиран от www.investor.bg.

Днес АП обяви сроковете и схемата за продажба на акции на БТК на фондовата борса.

По късно през деня в интервю за БНР, Ненков заяви: "Ако хората не вярват, че може да се справят на пазара на ценни книжа, да продават компенсаторните си инструменти, ако обаче смятат, че той е перспективен за тях, да си купят акции на БТК".

"Предложената схема с предлагане на всички акции от БТК още първия ден гарантира по-висока продажна цена, защото досегашната практика е показала, че при поетапната продажба инвеститорите изчакват или дават с малко по-висока цена от началната. Не можем да кажем кои притежават големи пакети компенсаторни инструменти, защото това е служебна информация, пазена в Централен депозитар”, каза изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Атанас Бангачев.

"Странно ми се вижда, че всички акции на БТК се предлагат още на първия търг, това е доста голям пакет и съм изненадан от решението на АП. Не мога да прогнозирам цената за акция на БТК в компенсаторни инструменти по време на търга, защото това е много труден въпрос. Утре цената на компенасторните инструметни би стартирала около сегашните нива, но вероятността да отидат нагоре е по-голяма, защото остават девет работни дни до първия търг и тези, които не са успели да купят, трябва да го направят бързо. След търговете за акции на БТК очаквам да има леко понижение в цената на компенсаторните инструметни, но то няма да е драстично, защото след това се очаква да се предложат и акции от БМФ, както и компенсаторките да се използват за плащане при някой други компании", каза за Investor.bg Светозар Абрашев от Първа финансова брокерска къща.

"Мисля, че отново ще бъде ощетен капиталовият пазар, защото по-голямата част от акциите ще се продадат в първия ден. Цената за акция на БТК ще зависи от най-големите притежатели на компенсаторни инструменти. Трудно е да се каже в каква посока ще отворят компенасторните инструменти утре, но след търга цената мисля че ще бъде под номинала", коментира Николай Мартинов от ИП Карол АД.

“Според мен схемата е нормална, защото дава равен старт на всички участници в търга. По-малките участници ще бъдат затруднени, тъй като няма да се защитават техните интереси. Очаквам поне двойно по-висока от обявената цена в компенсаторни инструменти, ако не и над това. Единият вариант според мен е утре големите играчи да окажат натиск върху цената на инструментите, след което цената да потегли нагоре. По-вероятно е цената на инструментите да отвори силно в положителна посока. След търга очаквам цените на компенсаторните инструменти да се понижат поне до следващите такива”, каза за Investor.bg Александър Петков от ИП Позитива АД.

"Схемата на продажба за пореден път доказа, че интересите на определена група стоят над общите. В продължение на "изненадата" нови 15% от БТК, се появи и информация, че всички акции ще се предложат в един ден, което опрделено не е в полза на дребните инвеститори. Да не говорим за пазара на компенсаторни инструменти. Трудно е да се прави прогноза за среднта цена на търг, но ще е далеч над минималната. Не трябва да се забравя, че големите номинали са на цени много по-ниски от пазарните в момента. Очаквам повишение на цените на компенсаторките в утрешния ден и силен спад след приключване на продажбата на БТК, която едва ли ще продължи повече от седмица", коментира Красимир Атанасов ИП Елана Трейдинг АД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание