Н. Василев: Намаляват шансовете за БМФ на борсата през този мандат

Според Василев трябва да се внимава, защото има случаи в световната история на 10-годишни рецесии
25 мар 2005 10:17,
Н. Василев: Намаляват шансовете за БМФ на борсата през този мандат

Шансовете да има борсова приватизация на миноритарен пакет от БМФ до края на мандата на това правителство клонят към нула, защото Парламентът не приема стратегията за приватизация, която е внесена отдавна, каза вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев на среща, организирана от Клуба на журналистите, проведена късно снощи.

Повод за срещата беше представянето на „Анализ на капиталовия пазар и стратегия на БФБ-София АД за неговото развитие до 2007 г.”, изготвена от Центъра за икономическо развитие. Документът бе представен от Ивайло Николов. Той уточни, че този документ не отхвърля готвените в предишни години стратегии, а тяхно логично продължение.

"Когато пазарът върви нагоре, всички са щастливи, усмихват се и приемат за даденост 100% доходност на година. Без думите да бъдат съвет за някакви действия, искам да кажа, че хората трябва да бъдат по-разумни до изборите - дотогава едва ли ще има нов 12-кратен ръст на цените", каза Василев.

"Отдавна не съм правил анализи на компаниите, търгувани на борсата, но това, което чета във вестниците за коефициента цена/печалба, показва, че ситуацията не е много разумна. Не може микроскопични фирми да се оценяват за десетки и стотици милиони левове. И след това ей така случайно да паднат пет пъти," допълни Николай Василев.

Според Василев трябва да се внимава, защото има случаи в световната история на 10-годишни рецесии. "Средната кариера в дадена компания е четири години, което означава че някои кариери преминават изцяло при падащи пазари," каза още Василев.

На въпрос дали притежава акции, вицепремиерът каза, че още през 2001 г. публично е оповестил и е продал всички акции от български компании, които е притежавал, за да няма конфликт на интереси, свързани с неговата работа.

Няколко са основните опасности пред капиталовия пазар според Василев. На първо място това е ако бъдещото управление премахне нулевият данък върху капиталовите печалби. Друга опасност е премахването на международните счетоводни стандарти за публичните дружества, след като настоящето правителство ги въведе.

Корпоративното управление отчете значителни подобрения в последните четири години, за да се стигне до вариант, в който компаниите казват, че са свръх регулирани. Според Василев има опасност от отстъпление в реда за отписване, както и при предоставянето на информация, което и без това все още е далеч от световната практика.

Допускането на миноритарни акционери и независими директори в органите за управление беше едно от положителните неща в последните години и остъпление в тази насока също е опасност за пазара. Не трябва да се отстъпва и от дисциплиниращия ефект на възможността акционерите с дял от 5% да имат право да съдят ръководството на компанията при злоупотреби.

Според Николай Василев публичната продажба на акции от БТК е равна на всички борсови приватизации преди това, тъй като БТК предизвика интереса на чуждите инвеститори към нашия пазар. "БТК обаче е на границата между малка и средна компания по международните критерии", уточни Василев.

В следващите години целта е да няма обратни промени, както и частният бизнес да се обърне към борсата, каза Василев. Все още ключовите банки и телекомуникационни компании не са на борсата.

На въпрос за оттегляне на държавата като акционер в БФБ-София, Николай Василев отговори, че делът на държавата улеснява приватизацията на държавните пакети. "Нека частните банки и телекомуникационни компании излязат на борсата и ние ще решим, че вече има кой да се грижи за пазара и ще се оттеглим", каза Василев.

В следващите години от ресора на Министерството на транспорта могат да бъдат продадени на борсата товарните превози на БДЖ, които са печеливши, както и 30% от БМФ, ако не бъдат продадени сега. "България Ер има капитал колкото един самолетен двигател и при нея важното е да има приватизация по принцип," уточни Василев.

Според Ивайло Николов оттук-нататък очакванията към държавата да продава акции на борсата трябва да са по-умерени, като грижата за развитие на капиталовия пазар трябва да бъде поета от частния бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации