Започва строежът на фериботна връзка Никопол-Турну Мъгуреле

"ФАР-Трасгранично сътрудничество" вече одобри финансиране на обекта и Контролно-пропускателния пункт за него
11 апр 2005 12:56,
Министър-председателят Симеон Сакскобургготски ще направи първа копка за строителството на фериботната връзка Никопол-Турну Мъгуреле. Премиерът е приел поканата на областния управител на Плевен Николай Маринов обектът официално да бъде започнат на 16 април т.г., обяви Маринов за БТА.

Според предварителните разчети новият ферибот на река Дунав между България и Румъния ще бъде пуснат в експлоатация от 1 юли 2006. Програмата на Европейския съюз "ФАР-Трасгранично сътрудничество" вече одобри финансиране на обекта и Контролно-пропускателния пункт за него.

Той ще бъде изпълнен по договори, чийто възложители са две министерства - на регионалното развитие /МРРБ/ и на транспорта /МТС/. За лицензиран превозвач Министерството на транспорта ще договорира условията с оператор на ферибота и ще финансира проекта за строителния договор с 3,499 милиона евро по програма ФАР и с 1,500 милиона евро от държавния бюджет.

Изпълнението на строителния договор започна от януари с подготвителен период. Следват 16 месеца строителна дейност, 12 месеца гаранционен период, 6 месеца за приключване и финални плащания. Прогнозна дата на приемане на завършения обект е 1 юли 2006. До тогава се очаква да бъде определен и превозвачът. Проектът е огледален и за румънската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание