Текстилният бранш протестира пред ЕК заради вноса от Китай

Според Организацията на обединените нации обаче от премахването на квотите ще се облагодетелстват не само развиващите се, но и развитите страни
13 май 2005 09:43,

До 20 май 2005 г. представителите на българския текстилен сектор могат да изпращат писмените си позиции до Европейската комисия относно вноса на китайски текстил, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Производителите и търговците ще попълват специални въпросници, които са публикувани на сайта на БСК. Те ще бъдат разгледани от ЕК, която започна разследване на вноса на девет групи текстилни продукти от Китай с цел предприемане на защитни мерки по правилата на Световната търговска организация след доказване на такъв внос.

След премахването на ограничителните квоти на Индия и Китай от 1 януари 2005 г. се засили заплахата от монополизиране на пазара на облекла от тези две страни. Очакванията са съвсем скоро Китай да контролира повече от половината от пазара на текстил и облекло на стойност около 200 млрд. долара годишно. По изчисления на анализатори това ще доведе и до безработица в световен мащаб в порядъка на 30 млн. работни места.

Според Организацията на обединените нации обаче от премахването на квотите ще се облагодетелстват не само развиващите се, но и развитите страни. В резултат на премахването на тази аномалия в системата на световната търговия най-печеливши ще бъдат потребителите, тъй като цените на стоките ще паднат с над 20%, което ще доведе до годишна икономия на едно средностатистическо семейство от около 335 долара годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации