Проект на USAID ще помага за интегритета на финансовия сектор у нас

Основни усилия ще бъдат насочени кам управление Застрахователен надзор на КФН, тъй като до момента този сектор не е получавал помощ
27 май 2005 14:05,

Проект “Интегритет на финансовия сектор” на Американската агенция за международно развитие (USAID) ще работи с Комисията за финансов надзор, БНБ и Фонда за гарантиране влоговете на гражданите, стана ясно на първия семинар по проекта, който се провежда в петък и събота в Боровец, съобщи Investor.bg.

"Основни усилия ще бъдат насочени към управление Застрахователен надзор на КФН, тъй като до момента този сектор не е получавал помощ за разлика от управлението за надзор на инвестиционната дейност и осигурителния надзор," каза Джеймс Сатъфийлд, директор на проекта, специално за Investor.bg. В проекта са привлечени двама чуждестранни експерти, които ще помогнат за създаването на наръчник за проверка на застрахователните дружества, който да спомага за навременно откриване на проблеми в застрахователните дружества.

"В САЩ фалита на застраховател е често срещано явление, което зависи от развитието на бизнеса," каза Сатъфийлд в отговор на въпрос дали се очакват фалити на застрахователи у нас.

Постоянният персонал по проекта е един човек и това е Джеймс Сатъфийлд, като според нуждите на регулаторните органи ще бъдат привличани и други експерти. Срокаът на проекта е две години, като Сатъфийлд отказа да уточни бюджета на проекта, като каза че е той е скромен. Според неофициална информация размерът на бюджета по проекта е два милиона долара.

Проект “Интегритет на финансовият сеттор” ще е последен на Американската агенция за международно развитие в България и ние го наричаме дипломиращ проект“, каза още Джеймс Сатъфийлд.

Първата му цел е да подготви БНБ, КФН и Фондът за гарантиране влоговете на гражданите за присъединяването към ЕС. Втората цел е да разработи мерки срещу прането на пари и третата да осигури прозрачност на финансовия сектор по два начина. Единият е чрез осведомяване сред политиците, осъществяващи държавната политика, а вторият чрез подобряване на обществената осведоменост чрез браншови асоциации и журналисти.

Крайната цел е наличието на интегрираност, стабилност и прозрачност на финансовия сектор, каза Джеймс Сатъфийлд

Първият семинар на проекта започна днес в Боровец и на него се разискват предизвикателствата пред небанковия финансов сектор в България в процеса на присъединяване към ЕС.

Проф. Милчо Стоименов откри семинара, с думите: “Предизвикателството е във факта, че трябва да сме конкурентни на останалите страни в евросъюза. Нашата задача е да стимулираме развитието на финансовия сектор, но не и да налагаме рестрикции на пазара. За съжаление трябва да признаем, че нашият пазар е слабо развит. По капитализация сме последни сред страните присъединяващи се към ЕС, дори сме след Малта".

Бъдещето не е на малките компании и нашите компании трябва да се консолидират, ако искат да оцелеят, каза още Стоименов.

В семинара като лектори участват още зам.председателите на КФН Ралица Агайн и Бисер Петков. Над 10 други експерти на КФН от трите управления също ще бъдат лектори и ще участват в дискусиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации