Лихвите ще продължат да падат през тази година

УниКредит: Средният размер на ипотечните кредити достигна близо 72 300 лв. през 2014
5 яну 2015 16:21,
0
Лихвите ще продължат да падат през тази година
Снимка: архив, Ройтерс

Лек ръст на сделките с недвижими имоти от около 5% се очаква да има през тази година. Вследствие на това ще се раздвижи и пазарът на ипотечни кредити, като се очаква в следващите месеци да има минимално повишение на цените на имотите. Това прогнозира Крум Алексиев, директор Маркетинг и клиентски сегменти в УниКредит Булбанк, в годишния си анализ за кредитите на домакинствата, съобщиха от банката.

Алексиев очаква тенденцията за понижаване на лихвите по кредити, повишеното предлагане и конкуренцията между финансовите институции да се запази и през 2015 г., като домакинствата ще продължат да бъдат предпазливи при вземането на финансови решения. Положителните сигнали за подобряване на макросредата и икономическата активност, повишената ликвидност в системата и колебливото възстановяване на пазара на труда определят очакванията за поведението на потребителите, смята още Алексиев.

Въпреки сложната политическа и икономическа обстановка в страната през 2014 г., конкуренцията на банковия пазар доведе до по-добри ценови условия по кредитите, от което спечелиха основно клиентите, обясняват от банката в доклада си за изминалата година.

Основните причини за повишената активност на домакинствата през последното тримесечие на 2014 г. според експерта са две – първите признаци за политическа стабилност и желанието на част от домакинствата да повишат качеството си на живот, премествайки се в по-голямо жилище.

Най-активни остават потребителите между 36 и 45 години, които вече са над 47% от всички кредитополучатели. След тях е групата на купуващи първо жилище на възраст между 26 и 35 години – 33.2%, обяснява Алексиев.
Според данните с около 4% средно се е увеличил средният размер на ипотечните кредити у нас през 2014 г. спрямо година по-рано и той възлиза на близо 72 300 лева. През цялата 2014 г. се е наблюдавал ръст в подадените искания за ипотечни кредити на физически лица, като повишението е с около 5% спрямо предходната 2013 г.

Средният срок на изплащане на ипотечните кредити се запазва на 22 години. Едва 0,3% от ипотеките през октомври 2014 г. не са целеви, а за лично ползване, като те често се използват за финансиране на други сделки, сочи анализът.

През изминалата година се е наблюдавало и повишено търсене на потребителски кредити и  нарастване на средния размер до 8100 лв. През  2013 г. размерът им е бил 7300 лв. "От друга страна, наблюдаваме все по-голямо желание от страна на клиентите за по-бързо погасяване на задължението, като средният срок на потребителския кредит намалява от 8 на 7 години", допълва Алексиев.

Въпреки желанието на много банки на пазара да предложат на клиентите си стабилност в изплащането на кредитните им задължения чрез непроменлива месечна вноска, интересът към кредитите с фиксирана лихва продължи да спада. Това се случи за сметка на увеличаващия се интерес към кредитите с атрактивни плаващи лихвени проценти. Една от възможните причини е очакванията на потребителите за ниски пазарни лихвени индекси в  краткосрочен и средносрочен период, смята експертът.

Още икономически новини четете в Investor.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации