Преговори за проследяването на паричните потоци на КТБ

Продажбата на активите ще бъде затруднена, заяви Муравей Радев
24 апр 2015 12:42, Надежда Бочева
6
Преговори за проследяването на паричните потоци на КТБ
Снимка: bgonair.bg

В момента се водят преговори с международни компании за проследяване на паричните потоци на КТБ. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air депутатът Димитър Танев (РБ), участник във временната парламентарна комисия, която разследва източването на банката.

„Голямото разпродаване на КТБ започва и ще продължи около година и половина. В същото време години наред ще се точат дела, заведени както от синдиците, така и дела на външни лица, свързани с различни интереси“, коментира бившият финансов министър Муравей Радев по повод решението на СГС да започне производство по несъстоятелността. „Вероятно скоро ще бъдат атакувани съдебно цесии и прихващания“, очаква той.

Според Димитър Танев извънредното законодателство по казуса дава достатъчно основания на синдиците да атакуват направените сделки. Той се съгласи, че тепърва ще има много съдебни дела.

"Това огромно разграбване на банката, след поставянето й под особен надзор, със сигурност ще засегне много икономически интереси, когато сделките бъдат атакувани. Това не бива да ни плаши, ние трябва да насърчим синдиците. На едно от следващите заседания на временната комисия предстои да бъдат поканени синдиците заради възможността да бъде наета международна компания с безупречна репутация, която да подпомогне проследяването на потоците и каквото може да бъде спасено от банката, да бъде спасено", каза той.

Запитан дали е възможно изборът на такава компания да се ускори, той отговори: "Това трябва да бъдат нашите усилия. Към настоящия етап има разговори с няколко компании. В момента е важно да се договори възнаграждението на тези компании, не само техните отговорности. Възнаграждението да е част от възстановените средства".

Муравей Радев каза обаче, че не е съгласен да слуша само декларации от политиците, че ще се направи "това или онова". Според него политическите сили е трябвало да решат въпроса през лятото на миналата година, но не са го направили.

Димитър Танев коментира и прословутия годишен доклад на ДАНС за 2013 г., за който се твърди, че сигнализира за проблеми в системата. Той заяви, че този доклад е бил представен на правителството на Орешарски, а негово задължение е било да внесе документа в парламента. Това не се е случило.

На въпрос какво ще стане с негарантираните влогове и кредиторите, Муравей Радев отговори: "Студена вода".

"КТБ не е работила като истинска банка, а като пирамида. Банката е инвестирала в сериозен бизнес, който е прехвърлен на трети лица и събирането на активите ще бъде изключително трудно", каза Танев.

Продажбата на активите на КТБ ще бъде затруднена, тъй като няма пряка връзка между тях и банката, което ще затрудни синдиците, смята Муравей Радев. "Голяма част от парите са потънали, ако могат да върнат 10 - 20%, ама надали", заяви той.

Димитър Танев обясни, че тепърва предстоят законодателни промени заради казуса. Радев отговори, че по-скоро е необходим "жесток контрол" върху спазването на законите, а финансовата стабилност на държавата да е приоритет на политиците.

Надявам се да разчупим модела "Никой" – никой не знае, никой не е чул, никой не е видял, обясни депутатът.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
ИВАНЧО преди 8 години
И АЗ ЧАКАМ ИСТИНАТА ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ,НО НИКАКВА Я НЯМА.ТОЗИ НА СНИМКАТА,ЗАЕДНО С ДРУГИ РАЗДАДОХА ОСНОВНИТЕ ФОНДОВЕ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ.ИНТЕРЕСНО НЯМАШЕ ГО 15 ГОДИНИ И СЕ ЯВИ ,КАТО СВЕТИ ПЕТЪР.БЕЗ НЕЩО ПО СЕРИОЗНО,НО НЕ ДЕМОКРАТИЧНО,НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ,КЕРВАНА СИ ВЪРВИ,КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ,И ЖИВОТА ИЗТЕЧЕ ДЕМОКРАТИЧНО,НЯКОИ ЗАБОГАТЯХА ДЕМОКРАТИЧНО,ПОВЕЧЕТО ОБЕДНЯХА ДЕМОКРАТИЧНО,И НЕ МАЛКО СИ ОТИДОХА ОТ ТОЗИ СВЯТ ДЕМОКРАТИЧНО.ЖАЛКО,ЧЕ МНОГО БЪРЗО СЕ ЗАБРАВЯТ ЛОШИТЕ РАБОТИ.
3
0
 
1
 
! Отговори
Маринов преди 8 години
Всички замесени в източването на КТБ трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност. Дано разследването за проследяване на паричните потоци на КТБ да спомогне за тяхното уличаване.
2
0
 
0
 
! Отговори
Мел преди 8 години
Дано има някакъв резултат .Хората искат да знаят истината!
1
1
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Българите сме широко скроени хора и великодушно прощаваме всичките безобразия на политиците.

Спонсорирани публикации