Ще се качат ли цените на горивата през лятото?

Факторите: Търсенето и стойността на долара спрямо еврото
12 май 2015 12:22, Екип на Investor.bg
9
Ще се качат ли цените на горивата през лятото?
Снимка: www.pixabay.com

В началото на годината, само в рамките на няколко седмици през януари, цената на най-масовия бензин у нас (А 95) падна от средно 2,20 лв. до малко под 1,90 лв. за литър. Но радостта на клиентите продължи само няколко седмици и цената отново започна да пълзи нагоре, за да достигне до около 2,27 лв за литър, според статистиката на fuelo.net.

Причината цената на горивата у нас да падне беше по-евтиният петрол – цената му започна да намалява още от средата на 2014 г. По българските бензиностанции ситуацията на международните пазари се отрази с известно закъснение, обяснено от участниците на пазара с наличните резерви в рафинериите.

Усещането обаче е, че сега поскъпването на петрола на международните пазари се отразява по-бързо върху цената на горивата на бензиностанциите. Още повече, че миналата седмица лекият суров петрол за първи път през 2015 година прескочи границата от 60 долара за барел.

Ценообразуващ за българския пазар обаче е европейският сорт брент, а при него цената расте от около месец, обясни пред Investor.bg Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. В момента цената на брента с доставка през юни е почти 68 долара за барел, като цената на суровината прехвърли психологическата граница от 60 долара още в средата на април.

Причината за възходящата тенденция на петролните пазари е напрежението в Йемен и участието на Саудитска Арабия във военните действия срещу "Ислямска държава", което оскъпява петрола. Допълнително влияние върху цената ще окаже срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в началото на юни. Ако държавите в картела решат да намалят квотите за добив на суровината, суровият петрол на пазарите ще поскъпне още, допълни експертът.

Той припомни, че делът на суровия петрол в цената на бензина е около 40%.

Върху цената на бензина у нас, освен суровия петрол, влияние оказва и стойността на долара спрямо еврото, каза още Бенчев.

През лятото фактор за цената на горивата и особено за тази на дизела оказва и търсенето на готовите продукти. Тенденцията се наблюдава в цяла Европа, а у нас може да се очаква допълнително поскъпване на дизела с няколко стотинки именно заради повишеното търсене, прогнозира още експертът.

През последните два месеца цената на брента се вдигна с близо 25%, докато щатският суров петрол повиши стойността с 40%, изтъкна от своя страна Климент Робев, експерт "Международни финансови пазари" в ЕЛАНА Трейдинг. По думите му тези повишения са в резултат на поевтиняването на щатския долар, както и предвид понижаващия се темп на растеж на петролните запаси в САЩ.

"Липсата на категорични индикации по отношение на прекратяването на провежданата ценова война между САЩ и ОПЕК създават предпоставки да очакваме възходящото движение да е с по-краткосрочен характер и текущият фундамент да окаже нов натиск върху цената на "черното злато" на международните финансови пазар", отбеляза Робев.

По думите му ново поевтиняване на петрола вероятно ще се отрази с посока надолу и върху цената на бензина по нашите бензиностанции, но в по-малка степен предвид традиционно повишаващото се търсене на гориво в страната по време на летния сезон.

Повече по темата вижте в предаването InvestOr на телевизия Bulgaria on Air. 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Захарий Стоянов преди 6 години
От братушките - аркадаши - толкова - само дръвцето ни дават да гризнем че и благодарни искат да сме
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато дойде Тиквата на власт БФБ се срива а цените на всичко излитат в Космоса.Така че въпросчето в заглавието ви е БЕЗПРЕДМЕТНО.
5
0
 
8
 
! Отговори
До Койчо преди 6 години
Ами бензина ще стане 3,20лв. Защото преди време най-високата цена при 130долара за барел беше 2,75-2,80лв/л. Сега щом бензинът при 60 долара за барел е 2,30лв/л, значи при 130долара за барел ще е 3,20лв/л поне. Т.е. хем нямаме увеличение на акцизи и ДДС, хем цената за барел си е 130долара за барел, хем имаме увеличение от 40ст на литър. Чиста и проста далавера на наш гръб.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми народа да си купи сега по 3-4 туби бензин за лятото и ще спести от бензин, търсенето няма да нарасне и Лукойл ще го издуха.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледат статистика и я изкривяват, журналята
2
0
 
8
 
! Отговори
бензинджията преди 6 години
А не бе :))) Стой и гледай само :) ! А след като се вдигне и петрола.... не ми се мисли ,ама цената на бензина и дизела,ще надхвърли 3 лева :) ! Който има пари ще рънка, а другите ще гледат отстрани и ще цъкат нервно с уста :)
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се качват още, нали спонсорираме кримнаш!