Безпрецедентен срив на изкупните цени на млякото

Танева прогнозира 27 евро за 100 кг мляко през май
29 май 2015 19:47,
23
Безпрецедентен срив на изкупните цени на млякото
Снимка: БТА

Руското ембарго и отпадането на млечните квоти от 1 април т. г. доведоха до безпрецедентен срив на изкупните цени на млякото, стана ясно по време на днешния парламентарен контрол.

Ситуацията на пазара на мляко се влошава от септември 2014 г. Изкупните цени са достигнали най-ниските си нива от 5 години насам. За март 2015 г. те са близо 30 евро за 100 кг мляко, през април 28 евро 100 кг и прогнозата за май е 27 евро за 100 кг, заяви земеделският министър Десислава Танева.

Тя припомни, че бе взето решение Фонд "Земеделие" да помогне по de minimis с 26 млн. лв. на производителите.

Заради повишения контрол при доставките на стоки с  висок фискален риск, сред които са и млечните продукти, през третото тримесечие на 2014 г. с 360 млн. лв. са повече приходите от такива стоки, в сравнение със същото тримесечие на предходната година, каза Танева. Тя допълни, че МЗХ предвижда законодателни мерки, които ще ограничат нерегламентирания внос на храни.

Танева припомни още една мярка за сектора – идеята на млечните продукти от българска суровина да има българско знаме на етикета. От думите й стана ясно, че все пак ще има компромис със суровината – тя ще трябва да е около 70% българска. Българското сирене трябва да е със 100% българска суровина, не се съгласи Светла Бъчварова от БСП.

Агроминистърът посочи още, че ще бъде рестартирана схемата „Училищно мляко“ с бюджет 8 млн. лв.

Срив като досегашния не е имало. През 2008 г. заради високите цени на фуражите също имаше криза в сектора и беше въведено плащане на литър мляко, отговори Бъчварова. Тя допълни, че комбинацията от „син език“, руското ембарго и отпадането на квотите ще ликвидира сектора.

Още новини за България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не е вярно че млякото е евтино под 1.80лв няма никъде по магазините разликата къде утива много ясно в партиите идат избори наесен требват пари за наесен пак гласуваите за бсп и герб .
19
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
цените на млечните продукти непрекъснато поскъпват вън търговските вериги от българия
18
0
 
3
 
! Отговори
Шеко преди 8 години
Аз ги бойкотирам купувам само най евтиното мляко К-Класик на Кауфланд 1.56 от 40 стотинки млякото ми го продават 2,30 и то на промоция с невероятно ниска цена, че то на запад е по-евтино бе ш алоу
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А па продажните не мърдат. Андрешковска икономика.Между другото не разбрф що ривети ? Нал сме за цанкции до последна капка икономика. До пълен блокаж.
16
0
 
10
 
! Отговори
атака преди 8 години
правителството компенсира млекопроизводителите с по високи цени на тока
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко,ще новият завод на който ще резнем лентата ще бъде за мляко.
14
0
 
4
 
! Отговори
ivan преди 8 години
tazi u kotlensko varti golem biznes,pasishta i levadi kolko iskash.za prokuroru e..
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарко ти не пазаруваш ли от магазините да видиш колко са спаднали цените на млякото? Защо като цените на млякото са се сринали кашкавала и сиренето са на баснословни цени? Да не би да ги правят от *** щото те са най скъпият продукт в тикволандия.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко литра е произвела и колко е продала ....?!?!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е това на снимката ?
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепиха ембаргото *** като Рапона и *** и ето един от резултатите. А за туризма да не говорим.Познат с малко хотелче на Южното Черноморие ми се оплака, че нито един от руските му редовни гости идващи от години не се е обадил! От години хотелчето му е било пълно от 01.06. А тук колко ще са загубите? Милиарди. Защо такива *** ни управляват се питам и няма ли да бъдат наказани в най-скоро време???
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗНАЯТ КАК СЕ ГЛЕДАТ Крави, овце и кози че да го изкупуват на 40ст литъра Тъпите Посредници Една хубава Стачка през Министерство да им спретнат Щото някой хора от друго не разбират
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се ликвидира сектора това е целтаКой контролира цените на млякото кой Частните мандри който се опитват да печелят десеторно от този Продукт Защо тогава в магазините Млякото не поевтинява Защо Изкупните цени са ниски но за Сметка на това продажната расте Кой кой е отговорен пак Русия ли е Виновна или Една банда от Ламтящи за Пари Посредници производителят както винаги е най ощетеният в случаят изкупвачите И продавачите прибират над половината от печалбите А ЗАЩО ДА НЕ ИМ ГО ПОДАРЯВАТ
7
0
 
10
 
! Отговори
mehlinwest преди 8 години
tosi cabinet e oste 40 dena.
6
1
 
4
 
! Отговори
az преди 8 години
spome ruskoto embargo , spomena mlechnite kvoti ,spomena sin ezik a ,,MONOPOL ,, zabravi da spomene tva sasipva sichko ,,MONOPOLA,, gospojo Ministar !!!! da ste na qsno vasha milost !!!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За компенсация, ще има яко поскъпване на тока.
4
0
 
26
 
! Отговори
готдавец преди 8 години
Ощетявате българското,ощетявате фермерите.Защо само фермера и крайния потребител са ощетени.Фермера като му изкупуват на все по ниска цена,и крайния потребител плащайки все по висока цена.Май правим богатите по богати с помоща на държавата,а тези държавници докога ще са на страната на богатия.
3
6
 
5
 
! Отговори
В.Узунов преди 8 години
Ся българето да ми пият мляко от моя чучур )
2
0
 
13
 
! Отговори
някой преди 8 години
В магазина няма такъв срив. И ако повишеният контрол на вноса води до по-високи приходи - надяваме се да не занижите контрола.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
млякото не ли е в литри ? дори не четох статията

Спонсорирани публикации