Родната мръвка скъпа заради малките кланици

Отделно фалшив транзит се продова под себестойността
19 апр 2016 10:44, Екип на Bulgaria On Air
8
Родната мръвка скъпа заради малките кланици
Снимка: Булфото, архив

Българското месо е по-скъпо, защото у нас има огромен брой малки кланици, които са високоразходни, смята Кирил Вътев от Асоциация на месопреработвателите.

"Проблемът не е във фермите. Българското месо поскъпва в кланиците. У нас най-голямата кланица коли едва 300 прасета на ден. Нужна е армия от ветеринарни лекари, за да бъдат контролирани всички тези места. Контролът е предостатъчен, но вече говорим за физическа невъзможност", коментира той в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR.

Производителите на свинско месо у нас се оплакаха, че трупат загуби, заради фалшив транзит на месо от чуждестранни производители.

Хора от бранша коментират, че това месо подбива цената и тя е с 50 стотинки под себестойността си.

Прогнозират и вълна от фалити.

Според  Кирил Вътев в последно време се наблюдава добра практика, всеки който очаква внос, да пуска имейл до НАП. Специалистът подчерта, че е друг въпросът дали съвестно се изпълнява този процес.

"Има и игра с ДДС. Ако внесете стока за 1 лев, трябва да платите 20 ст. ДДС. Ако не го платите и продадете месото на 1,08 лв с ДДС, излиза че го продавате на 90 ст плюс 18 ст. Хазната е ощетена с тези  стотинки разлика и вие ги прибирате като печалба, която влиза с фактура. Когато НАП регистрира такива случаи не наказва извършителя, а купувача, който си е платил и е на светло", обясни Вътев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: вносмесоКирил Вътев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
13 преди 8 години
До МненеКъде ги тези ферми и кланици за 100 000 прасета? Или имаш предвид капацитет на годишна база?! Коментарът ти е несъстоятелен в първата си част.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за съжаление, мръвката е скъпа заради лакомията и завист нашенски. както и повечето родни стоки. стотици пъти съм чувала 'ами искам повече пари, защото съседът продаде за еди колко си, няма аз да се прекарвам' или 'ами гръцките са 2 лева, нашите трябва да са 3 лева'. това криворазбрано усещане за уникалност. ще стои с години, докато мухляса или 'някой да дойде да ми го купи', защото така сме свикнали.
5
1
 
1
 
! Отговори
Баш преди 8 години
До МненеАбсолютно!!!!
4
3
 
9
 
! Отговори
Мнене преди 8 години
А големите свинеферми с по над 100 000 прасета, които убиха дребния бизнес и сега хранят един олигарх вместо 1000 семейства с по 100 прасета да се хранят от това. За това нищо е казваш? Сега искате да прецакате и дребните кланници, за да може тези с по над 100 000 прасета да печелят умопомрачително.Аз пък предпочитам да купувам двойно по-скъпо месо, но от дребни производители, които си хранят семействата и предлагат хубаво месо, а не от разни олигарси, които хранят по западния тертип.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На крива ракета кланниците му виновни.Не кланниците а такива недоучили клоуни като този са виновни за високите цени и ниското качество на каквото и да е в Бг.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Вътев, що се правиш на ударен, аз ли раздробявах производстватя, аз ли нарязох голимите кланници. До сега ви изнасяше да е така, сега вече не. А не кланниците, а месопреработвателите сте с големите наддценки, колко от колбаса дето правиш е с прясно месо, нища май.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лапай мръвкатаааааа!

Спонсорирани публикации