Очаква се годишен ръст на износа не по-нисък от 5-6%

Българската експортно-ориентирана промишленост доказа своя виталитет
11 апр 2017 16:15, Екип на Bloomberg
3
Очаква се годишен ръст на износа не по-нисък от 5-6%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годишен ръст на износа в порядъка на най-малко 5-6% може да бъде реализиран през 2017. Това коментира Иво Тодоров от Асоциацията на българските износители в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Българската експортно-ориентирана промишленост доказа своя виталитет, успя да се преориентира и реализира ръстове, които дават оптимистична картина за развитието на износа до края на годината, посочи той. 

Тенденцията е изключително положителна, тъй като вече се наблюдава увеличение на дела на продукцията с висока добавена стойност за износ, а не на суровините. 

По думите на експерта се наблюдава трайна тенденция на възстановяване на определени отрасли, ключови за българския износ като химическата и фармацевтичната промишленост. Тези отрасли регистрират високи темпове на развитие спрямо миналата година в световен мащаб, което ще се отрази благоприятно и на българския износ, добави Тодоров.

В средносрочен и дългосрочен план Турция може да загуби челната си позиция на водеща експортна дестинация към трети страни. Започва сериозно развитие на износа на България към Централна Азия. Компаниите не могат да търпят загуби и намират начин да се адаптират към нестабилната макроикономическа рамка, в която се движат в момента, допълни той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИкономиката не е лампа да я включиш с ключ. Инертна е и резултатите се виждат след година, година и половина. Ръстът на износът, производството и т.н. е благодарение на това, че не управлява БКП/БСП+ДПС.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са тия дето плачат кат вдовица за *** да се махнат санкциите срещу режима на Путин?

Спонсорирани публикации