Идея: Норвегия да облага с по-сурови данъци сьомгата

Предложението е за данък от 40% върху печалбите на стопаните
Обновена: 5 ное 2019 08:52 | 5 ное 2019 00:15, Красимир Ангелов
23
Идея: Норвегия да облага с по-сурови данъци сьомгата
Снимка: Reuters

Най-големият производител на сьомга в света - Норвегия, ще печели повече от продажбите на риба, въвеждайки нов данък за рибните ферми, заради това, че използват природните ресурси на страната, съобщава назначената от правителството комисия, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Правителството, управлявано от консерваторите, създаде въпросната комисия миналата година, след като опозицията настояваше държавата да взима по-голяма част от печалбата на най-голямата експортна индустрия в Норвегия след петрола и газта. Все още не е ясно как ще постъпи правителството, след като повечето от партиите са против предложението.

Повечето от членовете на правителствената комисия, ръководена от професора по икономика Карън Хелен Ултвейт-Мо, предлагат създаването на нов данък от 40% върху печалбите на стопаните. От комисията препоръчват и да се премахне данъкът върху собствеността на съоръжения за отглеждане на риба.

Новият налог би осигурил данъчни приходи от около 7 млрд. крони (770 млн. долара) годишно, въпреки че тази цифра би могла да се колебае. Данъкът върху природните ресурси би бил и доста над корпоративния данък в Норвегия, който е 22%.

"Страната трябва да вземе предвид историята на своята петролна индустрия, когато решава как да облага с данък риболовството – бизнес, който се очаква да расте през следващата година", заяви в понеделник Карън Хелен Ултвейт-Мо.

Производството на петрол се е облагало с големи данъци още от начало и това е помогнало на Норвегия да натрупа държавен фонд с 1,1, трлн. долара – най-големият в света. "Как би изглеждала норвежката социална държава без този умен избор", попита ръководителят на правителствената комисия.

В момента Норвегия има допълнителни данъци за използване на природните ресурси при производството на нефт и газ, както и при производството на хидроенергията. Този данъци обикновено са базирани на икономическа дейност, свързана с правата за използване на природните ресурси. Крайбрежната ивица на Норвегия е едно от малкото места в света, където условията са идеални за отглеждане на сьомга и пъстърва.

През следващите три месеца правителството ще проведе публично обсъждане по темата.

"Малко вероятно е настоящето правителство да въведе данъка, тъй като всички партии в правителството заявиха, че са против него, но след изборите през 2021 г. това може да се промени", коментираха от Pareto Securities AS.

Норвегия е добила 1.1 млн. тона атлантическа сьомга за 2018 г., като това е повече от половината световен добив и почти двойно колкото Чили, която е втората най-голяма страна по добив, според Mowi ASA, най-голямата компания за отглеждане на сьомга в света.

Намиращите се в Осло производители на сьомга като Mowi, SalMar ASA и Leroy Seafood Group ASA отбелязаха забележителни печалби благодарение на по-високите цени и ограниченията в предлагането през последните години. През последната една година, този растеж се забави на фона на спада в цените.


23
Още по темата: НорвегияОслосьомга
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Довата сьомга е супер. Тая в развъдниците обаче е скапана. Никий в. Орвегия не я яде. Продава се от няколко фирми, които просто я изнасят, а повечето норвежци, допреди няколко години, дори не бяха запознати с цялата история. Сега искат да спрат с тея развъдници, ама няма законови мерили, просто да “отрежеш” някакъв бизнес, ако не се харесва на народа.
16
0
 
0
 
! Отговори
Ортак преди 1 година
До Шопо

Ейййй. От кое точно населено място си. И моя дядо беше така. Даже ми е разказвал, че са ходили с още някакъв човек, да им е по-благ пътя. Няма да забравя как по Никулден специално ходеше до Трондхайм, щото там сьомгата беше по-розАва. Аз подозирам, че е било и заради други работи, но не говорим в къщи за това, щото баба все нещо попържа някакви "вмирисани риби". Нямам идея какво значи. Иначе дЕдо най обичаше да си пече цяла сьомга и така да си реже със сгъваемото ножче и да хапва
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам, че курса на норвежката крона е паднал. Сигурно е заради новината. Иначе има филмче в ютюб за тяхната сьомга като най-отровната храна в Европа. Доста е интересно. Да кажем само, че Бай Ганьовщината ги тресе и норвежците, но то е така: те също са полу-комунистическа история. Държавата им се финансира от нефта и прави простотии на кило, защото има пари в излишък. Мисли за правилно и немафиотско управление са им чужди.Затова си имат рибна мафия.Сега са се сетили, ама не за да махнат отровите
14
0
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Норвежката сьомга е най-отровната риба продавана в Европа. Даже пангасиуса от Китай обработен с карбамид за да поеме вода е по-безвреден изкуствено отглежданата сьомга. Като видя сьомга от Норвегия я подминавам.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наместо да се чудят с какви данъци да облагат работещото население, да вземат да си намалят малко навлеците, лежащи на социал. Ефекта ще е много по-голям и всеобхватен: не само ще спестят пари, а и хората ще живеят по-спокойно.
12
3
 
2
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 1 година
До Норге

И да си горд ,и да не си горд,все си ганьовец...
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 Норге
Ни са напъвай толкоз да си прайш на умен бря, че току виж ти станало нящо. Я вена ти се пукне , я нещо инсулт та удари и тъй си заминеш за идно нищо
10
1
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Дядо ми без сьомга не сядаше на масата ! Ако няма,впряга кончето в каручката и ,,дий,, запрашваше в Норвегия ! Лови сьомга,връща се и почваше големото яденье на сьомга! И те така...А я си ловим мрена и балканска пъстърва...
9
7
 
5
 
! Отговори
Норге преди 1 година
Много запознати тук а Норвегия, бре! Един е специалист по норвежките социални служби, друг е експерт по норвежка сьомга, а трети определя курс 10 към 1на короната спрямо долара. Евала! От космоса си личи, че в майка България продължават да се раждат велики умове и специалисти по всичко! ! Е, дребна подробност е, че вероятно 99.99% от коментиращите, Норвегия са я виждали само на карта в час по география. Горд съм, че съм част от такава умна и силна нация като нашата!
8
4
 
6
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Тя пък една сьомга.
Тъпкана с хормони и всички други *** за интензивен разтеж.
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чуя норвегия и виждам джендардвойка с осиновено дете отнето от родителите му. тая държава е тотално пропаднала в очите ми
6
0
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
А що не 140% данък бе, чоджум?
5
0
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Излиза сьомгата от морето - плаща 10 крони данък на държавата и си плува свободно до следващата данъчна година. У нас пък мечки безплатно се къпят в басейни...
4
1
 
15
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
Че какви природни ресурси ползват, вода?
Комерсиалният добив на сьомга не е от улов, а става чрез отглеждане във ферми. Храните за рибите пък вероятно са закупени от някъде си.
3
1
 
9
 
! Отговори
Неграмотник преди 1 година
Краси, много си зле! За твое сведение: 1NOK=0.1USD.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Норвегия, както и другите, да вземат да покажат, че не искат навлеци от третия свят. Дори и от Бг ще е знак. Разкарайте скапаните араби, защото вече страдаме всички!! Не на арабите в ЕС, не на нигърите, не на китайците, не на неевропейците.
1
0
 
15
 
! Отговори
lol преди 1 година
супер. да си утрепе икономиката. китай че отворят фермите веднага, както монополизираха чесъна и мидите...

Спонсорирани публикации