Tech of Tomorrow: Дигитализацията ще промени облика на здравеопазването

Телемедицината е нов ефективен инструмент за по-бързи и безопасни прегледи на пациенти
9 окт 2020 13:46, Ния Христова
4
Tech of Tomorrow: Дигитализацията ще промени облика на здравеопазването

Дигитализацията на здравеопазването ще доведе до спестяване на финансов ресурс, по-навременна и ефективна превенция при пациентите и може да намали злоупотребите в системата. Около това мнение се обединиха експерти от страната и чужбина по време на второто от поредицата онлайн издания на Tech of Tomorrow, което се проведе на 7 октомври и се излъчи на живо в сайта Investor.bg и социалните мрежи на медията. 

 "Дигитализацията и все повечето разнообразни технологичнир решения променят облика на здравеопазването. Ако една компания иска да е част от бъдещето, то тя трябва да се включи в надпреварата и да е активен участник в този процес. Дигиталните технологии биха подобрили превенцията, ще улеснят диагностиката, режимите на лечение и ще донесат други добавени ползи", заяви Зоя Паунова - главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания АстраЗенека България. 
 
Според главния изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев дигитализацията на здравните системи ще спре изтичането на финансов ресурс от тях. За пример той даде Турция, където преди въвеждането на електронната система, здравноосигурителният фонд е покривал 20% от разходите за лекарства към пациентите, а след реформата само срещу 15% повече разходи са получили възможност да покриват до 90% от цените на лекарствата.
 
"Става дума за идентификация на пациентите във всеки процес, получаване на данни в реално време от здравния фонд за всяка операция, извършена в здравноосигурителната система, електронна рецепта и уникални кодове върху опаковките на лекарствата. Това е довело до огромни спестявания и са спрени злоупотребите", обясни Алексиев. 
 
Зам.-председателят на Българска болнична асоциация Андрей Марков припомни, че правителството в България планира до края на годината да въведе електронна рецепта, която е част от електронното здравеопазване. 
 
"Това е важно, защото средствата, които биха били спестени и върнати отново в системата са огромни. Не по-малко от 15% от публичните разходи за лекарства, които се правят в момента в България могат да бъдат върнати обратно, изчисли Марков. 
 
По думите му въвеждането на друг елемент - електронно пациентско досие, също е важно за реформата на здравеопазването. Чрез него лекарите ще имат по-прецизна информация, на база на която да поставят диагноза. „Ако имаме електронно пациентско досие, времето за работа на лекарите би се съкратило с поне 60%. Тази стъпка би отворила нови хоризонти за използването на интелектуалния потенциал на медиците", заяви още зам.-председателят на ББА в разговора с модератора Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. 
 
Въвеждането на друга технология в здравеопазването – телемедицината, е още един инструмент за спестяване на време на лекарите, а по време на пандемия пациентите получават преглед без риск от заразяване. Според Цветан Алексиев в момента в България има нормативна пречка за телемедицината заради липсата на законова регулация – при такъв преглед лекарите няма как да си получат парите от Здравната каса. 
 
В онлайн студиото на Tech of Tomorrowсе включи и д-р Тамаш Бабел - експерт по здравеопазване, мениджър за медицински и пазарен достъп към Европейския институт за иновации и технологии. Той цитира доклад за това как изкуственият интелект може да повлияе върху дигиталното здравеопазване. По думите му Европа изостава по отношение на въвеждането на изкуствения интелект в здравеопазването, в сравнение със САЩ и Азия. Според д-р Бабел ЕС трябва да изработи обща регулация, ясни политики и да инвестира повече средства в дигитализацията на сектора.
 
"Няма как да има напредък в употребата на изкуствения интелект и високите технологии без образованието на хората, които ще ги ползват. Необходимо е да бъде създадена учебна програма, която включва изкуствен интелект и наука за данните, като се обучат лекарите за тези нови технологии. Това образование следва да адаптира всички лекари към новата реалност", заяви д-р Тамаш Бабел. 
 
Цялата дискусия от второто студио на Tech Of Tomorrow може да гледате ТУК, както и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 8 октомври от 21:30 часа. Тя премина при огромен интерес – стотици бяха тези, които я проследиха на живо, а повече от 7400 са уникалните потребители, които посетиха каналите на Investor Media Group, където се излъчваше на живо онлайн студиото. В социалните мрежи то достигна и до над 12 200 души.
 
Следващото студио на Tech of Tomorrow ще бъде на 14 октомври, от 14:15 часа и ще се излъчва на живо в сайта на Investor.bg и в социалните мрежи на медията. Повече информация за темите, които ще се обсъждат на него може да откриете тук тук – https://tech.investor.bg/
 
Oнлайн изданията на Tech of Tomorrow се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics, Shell, Schneider Electric Bulgaria, Sirma, eMAG, Telelink Business Services, Atos, Select Asset Management, Industrial Holding Bulgaria. 
 
Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg, „Мениджър“, Kaldata.bg, Hicomm.bg, Webcafe.bg, Dev.bg и Tech Tips Media. 
 

4
Още от Водещи мобилна
Пандемията не се отрази на милиардерите, богатството им скочи с $10 трилиона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Живея в държава, където здравеопазването е дигитализирано. Некадърен лекар психопат не може да влезе в състемата с досието ти, понеже некадърен и отмъстителен сисадмин му прави гадни номера. А некадърен здравен администратор краде пари и от ИТ бюджета и от бюджета за медицина и вбесява всички, които дружно му се кланят доземи, за да не ги уволни. В резултат на това некадърбници работят с неработеща система. И аз се опитвам да се самолекувам с помощта на гугъл и интернет... Те това е.
3
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 седмица
И замириса на асвалт
2
0
 
5
 
! Отговори
габровец от варна преди 1 седмица
Хахааа какво ще дигитализирате като то държавата едвам крета??? Или още пари за крадене?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Усещяте ли как 5G ни диша във врата.
Как лекичко ни го поднасят като палачинка с мед рано сутрин.