Мениджър: Новата наредба за доставка на храна ще спъне бизнеса

Иво Апостолов от онлайн супермаркет Shop.gladen.bg пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 14 яну 2021 13:28 | 14 яну 2021 12:40, Анисия Иванова
4
Мениджър: Новата наредба за доставка на храна ще спъне бизнеса
Снимка: БГНЕС

Когато една регулация се анонсира за определен бизнес, нейната цел е да разреши възникването на даден проблем в този бизнес, а такъв в сферата на доставка на храна от разстояние няма. Това заяви Иво Апостолов, мениджър на онлайн супермаркет Shop.gladen.bg - партньор на хипермаркети HIT Max, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Новата наредба за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние не само съдържа голяма част от регулациите, които съществуват и в момента, но въвежда и нови, които допълнително ще спънат бизнеса за доставка на храни".

Като примери за допълнителни свръхрегулации Иво Апостолов посочи изискването всеки един доставчик да притежава лична здравна книжка, специфична номерация на превозните средства за доставка или на самите кутии, когато храната не е доставяна чрез автомобили, и хигиена пригодимост на велосипедите и мотопедите.

"Търговията с доставка на храна от разстояние достатъчно добре се саморегулира като бизнес и за нас е напълно неясна причината за въвеждането на Наредбата. Нашият сектор никога не е бил обект на проверка от Българската агенция по безопасност на храните ... продуктите не представляват здравен риск, нито е имало инциденти с алергени", обясни Апостолов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Във връзка с втория локдаун и неговото отражение върху браншна мениджърът на онлайн супермаркет Shop.gladen.bg сподели, че неговата компания отчита ръст през третото тримесечие на миналата година, като положителните резултати са отчетени преди въвеждането на строгите противопандемични мерки.

"Мерките нямаха пряк ефект - хората така или иначе бяха ограничили контактите си и пазаруването. Ръстът на заразените от октомври катализира и ръстът на търговията с храни, като нашата компания продължава да спазва всички строги хигиени стандарти, включително плащане с карта на ПОС терминал при доставка, който е и най-предпочитаният метод на разплащане", каза още гостът.

В заключение беше засегната и темата за забраната на ЕС за използване на найлонови торбички до 2025 г., като Иво Апостолов посочи, че разликата в цената за самия търговец между найлоновата торбичка и нейната екосъобразна алтернатива може да варира от 8 до 12 пъти.

"Преминаването към този модел не обхваща само разликата в цената, която под една или друга форма ще бъде прехвърлена на крайния потребител. Нужни са и сериозни инвестиции в софтуер, който да изчислява на база поръчаните продукти колко торбички биха били нужни", смята Апостолов.

По думите му тази промяна би довела до преструктуриране на работния процес.

Целият разговор гледайте във видеото.


4
Още от Бизнес
Е-касови бележки ще заместят хартиените в отделни сектори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 дни
Видяхме, как транспортираха ваксини. Дали всички, които имаха контакт тях са имали здравни книжки? Бусчето за кренвирши най-добро ли е за превозване на такава стока? Ние глупави ли сме да не разберем, че цирка с ваксина бе на показ, щото цялото народонаселение го гледа. А кой ти гледа превознване на храни.
3
0
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 3 дни
Много ясно защо. В България всеки бизнес, който е печеливш или всяка нисша, която се отвори, се оставя да се разработи и след това се краде. "Осемте джуджета" са в цялата страна. Преди година се използваше специализираната прокуратура, днес - здравните власти. Пеевски следи зорко всеки апетитен бизнес!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ами очевидно личната здравна книжка им я искат от сега, за да може после с налагането на QR код за ваксинираните да им поискат и да са ваксинирани, за да работят.... Много гадно ще ги прецакат така... Затова трябва да се противопоставят още от сега, а не после, когато стане късно!
1
1
 
2
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 дни
Шоп Глден - БГ, че то само шопите ли са гладни?