Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?

БАБХ твърди, че има динамика на броя на животните, а не виртуални
Обновена: 8 май 2021 12:28 | 8 май 2021 12:03, Камелия Цветанова
135
Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?
Снимка: Pixabay

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално. Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Още по темата

Един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас. Един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система "Векис" на ветеринарните власти, казва Симеон Караколев.

"Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните "виртуални овце", за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни" - виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно", обясни той.

Какво трябва да се направи според бранша.

"Пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи".

Към месец април 2021 година в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС са регистрирани общо над 1, 476 млн. броя овце, кочове и идентифицираните им млади приплоди (агнета на възраст под 12 месеца),  съобщиха от БАБХ.

Съгласно предварителните данни от преброяването на земеделските стопанства, извършено в периода 1 септември – 18 декември 2020 г. в страната са се отглеждали 1, 277 млн. овце.

В периода след преброяването до април 2021 година се проведе агнилната кампания или обичайното време, в което овцете раждат нови малки. Нормално е да се появи разлика между броя на животните към декември 2020 година и април 2021 година. Броят се живи животни, динамиката в числата е очаквана, допълват от БАБХ.

В същото време Интегрираната информационна система - ВетИС не е единствената база, на която животновъдите получават субсидии.

Справката, която Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършва в нея е само част от проверките по отношение на стопанствата, заявили животни, за които да получат субсидии. Фонд „Земеделие“ извършва допълнителни собствени проверки в животновъдните обекти.

В тази връзка, за последната кампания през 2020 година субсидия от ДФЗ са получили общо 1,115 млн. овце и кози, заедно.

ВетИС е информационна система, в която стопаните имат задължението да регистрират животните си, с цел да се гарантира здравният статус на животните, изпълнението на националната профилактична програма и коректното извършване на движението на животните извън обекта, в който са регистрирани.


135
Още по темата: овцесубсидии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МИ ТО КАКВО ДА ТЪРСИ ПРОКУРАТУРАТА ТЕ И ОВЧАРИТЕ СА МНИМИ(нещо като виртуални) КАТО ОВЦЕТЕ. КЪДЕ ДА ГИ ТЪРСЯТ?
118
0
 
2
 
! Отговори
Мая светулкова преди 1 месец
Няма овце няма престъпление А И ПАРИТЕ ГИ НЯМА. 100 000 000 ЛЕВА. НЕЩО КАТО БИТКОН.
117
0
 
2
 
! Отговори
СТРЕЗОВ преди 1 месец
200 000 овце?...... ПО 500 000 лева на 1000 овце РАВНО НА 100 МИЛИОНА лева. ДВА ПЪТИ ПРОВЕРИХ. ура избихме си парите за изборите а с ония 454 литра ракия ще си направим банкет с цаца щото овцете са виртуални.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудя се ако искам 200 овце да развивам къде ще ги паса след като всичко е заето и ще ме гонят ?
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая субсидия за пасища стопира други да развиват стопанство. Разберете го дървени глави.
114
1
 
1
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
ОВЦЕ ТУРИСТ - ЕДНИ СТАДА ПО ВРЕМЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ГИ РАЗКАРВАХА И СТРАНАТА КАТО ПАНАРИИСКА МЕ4КА !!!!!!!!!!
113
0
 
4
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 1 месец
То ако отворят регистъра за обработваемите площи ще излезем на три морета - вярно че виртуално , ама все пак на три морета.
112
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Тая субсидия защо не се дава при предадена продукция, а предварително Това изначало е заложена корупция схема
111
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До баба мараТи колко искаш да е агнешкото
110
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Някой спомня ли си, че едно от обвиненията към тошовите комунисти бяха обвиненията, че се субсидирали губещи отрасли? Някой да оспори, че субсидиите на ес, които са с хиляди пъти по-големи от тошовите, са източник за корупция?
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой го измисли тая система с предадени пасища.Затова други мераклии за животни са блокирани.
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако е само един е добре, същто така има и земеделци само на хартия но както се казва КЕРВАНА СИ ВЪРВИ кученцата си блееме, както винаги пак няма да има виновни и наказани
107
0
 
2
 
! Отговори
христо преди 1 месец
До дедо Ташункоима хора които получават заплати за да ни пазят и контролират всилки сдилки да отговарят сега ако има прокоратура
106
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
И с кой я деляха тази субсидия?
105
0
 
10
 
! Отговори
пълно е с такива преди 1 месец
виртуални ферми с кралски палати в бояна и драгалевци на витоша - за сметка на евпопейския данъкоплатец - не е *** тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава
104
1
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
Необходим е строг контрол и незабавни арести на нарушителите. Съд и затвор по бързата процедура. Иначе на следващия Великден агнешкото ще стане по 100 лева килото. България - страна на най-големите мошенници в Европа!
103
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както казваше един приятел : Колкото фермери се навъдиха , трябваше досега да се замеряме с яйца и да се къпем в мляко !Но , уви , вместо това ядем вносна хранителна смет , и то скъпа хранителна смет ,поради простата причина , че нямаме земеделие , а движение на пари за земеделие към определени джобчета , шкафчета и т.т.
102
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обзалагам се на каквото кажете, че каквото и правителство да дойде няма да смени повече от 10% от мафията, наречена ДФЗ. Мафията, която унищожава българското земеделие. В регионалните подразделения на фонда промените ще са само козметични. Не забравяйте, че ДФЗ е мафия. Държава в държавата.
101
2
 
22
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Гешев - нещо а? Ама те са от твойте хора. Герб бе.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г-да модератори, не променяйте буквите на Червен бряг