Хотелиери и ресторантьори искат помощ от държавата до септември

Настояват и за промяна в условията по мярката 60/40
39
Хотелиери и ресторантьори искат помощ от държавата до септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Необходимо е удължаване на мярката 60/40 поне до края на септември, както и промяна на условията по нея, смятат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

“Приветстваме продължаването на мярката 60/40 до края на месец юли, но този срок не е достатъчен, защото мярката ще се прекрати в средата на сезона“, се казва в писмо на БХРА до служебния министър на туризма Стела Балтова.

Още по темата

Категорични сме, че в момент на тежка криза, при късно започващ сезон и кратък такъв, ако тази мярка не продължи до края на месец септември, бизнесът, особено хотелиерският, е обречен, се казва още в писмото.

За съжаление още при първия прочит на предложените мерки става ясно, че туризмът явно не е приоритет, въпреки първоначалните заявления на служебния кабинет. Липсва сериозна и целева помощ за най-засегнатия бранш.

От БХРА подчертават и че за ваканционните хотели, особено морските, е нецелесъобразно и недопустимо да бъдат съпоставяни месеците юни и юли на текущата година спрямо съответните месеци за 2019 година. Тъй като е невъзможно да се докаже спад за оценяваните периоди поради ред причини, на база променената организация на работа, която се наложи в епидемиологичната обстановка.

През 2019 г. голяма част от приходите на хотелите (30 – 40% от общите приходи) са получени под формата на ранни записвания и аванси. Плащанията по тях са получени от хотелиерите в периода от януари до май (съгласно индивидуалните договори).

Заради спецификата на туристическия бизнес, реално през месеците юни и юли на 2019 г., с който се сравнява спада, за да се получи помощта, сезонните хотели не са генерирали приходи, въпреки че са имали туристи. Защото доплащанията на резервациите по ранни записвания, както и плащанията по резервациите направени на по-късен етап, се извършваха от големите туроператори най-рано 60 дни след датата на напускане на гостите, тоест за месеците юни и юли – през септември и октомври.

През настоящия сезон 2021 хотелиерите нямат приходи по ранни записвания. Повечето хотели са договорили с туроператорите (било то румънски, български, украински и др.), както и с индивидуалните клиенти плащанията на резервациите да се извършват от няколко дни до седмица-две преди настаняване. Така основните плащания към хотелите през настоящия сезон ще бъдат през месеците юни, юли и август, докато през 2019 г. са били разпределени през цялата календарна година.

Така сравнявайки ДДС декларацията за месец юли 2019 г., спрямо ДДС декларацията за месец юли 2021 г. (тези декларации или оборотните ведомости се използват като инструмент за доказване на спада) има вероятност да не може да се докаже спад на годишните приходи на сезонните хотели или ако се докаже спад, то този спад няма да е реалния.

Затова от БХРА предлагат да се промени критерия за оценка за допустимост на кандидатите по Мярка 60/40, като се приеме съпоставяне на първите 6 месеца на 2021 година (от януари до юни), спрямо аналогичния период за 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.
Като краен вариант от БХРА предлагат и втора опция – при отпускане на средствата по мярката да се съпоставят тримесечието от април до юни на 2021 година спрямо същия период на 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

Хотелиерите и особено летните ваканционни хотели са най-ощетени, защото ще работят едва от 2 до 3 месеца. Затова от БХРА настояват да се приоритизира помощта и да се насочи към онези браншове, които са най-засегнати от кризата като туризма и свързаните с него авиация и транспорт. За тези сектори от бизнеса настояват отново да се предложат допълнителни средства, както бе въведената мярка 80/20. Правителството декларира, че не иска да се стигне до фалити, но всички браншове се слагат под един знаменател, въпреки че е ясно, че хотелиерите например са по-засегнати от други браншове. Затова и дори едно малко увеличение на помощта, например 70/30, би показало,че държавата наистина счита туризма за приоритет и за важен отрасъл за икономиката, който е сериозно пострадал от кризата, като отчита и факта, че секторът допринася за между 11 и 13 на сто от БВП.

Освен това трябва да се има и предвид, че инфлацията за този двугодишен период е довела до увеличаване на разходите на хотелите дори и при едни и същи приходи.

Само така мярката ще стане достъпна за хотелите от ваканционния туризъм, категорични са от БХРА. В противен случай, много от ваканционните морски хотели няма да се възползват от тази мярка и поради късното започване на сезона и неговата краткост няма да могат да покрият разходите си и да оцелеят, подчертават от БХРА в писмото си до Балтова. Те очакват писмото им до служебния министър на туризма да бъде сведено до знанието на съответните институции, от чиито решения зависи промяната на мерките в желаната от бизнеса посока, така че те да са максимално ефективни. От БХРА са сезирали и КРИБ за предложенията си, като разчитат да бъдат внесени за обсъждане и защитени от КРИБ на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе .на мутренските хотели им трябвало помощ,явно Борисов им даваше ,но сега няма вирус няма пачки ,гледаме мачовете в ЕС къде е вируса по стадионите да видяхте маска или разстояние ,така че печелбари запрятайте ръкави и работете ,не сте ли нахални милионери хора да търсите държавни пари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
stachka, stachka, stachka...oh, patrioti, oh kef ;-)))
35
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
И аз искам.ама тия хотелиерски услуги са си лично техен проблем,да си затварят хотелите,аз ли трябва да им плащам,че хотела им не работи.ай сектир.
34
0
 
4
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Ще ревьт - ще им дават, пак ще ревьт - пак ще им дават, и вие да сте, ще ревете и ще ви дават от данъците ни.Европейска държава не се строи с хотели и ресторанти, но какво е нормално/европейско в бегето?!Септември ще бъде Май, светло бъдеще - нанай!Нали съборихте старата държава, сега кво се карате?!Ами хитреците нарочно ви пратиха да скачате...
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никакви ограничения за бизнеса им, няма пандемия, намалиха им ДДС ,намалиха им концесионни такси,Е какво искате бе мутрагени , насила туристи да ви кара държавата и пари да ви дава?Май най-боре е да дойдат БАГЕРИТЕ.
32
0
 
10
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
Нищо да не им се дава на тези мутри пове4е,4е аман от тях и тяхния измислен туризъм.?те помагат на мутрите-ми нали Боко им помогна онзи ден,сега пак ли ревът.А на обикновенните хора които работят на то4но такива мутри за по 800 лв на месец кой и кога 6те помогне.Ми с тези помощи които полу4ават измислените ни хотелиери и ресторантиори мутри и тези заплати от по 800-1000 лв за 3 месеца в годината които дават той този персонал дето наемат без пари им излиза ,а дори са на плюс.Помощи ли-*** за тях
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този бранш се нуждае от тотални реформи, а не от помощи ! Не заслужават и 1 стотинка. Да се реформират, а тия които не могат - да си търсят работа. Само с кревати и чадъри по плажа и салати за по 20 лв не става !
30
1
 
10
 
! Отговори
после до Май преди 2 години
Кой ги кара хотел до хотел да строят , нямаше мутра без хотел и няколко заведения .И сега си е така .
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А държавата какво е виновна, че сезонът е къс, че да трябва да плаща?
28
1
 
13
 
! Отговори
, преди 2 години
и наглеците! А самоосигуряващите се били маргинали, една стотинка не получиха от държавата. Една стотинка! Тези мързеливци в разгара на сезона пак помощ искат. Ами те и зимата ще искат, защото е зима, и пролетта, защото е пролет, и лятото, защото вали.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква помощ от парите на българските данъкоплатци. Българите много ясно и точно показват какво мислят за българските хотели - опашките са за ГКПП Кулата. Какви са тези измислици, че ликвидността им идвала с 60 дена закъснение. Нали за това всяка компания има оборотни средства и кредитна линия към банката. Ако нямат оборотни средства и ако банката им няма доверие, че няма да фалират, нека да фалират, да продадат хотела и нови по-компетентни хора да поемат управлението. Това е капитализма.
26
1
 
11
 
! Отговори
Лошо беше да преди 2 години
Навремето Бай Тошо беше прос затова строеше заводи за милиарди левове. А сега децата на тия дето го свалиха са много умни и строят хотели и подпорни стени в заграбени държавни терени. Пък вие се чудете защо България е най бедната държава. Чакайте още 30 години да ви оправят разни герои и дойдат "чуждите инвеститори" и богатите туристи да ви дават купища пари щото сте много убави. хахахах
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако и тая временната държава клекне и им даде пак подаръци на "горките" претъпкани ресторанти и хотели значи всички са на геп,бсп,мая,радев,и тн олигарси еднакви !
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те пискат,обаче какво праявят?Ами яха шефа джипката и на Гърция на вилата.Тук персонала уж работи,а той иска от държавата за да им плаща заплатите.Куче влачи рейс!
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вахти и наглеците... кат не им върви бизнеса да одат с мотиките...вах...И като им гледам звездните цени по менютата... никво стъпване. Чудя се кои балъци въобще ходят да дадат по 50 лв за салатка и чаша вино. Бойкот!!!
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а нещо друго?
21
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи на дребните фирми с оборот под 30 000лв и на самоосигуряващите се една стотинка не даде държавата,а осигуровките,данъците и вноските за заеми си вървят!А тия,дето все пак получиха по нещо,искат още?!Е ЩО ЗА НАГЛОСТ Е ТОВА?!Министър Горанов нарече всички дребни семейни фирми и самоосигуряващи се МАРГИНАЛИ!Стотинка не даде!НИЩО!
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагли , нахални и мързеливи. И аз искам някой да ми даде пари без да работя , но няма.
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вече! Цените в тавана, качество под нулата, а когато работехте без затваряне намалихте ли цените? По курортите цените са за европейски заплати. Нещо ми писна да чета за вашия бизнес.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Пловдид в Лудата пица - една пица, две салати и три бири 55лв. Знаете ли кога ще отида там пак - никога...

Спонсорирани публикации