"Еврохолд" финализира покупката на активите на ЧЕЗ у нас

Така се слага край на сагата за продажбата на активите на CEZ Group в България
Обновена: 27 юли 2021 19:09 | 27 юли 2021 19:09, Красимир Ангелов
30
"Еврохолд" финализира покупката на активите на ЧЕЗ у нас
Снимка: БГНЕС

"Еврохолд България" финализира сделката за покупката на седемте дружества на CEZ Group у нас на стойност 335 млн. евро, съобщават от дружеството. Сделката се реализира от дружеството Eastern European Electric Company, което е 100% собственост на Еврохолд.

"Еврохолд" финансира покупката чрез своето подразделение "Евро-Финанс" чрез комбинация от собствени средства, набрани чрез увеличение на капитала и публично предлагане на акции на БФБ, както и чрез външно финансиране, което включва и синдикиран заем , в който водещ мениджър е J.P. Morgan.

Другите участници в  банковия консорциум са Bank of China Luxembourg, Райфайзенбанк Интернешънъл, Райфайзенбанк България и Уникредит Булбанк, които са поематели и упълномощени водещи мениджъри, както и Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), банка ДСК, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и банка ОТП, които са упълномощени водещи мениджъри. Водещи мениджъри са Юробанк България, Международната инвестиционна банка (МИБ) и Обединена българска банка (ОББ).

В резултат на трансакцията "Еврохолд" става собственик на 67% от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" и на "ЧЕЗ Електро България", както и 100% от капитала на "ЧЕЗ Трейд България", компанията за услуги "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк на компанията в Орешец и дружеството за производство на електроенергия от биомаса. Всички тези компании са обединени в структурата на ЧЕЗ България, която управлява дейността им и също ще бъде собственост на "Еврохолд".

Предстои задължителното търгово предложение към миноритарните акционери в две от дружествата, припомня председателя на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов. След интегрирането на активите на CEZ Group в структурата на дружеството ще бъде разработена инвестиционна програма, фокусирана върху подобряването на обслужването на клиентите, обновяване и поддръжка на мрежата, иновации, дигитализация и т.н.

След покупката "Еврохолд" ще фокусира дейността си в две насоки - застраховане и енергетика, уточнява още Христов.

Част от мениджърския екип на ЧЕЗ България ще бъде запазен, посочва от компанията, но и ще бъдат привлечени експерти с дългогодишен опит в енергетиката в Източна Европа. От компанията засега не споделят конкретни имена.

С днешното съобщение беше сложен края на сагата за продажбата на активите на CEZ Group в България, която продължи няколко години, припомня Investor.bg.

Всичко за сделката четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ЧЕЗЕврохолд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Енергетик преди 2 години
Първоначално дойдоха средни западни компании, после централно-източни и накрая местни - това означава че положението е много зле. Добре че е пълно със шматки да работят за без пари в енерготата.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми дреме в Германия.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей не се накрадоха !
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОбобщениеОще един вариант - летището...
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ,,Еврохолд" ми мяза на БГ мутренска групировка!!!
9
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПО ЗАКОН НОВИЯ КУПУВАЧ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ 1 АКЦИЯ НА ДРУЖЕСТВОТО НА ЦЕНА НЕ ПО МАЛКА ОТ ТАЗИ НА КОЯТО СА Я ПРИДОБИЛИ ИЛИ ПО 500 ЛЕВА НА БРОЙ ! КОЕТО НЯМА ДА СТАНЕ ,ЗАЩОТО ТЕ ВЕЧЕ ВЗЕХА КОНТРОЛА И НЯМА НУЖДА ДА ГО ПРАВЯТ! ЩЕ НАМАЛЯТ УЧАСТИЕТО СИ ЧРЕЗ ПРОДАЖБА НА УЖ НЕСВЪРЗАНИ ДРУЖЕСТВА И ЩЕ ПРЕЦАКАТ МИНОРИТАРИТЕ! В МОМЕНТА ТАЗИ АКЦИЯ Е НА 280 ЛЕВА
8
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА ЦЯЛАТА ПРОЦЕДУРА ПРИ КОЯТО ЕВРОХОЛД ПОЛУЧАВА ПОРЪЧКАТА ДА КУПИ ЧЕЗ БЕЗ КОНКУРС!
7
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГИНКА СПЕЧЕЛИ ДЕЛОТО , ЧЕ ДРУЖЕСТВОТО И НЕ Е МОНОПОЛНО ПРЕДИ МЕСЕЦ! И СЕГА ВЪРШАТ НЯКАКВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЩОТО ЕВРОХОЛДА ЯВНО СИ Е ПЛАТИЛ РУШВЕТА НА БОЙКО! И КАК ТАКА ЕВРОХОЛДА БЕШЕ ЕДИНСТВЕН УЧАСТНИК БЕЗ КОНКУРС! ЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИМА ТУКА!
6
0
 
5
 
! Отговори
Батко преди 2 години
А бе, къде е Гинка?
5
0
 
8
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Чао, ЧЕЗ. Здравей, Бойко!
4
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТЪРГОВО! АКО В СРОК ОТ 2 СЕДМИЦИ ПРОДАДАТ ДЯЛ ОТ ТЕЗИ 67% НА ДРУГО ДРУЖЕСТВО КОЕТО НЕ Е СВЪРЗАНО ПРЯКО С ТЯХ И ТЪРГОВОТО ОТПАДА!
3
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
"Еврохолд"?!?!...Това мерака на оная пазарджишкакифла ли е?..Как й беше "заглавието"?
2
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 2 години
Брееейй, *** то не остана жива банка дет да не е купила чеза.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕЗните ви таковаа сега ше ви таковат Еврогейците. Добре че преди 10 години това което бях искарал с робски труд в чужбина го инвестирах в собствен енергоизточник. След време внуците ми и пра внуците ще са доволни че няма да плащат на групировките стотици лева за ток и парно на месец. Натискат копчето кеф им топла вода кеф им климатик кеф им отопление.