Пик на потреблението на ток заради горещините

Жегата поставя пред сериозни изпитания електропреносната мрежа
12
Пик на потреблението на ток заради горещините
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нов рекорд на електропотребление заради жегите е отбелязан вчера. Пиковата консумация на ток е поставила на изпитание енергийната система на страната. Горещата вълна, обхванала целия регион, е предизвикала дефицит на електричество в Турция и Гърция, които са поискали аварийна енергийна помощ от България.

Рекордно пиково потребление е регистрирано в 14.00 часа в понеделник, когато от ЕСО са измерили товар в мрежата от 5 226 мегавата, съобщи БНТ. За цялото денонощие България е потребила над 107 хиляди мегаватчаса електроенергия.

Среднодневната температура от над 39 градуса, измеренав понеделник, е причината за рекордното потребление.

"През последните дни горещата вълна поставя пред сериозни изпитания електропреносната мрежа на страната. Въпреки това смятаме, че до този момент тя се представя в много добро състояние. Няма сериозни аварии по мрежата", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

От Електроенергийния системен оператор обясниха как е било компенсирано потребление от над 107 хиляди мегаватчаса за денонощието.
"Високото потребление на ел. енергия в страната се осигурява от двата енергоблока в АЕЦ "Козлодуй", от централите в Маришкия басейн, ТЕЦ-Варна работи на два блока, в Бобов дол работят 2 блока, както и ВЕЦ-овете се включват в пиковите часове на деня", допълни Ангелин Цачев.

"Във вчерашния ден сме дали аварийна помощ на нашите съседи", каза още Ангелин Цачев.

За 2 часа по 200 мегавата сме дали на Турция и за 2 часа по 100 мегавата на Гърция.
 


12
Още по темата: жегаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нов рекорд на електропотребление заради жегите е отбелязан вчера."///Рекорд? То е на 40% от потреблението през 1989-та!!!
10
2
 
4
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Не мога да разбера като как се претоварва мрежата, след като съседите ми нито си включват климатиците, нито се къпят вече.
9
0
 
13
 
! Отговори
Нашенска неразбория преди 1 месец
ТЕЦ-ът е обявил датите за профилактика още в началото на лятото. Оттогава досега никой ли не успя да им набие в дебелите чу.ту.ри, че в адската жега климатици и вентилатори са включени на макс, претоварват мрежата, а към всичко това се добавят и електроуредите, с които столичаните си топлят вода не само за да се изкъпят, но и за всякакви други домакински нужди.
8
0
 
14
 
! Отговори
Добавете и това, че преди 1 месец
Точно в пиковия период на горещините по-голямата част от София е без топла вода заради профилактика, на ТЕЦ-а така му било удобно! И софиянци масово топлят вода с бойлери. Които е без бойлер, разчитат на котлони и бързовари, за да могат да си направят "турска баня" сутрин и вечер, иначе градът ще се вмирише на не знам какво.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик.Те не могат да мислят. На кого обясняваш. Влизаш в магазина и те удря хлад обливаш се веднага в пот.Ако поседиш повече от 5 минути и си готов.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех ся яко го бяхме построили Беляне щехме да продаваме ток *** на...
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълно нормален феномен, едно е в офис с 500 човека да се охлажда, съвсем друго 500 човека по домовете които и си ги плащат на собствен гръб.
4
1
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Пускайте климатика на 30 градуса, не по-малко, защото ако ви се наложи да излезете ще претърпите температурен шок. И ако сте със слабо сърце ще ви прилошее
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При президент румен радев се вдигнаха цените на всичко, вдигнаха се температурите, вдигна се и цената на тока!
2
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Аха-включвате и ВЕЦовете-- за да давате ток на Турция--после пак ще се чудите защо няма вода?? нали?!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 1 месец
Кои ВЕЦ-ове се включват?После па няма да има вода?А другите по-малки арзсипаха реките направо!!!