Ръстът на цената на тока не се дължал на спекулация

Свързването на борсите на други държави не променяло нещата
64
Ръстът на цената на тока не се дължал на спекулация
Снимка: Pixabay

„Спекулации на пазара с електроенергия няма. Може да има бегли опити, но те не водят до нищо съществено“, коментира Константин Константинов, изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), пред bTV по повод високите цени на електрическата енергия за бизнеса.

Още по темата

В борсата имаше и проверка на ДАНС. Константинов уточни, че са предоставили документи за всички сделки за определен период, а такава проверка не се извършва за първи път.

Той напомни също, че при съмнения за спекулации на пазара сигнали се изпращат до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По думите му обикновено става въпрос за предлагане или търсене на много големи количества ток, за сключване на договор с предварителна договорка и търговия с вътрешна информация.

Относно свързването на пазара с борсите на други държави Константинов коментира, че пазарните обединения не променят търговския обмен и цените кой знае колко.

Той е убеден, че няма да има промяна на цената на тока за небитовите потребители след обединението с Румъния, което ще стане на 27 октомври тази година.


 


64
Още от Бизнес
Скок на цената на дървата за огрев, кубикът стига до 130 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 3 седмици
НапротиФ, чиста спекулация.
51
0
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 седмици
Ръст на ценътъ на тока ,ама дръво жа има.Еиииий не съ наядохте бря !
50
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
Жива кражба от 20ст. на 1 лев киловат :)))
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А да не се лъжем,енергийната мафия отдавана се работи без никой да я притеснява
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Станете независими от монополистите. Оставете ги да си *** за.дниците. Комплекта включва. 2 бр. слънчеви панела. 2 акумулатора. Едно зарядно и един Инвентор който ще ви даде 220 волта променлив ток с мощност 800 wata достатъчен да захрани всички ел. уреди в дома ви. Без радиатори за отопление..Когато няма слънце акумулаторите може да се заредят от мрежата. Този комплект ще ви струва 2.800 лв.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 46 АнонименНапротив другарю гербер. Дължи се на герберските соларни паркове с прескъпия и неефективен ток и подарения на Доган ТЕЦ с скъп ток
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мутрите на радев си събират версиите от миналогодишния протести
45
0
 
10
 
! Отговори
НАМАЛЕТЕ ИЗКУПНИТЕ преди 3 седмици
ЦЕНИ НА ТОКА ОТ ЧАСТНИТЕ ВЕИ ! ( те достигат вкл. до 50 ст/квтч )
44
0
 
11
 
! Отговори
ЗАБРАНЕТЕ ИЗНОСА преди 3 седмици
НА ЕВТИНИЯ ТОК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ !
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ХаааааХа Да, бе, повЕрвахме ви
42
0
 
17
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 3 седмици
Много маймуни са се покатерили на клона наречен енергетика , всеки се е натъкмил във веригата и СМУЧЕ .В действителност наистина не са ни нужни НЕК и БЕХ , каква е тяхната ''функция'' !
41
2
 
14
 
! Отговори
Пак питам : преди 3 седмици
Защо не се закриват НЕК и БЕХ , шапките на ДКЕВР , от които няма НИКАКВА ПОЛЗА ?
40
0
 
7
 
! Отговори
Зелена такса преди 3 седмици
Да се таксуват хората за вредните емисии в атмосферата, които предизвиква с издишаният въздух. Да пусна иновативни предприемчиви и пъпчиви млади бизнесмени смат-фон маски които мерят издишаният въздух и чрез смарт апп да дърпат таксата.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие представяте ли си тоя да каже :" Да разбира се има огромна спекула"
38
0
 
10
 
! Отговори
Простите хора плащат преди 3 седмици
Така е богатство се трупа за сметка на обикновените обедняващи бедни работещи хора.
37
2
 
11
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
След 14 годишно безхаберие на наще държавни хрантутници и крадци, екоталибаните от еурогея разсипаха Народа... Тепърва, ще им берем плодовете... Референдум за рязделяне с брюкселса..
36
0
 
16
 
! Отговори
иванчо преди 3 седмици
Разбира се, че не е само спекулацията.Класическо, продажно държавническо безхаберие!!!
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От ЕС ни наливаха пари да си направим възобновяеми източници. Нашите направиха. Даже нашите доста направиха. Делът на възобновяемата енергия у нас е над 20%. Производствата от еко енеригии реално не са скъпи. За вятър и за слънце не се плаща.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 32. "Проблемът се намира на Запад, но никой не смее да каже, че "Царят от Брюксел е гол", и обвиняват Изтока." И според теб във какво толкова ни обвиняват? Давай конкретно. Не с общи приказки.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цени на продукти имат 2 вида оценки-държавна и пазарна,като за държавна се знае какви са оценките по глави,точки,пера за определяне на производствена цена от расходи за продукти в единица измерение за тяхното производство,които се наблюдават от орган инспектиращ обема и финансиране за продуктивност,мощности използвани,въведени в съответствие с предлагани начини за произвеждане в съответствие с предлгани и възможности на конкурентна основа за пазара с амортизация за предлагане в изкупващ ги срок