Споделеното лидерство решава проблемите на групата

В световен мащаб лидерите имат проблем с отговорностите
8 юли 2024 20:50, Инна Ангелова
5
Споделеното лидерство решава проблемите на групата
Снимка: Pixabay

Лидерството е успешно, когато се разглежда като нужда на групата и организацията. То позволява на групата да решава по-успешно своите работни задачи и тогава лидерът открива, че не трябва да микроменажира, а да увласти хората да са по-автономни, по-зрели и по-оригинални в изпълнение на задачите.

Също така е важно да се пребори идеята за спешността и неотложността, като се разпределят правилно приоритетите, и само най-неотложните с най-тежки евентуални последствия да бъдат класифицирани като спешни, това коментира д-р Пламен Димитров, психолог, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Близо 80% от мениджърите в световен мащаб докладват, че имат проблем с делегирането на отговорност или че то е неефективно, каза Димитров. Делегирането на отговорност има етапи като анализ на задачите, които един мениджър иска да бъдат делегирани, тъй като изборът на задачи ще изгради тези умения в екипите. Нужно е и да се отдели повече време на този процес, тъй като инвестираното време в началото на процеса спестява повече при изпълнението му.

Част от мениджърите осъзнават важността на споделеното ръководство, но понякога те биват поставени в ситуация, в която е нужно да го приложат. Гостът обясни, че често ръководителите се опитват да намерят решение и да работят по всеки въпрос, но това не е правилният подход.

„Лидерството е успешно, когато се разглежда като нужда на групата и организацията. То позволява на групата да решава по-успешно своите работни задачи и тогава лидерът открива, че не трябва да микроменажира, а да увласти хората да са по-автономни, по-зрели и по-оригинални в изпълнение на задачите. Лидерите, които осъзнават и практикуват споделено лидерство, знаят, че това значи и споделена отговорност, която влияе върху мобилизацията на всички ресурси в една компания.“

Гостът обясни, че при ефективното управление на работата можем да контролираме само себе си и поведението ни, но не и външните фактори. Важно е да се пребори идеята за спешността и неотложността, като се разпределят правилно приоритетите и само най-неотложните с най-тежки евентуални последствия да бъдат класифицирани като спешни.

Цялата статия може да четете на Bloomberg Tv Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: работаекиплидери
Още от Коли
VW Golf най-продавана на старо, Mercedes го догонва
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Комунизъм преди 1 седмица
Споделеното лидерство е споделена безотговорност.Микро мениджърът е микро мек и не е истински лидер.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези още малко съборна църква ще направят в ще бачкат в екип като митрополитите.. Сектата на сатаната.

Спонсорирани публикации