Кои държави ще забраняват бензина и дизела?

Мерките на местните власти като фактор при покупката на кола
Обновена: 10 авг 2017 21:19 | 10 авг 2017 20:58, Красимир Ангелов
18
Кои държави ще забраняват бензина и дизела?
Снимка: Reuters

В последно време автомобилите с двигател с вътрешно горене сякаш са под обсада – постоянно се чуват гласове как ще бъде забранена продажбата им в цели държави, а отделни градове планират да не ги допускат на територията си. Тези забрани вече се превръщат в съществен фактор при покупката на автомобил, затова AutoMedia.bg обобщи кои страни и градове са засегнати до момента.

Наскоро френският министър на транспорта Никола Юло обяви, че от 2040 г. в страната се забранява продажбата на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Тези коли няма да изчезнат веднага, собствениците им ще ги карат докато данъците им станат непосилни, след което ще ги дадат за рециклиране или ще ги продадат някъде в Източна Европа.

Кои други държави обаче влизат в списъка на страните, които планират забраната на продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене? На фона на медийната суматоха ще се учудите колко е къс този списък, но истината е, че той има огромен потенциал да нараства, при това много бързо.

Във Великобритания готвят забрана, идентична с тази във Франция – от 2040 г. на пазара на Острова да се продават само нови автомобили, отделящи нулеви вредни емисии.

Начело обаче на похода срещу замърсяващите природата превозни средства е Норвегия. Държавата, известна с високия си стандарт на живот и нетърпимостта на жителите й към корупцията, планира да забрани продажбата на нови автомобили с ДВГ още през 2025 г.

Не забравяйте, че Норвегия притежава много нефтени полета, основно под вода, но вече 24% от автомобилите в страната са електрически.

Холандия планира такава забрана от 2025 г. Същата мярка, но от 2030 г. се обсъжда и в Германия, засега обаче идеята среща много силна съпротива, като основният аргумент е, че огромната част от електричеството там се произвежда от въглища, т.е отново е замърсяване на природата. Но пък германските автомобилни компании вече твърдо поеха курс към електрификация, така че и забраната там е въпрос на време.

Единствената изненада в този списък е Индия. Като планът тук е повече от екстремен – индийските власти планират до 2030 г. автомобилите с бензинови и дизелови мотори да изчезнат напълно от местните пътища. Много анализатори обаче са на мнение, че това няма да се случи, просто защото индийската икономика не може да си позволи толкова голяма промяна.

А според ING Bank през 2035 г. електромобилите ще държат 100 процента от пазара на нови коли в Европа.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: дизелавтомобилибензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По днешни изчисления имаме нефт за 100 години напред, същият се търгува в долари, мислите, че САЩ и другите ще зарежат сигурен доход и ще преминат към слънчева енергия!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле ще караме s класи евтино.
13
7
 
21
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Голям майтап!В Германия ще карат електрически коли на тон произвеждан от... въглища?!Ми да почнат направо парни автомобили да карат?А самолетите? Кога ще минат на ток? А Формула1 на ток?А кораби с батерии?Но най-много ще се накефя да отида в Индия и да се повозя на рикша на фотоволтаици! Яко!!!
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анонимен 9, много неграмотно пишеш, ех, това училище, ама за бъдещето обЯсняваш иначе...
11
2
 
14
 
! Отговори
Денди преди 6 години
Чакам си Теслата!
10
7
 
15
 
! Отговори
Джингъл Белс преди 6 години
Пълни глупости.
9
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво запада отново, ще вкара света в нова епоха . ДВГ вече е минало. След 20 години, ще му се смеете и ще обеснявате на децата си , колко мърляво в било. Също както и въглищата от живяха след като се появиха горивата. Просто развитие. Скептицизъм винаги , ще има от не обичащи новото. За щастие техния глас е малък и неважен .
8
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси пропагандата и тъпизмите. А енергията от къде бе франсета?
7
0
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен3Франция много ни обича,още от Първата световна,та затова...
6
9
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А електро автомобилите от слънчеви лъчи ще бъдат зареждани а при производството на акумулаторите какво е замърсяването при обработката на оловото защо не го пишат за него.ЕС се оляха с тъпотиите и платените статии.
5
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пууу, всяка седмица ни плашат. Долу колегата е писал за самолетите, аз да кажа за корабите- 20-30тона/денонощие гори 25-30хил БРТ кораб. Има супер големи с консумация към 200тона/ден. Горят мазут тъй като е по-ефтин от газьола, но всички си траят щото иначе нямаше да има евтини китайски потребителски стоки, а у нас даже и китайски чесън. Няма да можем по едно шкембе да ядем ра'бираш ли!
4
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смехотворно. Има си изследвания, не знам защо не ги публикуват, да ги видят обикновените хора(а не специфично да ги търсят за информация).Автомобилите са виновни за около 3-5% от замърсяването в градска среда и около 0.5% от замърсяването в извънградска среда. Тоест, преминавайки на електромобили - нищо няма да се промени съществено. В същото време, преминаването на електромобили ще ангажира много(ненужно много) икономически ресурси. Но явно това е целта - принудително икономическо раздвижване
3
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Франция чийто стандарт е десет пъти по висок от нашия иска да махне дизеловите и бензинови коли 2040 година а нашата държава дето е най бедната ни задължават по рано от тях да ги махнем а сега де
2
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не забранят самолетите които бълват само за чес толкова отрова колкото автомобилите за 100 години. В момента гледам флайт радар това е програма която на живо дава всички самолети които са във въздуха и по летищата. Точно в този момент във въздуха летят 13 000 самолета в цял свят. А по умните да изчислят колко отровни гозове се изхвърлят само за един чес от тези зверове които само за един полет изгарят по 10 тона керосин.
1
0
 
27
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
А така,джиткайте на Пернишки ***!