Продажбите на нови коли у нас със скок от 5%

Като цяло обаче ЕС изпраща осми пореден месец на спад
17 май 2019 15:38, Бойчо Попов
6
Продажбите на нови коли у нас със скок от 5%
снимка: Ройтерс

 Продажбите на нови автомобили в България са нараснали през април с 5,5% на годишна база и се повишават от 2852 продадени бройки преди година до 3008 нови коли сега. От началото на годината до края на април ръстът е по-скромен – с 2,1 на сто до 11 427 бройки, става ясно от последните статистически данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

През април европейският пазар на леки автомобили отбелязва като цяло относително стабилно представяне (-0,4%), като са били осъществени 1 303 787 нови регистрации. По изчисления на Investor.bg обаче, макар и минимално този месец, понижението е осмото поредно на месечна база, след като в редица страни се отчита забавяне на растежа. Това добавя ниви предизвикателства пред индустрията, която е принудена да прави рекордните разходи за електрически и свързани автомобили.

 Автомобилните акции в Европа приключиха сесията си вчера с ръстове, преди всичко заради новината, че САЩ ще отложат налагането на вносните автомобили с нови мита. Ръстът в търсенето на нови коли в ЕС сега се движи основно от страните от Централна Европа, които отбелязват ръст от 4,6% през миналия месец.

Най-силни растежи са отчетени в Литва (42,4 на сто), Кипър (39,4%) и Хърватия (22,4%). На другия полюс са пазарите във Финландия, Дания и Швеция с понижения от над 11 на сто.

Как се представиха петте най-големи пазара в ЕС вижте в продължението на материала в Investor.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Gogo преди 10 месеца
То 5% е добър ръст, но при продажби от 20000 нови коли на година това са си 1000 отгоре. Само в Германия на тримесечие се продават милиони, така че 5% на БГ пазара са нищо за производителите.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То не е интересно така, отиваш и си купуваш нова кола. Друго си беше едно време чакаш 10 години после отиваш да купуваш, то си беше събитие, после събираш роднините да почерпиш, ех златни времена
4
5
 
12
 
! Отговори
АЙТИ специалист преди 10 месеца
Тая година си взех една новичка КИА спортидж.
Много приятна количка и не много скъпа.
И аз съм допринесъл за тая статистика :)
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Егати скока, то почти е скок на място :)
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам наблюдение колко нови автомобила Дачия излизат от едно представителство .
Вярно е, че повечето вероятно са служебни , но аз не съм виждал друга марка толкова много да продава
Интересна ще е класация по марки
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така е при генерал Борисов наричан още способния и дясната му ръка цецко ухото с чакрите и енергията. Подем, растеж, благоденствие, просперитет и всенародни тържества.