Цените на новите коли с 2000 лева отгоре, шофьорите ги чакат с месеци

Поскъпване има и при употребяваните автомобили - с 40-42%
90

Търговците на автомобили у нас прогнозират, че през лятото на тази година новите коли ще поскъпнат средно с около 2000 лева.  

Колите се превръщат в лукс у нас, не са даденост, както беше преди 7-8 г. Хората са много предпазливи, внимателни, не си сменят често колите, гледат състоянието им, пазят ги, защото е трудно да си купят нов автомобил. Това заяви председателят на Прес Авто Клуб България - Борислав Цаков в студиото на "България сутрин".
Гостът подчерта, че и преди 7-8 години е имало поскъпване на новите и употребявани автомобили, но не толкова драстично, каквото го виждаме последните 1-2 г.

"В Германия преди 8 г. среден клас кола е струвала 26 780 евро, в момента същата е 40 570 евро, 51,5% е качването на цената, като 30% от това поскъпване е през последните 3 г. У нас среден клас преди 8 г. е била 40 000 лв., сега е 60 000 лв.", сравни Цаков за Bulgaria ON AIR.

По думите му е по-изгодно човек да си купи нова кола на изплащане. "Условията, когато е на лизинг, са много по-добри, отколкото при кредит от банка. Това е по-лесният начин за финансиране. Автомобилът има гаранция, няма разходи за 5 г. напред поне. Ако човек има стабилна и нормална работа, с логичен приход, е по-добре да купи нов автомобил", уточни Цаков.

Българските шофьори чакат за нова кола между 6 месеца и 1,6 г. Събеседникът добави, че рядко има вариант за купуването на налични: "Забравете за цвят, оборудване, готови са да платят по-голяма цена, за да не чакат толкова много, непрекъснато се поръчват нови".

Поскъпване има и при употребяваните автомобили - с 40-42%. Осезаемо това е станало по време на Ковид пандемията. Още тогава всички хубави коли "втора ръка" са изкупени.

Председателят на Прес Авто Клуб България заяви, че при 4 млн. автомобила по пътищата на България, едва 6% са новите, а от тях - 6% са електрическите.

"При тях цените не се движат толкова бързо нагоре, колкото при автомобилите на двигатели с вътрешно горене. Измамно е усещането, че няма инфраструктура у нас, почти 80 000 са зарядните станции, но не са териториално разпределени по правилния начин. В Северна България са по-малко. А ако човек с такъв автомобил тръгне на море, трябва да съобрази в хотела му да има зарядна станция, пътьом трябва да спрете на 1-2 места", уточни Цаков.
Той коментира, че през последните години се е върнала тенденцията от миналото автомобилът да бъде инвестиция.
"Ако сте си купили кола преди 2-3 г., сега чисто нова тя струва 35% отгоре. Спокойно можете да я продадете на по-висока цена, отколкото сте я купили, ако е запазена", подчерта Цаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: автомобиликоли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
В,В,ПУТИН. Z, преди 8 месеца
Внос. От. Русия. Нови. Волги. Лади. Москвич. След. Войната. Руски. но. нови,
72
0
 
1
 
! Отговори
чичо преди 9 месеца
До Анонимен защо лъжеш децата, бе. Аз имах вноска за Лада от 1980 г. и 1990, като фалира Мототехника, я изтеглих. Така и не дочаках мечтаната кола, през това време можех да взема Москвич или Полски Фиат...
71
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 година
И ква станя тя тая, така беше преди 89та. Уж демокрацията това-онова. В тази връзка, като ще връщаме времето, да очакваме ли липса на банани, или те ще се останат???
70
0
 
4
 
! Отговори
Оня с Масквича преди 1 година
Ами че то същото като при комунизЪма, бре......
69
3
 
6
 
! Отговори
Къде си Станишев преди 1 година
При омразната тройна коалиция през 2008 у нас се продаваха 67000 нови коли годишно. Почти бяхме стигали татовите 90000 от 1989 г. Днес и до 30000 не може да се докопаме.Политиката на Урсула и евролиберсстите доведоха за масов упадък на авто индустрията в ЕС- някогашната гордост.Тогава през 2008 за нова Дачия стигаха 10-15 месечни заплати а днес минимум 20.
68
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
То хубаво да продадем употребяваната кола, ами като дотрябва? Автомобилът не е разкош, а превозно средство, са казали още Илф и Петров.
67
0
 
16
 
! Отговори
134 преди 1 година
То такава инфлация се задава тепърва,тоя за нови коли къде преди струваха 30000 лв сега са 70000 лв ми говори.Хората започнаха да гледат за само храна,ток и вода да има.,другото са глупости
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 месеца
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости нищо вярно от този некомпетентен човек
64
8
 
6
 
! Отговори
Чичето преди 1 година
Абе, хората са си го казали: "Хвали старо, карай ново". 2021г. си сменихме автопарка вкъщи, с чисто нови автомобили, за мен СУВ, за жената дамска кола. Аз вече 50к само консумативи сменям. Преди със старите кошници ме беше страх да излизам в чужбина. Миналото лято екскурзия си правихме през цяла Европа, като чак до Испания стигнахме и там 10 дни на море останахме, единственото нещо, което ми беше необходимо за пътешествието .. един накрайник за газ към евростандарт, тъй като имаме фабрична газ.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2015 един приятел чака три години за нова кола, защото искаше червена ....
62
1
 
9
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Моята Тойота я чаках 8 месеца през 2019-а. На жена ми поръчах през ноември 2022 и вероятно до края на годината ще пристигне. Поръчвам ги с доста екстри и затова се чака. Иначе базови и почти базови има налични колкото искате. Друг е въпроса кой ги иска, освен фирмите.
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, заради това съборихме социализма и си разрушихме промишлеността, че и държавата. А настъпваме същите мотики. Следват празни рафтове в хипермаркетите, като в Англия.
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През декември 2021 си поръчах нова кола среден клас по старите цени. Веднага след нова година цената скочи с 5 хиляди лева на две къси стъпки. В момента е с 10 палки нагоре за абсолютно същата кола. Слава богу, платих на цената при поръчка. Чаках 9 месеца, но сега съм супер доволен и си карам новата кола. Лизинга ми е ОК засега. След 3-4 години, живот и здраве, мисля да я сменя с новия модел. Препоръчвам на всеки нов автомобил, ако може да задели 400 лева за вноска и още толкова за Каско месечно
59
1
 
11
 
! Отговори
Бг -Рай за чупените преди 1 година
-- ръждясали вече таралясници на над 500 000 км ! А сега видяха надежда че могат и да са на кяр и им искат по 5 000 лв --ама ти веднага трябва да я караш във сервиз и да дадеш още 5-бона ,ама тя пък ще изгние ! Може ли еднодневки със моторчета 1.1 --1.2-1,4 да мине 500 000 км и ти да лъжеш хората че е перфектна като даже не познаваш собствениците и преди теб ? Опитен съм ! На колите тука след 350 000 км и главите и във блока всичко е за махане и хвърляне във коша ! На километраж НЕ ВЯРВАЙТЕ !!!
58
2
 
2
 
! Отговори
Лада кола ли е ? преди 1 година
Да ,кола е ,но некачествена ! Просто не знаеш какво приключение по сервизите ще ти се случи ! Вехта работа няма как да направят добър автомобил като пазара на Лади е такъв -най бедните държави ,а там се конкурират със китайски и индиски еднодневки , как да направиш хубаво табло ,хубава ламарина - новите отвънка приличат на коли но няма начин да отговаря на западен стандарт !
57
3
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Хем по-скъпи хем по-големи гробници даже икато чисто нова. От 1995 година, не се произвеждат автомобили! Истински автомобил се епроизвеждал отинжинери и то да 1995 г. След това се намесватг икономистите и автомобилът става пластмасова щайга за придвижване!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тараляясниците втора ръка на по 20+ години ги продават по 6-7000лв.Дефицит,какво да се прави?!
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При социализма се чакаше до първа доставка, които бяха няколко пъти в годината и само за Лада се чакаше малко повече. Сега чакаш година и 7 месеца, напредваме ... Преди 1989 на мен не ми се чакаше година и половина до две години за Лада и си купих друга марка за по-малко от месец.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 60 - у масква може, ама масква не е россия! оди към ураль или ... бе на кой ги разтегаш тия локуми!