Румен Дунев: Е-кола би се изплатила в дългосрочен вариант

Автомобилите с ДВГ няма да изчезнат, смята той
29 мар 2023 20:10, Росен Стойчев
54
Румен Дунев: Е-кола би се изплатила в дългосрочен вариант
Снимка: БГНЕС/EPA

Държавите в ЕС одобриха окончателно забраната до 2035 г. за продажба на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, след като Германия се отказа в последния момент да я блокира.

Горивата, за които Берлин иска да въведе извънредни правила, все още са в процес на разработване и трябва да се произвеждат с помощта на нисковъглеродна електроенергия.

Още по темата

Румен Дунев от федерацията по автомобилизъм заяви, че електрическите автомобили неизбежно навлизат все повече.

"Това е доста екологична алтернатива, а е и много по-евтин начин на придвижване. С повишаване на пробега, електромобилите ще станат все по-евтини. Двигателят с вътрешно горене няма да изчезне от автомобилите, тъй като те дават независимост за дълго пътуване с едно зареждане. Използването на синтетичните горива удължава употребата на коли с двигатели с вътрешно горене. Тeзи горива ще направят отработените газове по-чисти", обясни Дунев пред Нова Нюз.

По думите му броят на станциите за електромобилите у нас са достатъчно, така че да може да се стигне до София до морето. "Желаещите да си купят електромобил трябва да имат собствен източник на захранване. Ако разчитат на бързите станции, ще платят по-скъпо. Разходите на един електромобил годишно са пренебрежимо малки на годишна база, не се плащат данъци, няма смяна на течности и масла, има само един филтър на купе. В дългосрочен план един електромобил би се изплатил, така че са подходяща инвестиция. Държавата може да подпомогне със субсидия бъдещите собственици на електромобили. Тези в Европа стигат до 5000 евро", коментира Дунев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
До ТТ.. а от къде ще дойде тока? Или смяташ да зареждаш от 220в битов ток? Който иска зарядно в къщи да се пуска промишлен ток. Аман от тарикатии
39
0
 
1
 
! Отговори
Жица преди 1 година
Единственият начин електромобил да се изплати, да е такси и да зарежда някъде незаконно.При средна цена на електромобил колкото 2 бензинови. не съм убеден че може да се избие
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При левче киловата на публични станции е по-изгодно на газ и то поне от една година насам. След 2025 цените там ще са по 2 и по 3 а за батерията, пробега при студено време и високи скорости да не говорим.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента нито цената, нито инфраструктурата предразполагат закупуването на ел автомобил у нас. Разликата в цената спрямо кола с ДВГ е точно, колкото горивото за поне 10 години. За 10 години литиево йонната батерия отдавна ще е мъртвец, а смяната и е напълно икономически неоправдана. След 5-10 години може нещата да се променят откъм цени и технология на батериите, но засега ел. транспорта си остава единствено за гъзари и сериозни еко ентусиасти. Но в началото така е било и с ДВГ-то. Оптимист съм
36
0
 
3
 
! Отговори
ТТ преди 1 година
Бих си купил е-кола. Ако вдигнат пробега на поне 600-700 км и инвестират в инфраструктура. Бих си инсталирал зарядно вкъщи. Почва да ми писва от разни петролни картели. Араби, руснаци все тая.
35
1
 
9
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Дунев - а) трябва инфраструктура, б) какво правим след 7 години, когато батерията е аут? в) кой ти плаща да бръщолевиш глупости?Истината е една - с моментната възожност за консервиране на енергия сме под кривата круша. Електричките са идеални за града. До там! Имаме страхотни електродвогатели, но батериите са мрьсни, направата им гълта много СО2, бавно зареждане, кратък живот + 400 кила в пода на автомобила. Леснозапалими! Не са ок още!
34
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Ако ДВГ колите изчезнат кой ще плаща данъци. А познай дали няма да се обложат с данъци електричните. Застраховките ще скочат до небесата, пътната помощ няма да може да смогне да вади хора дет са тръгнали по планинските пътища без 100 резервни батерии.
33
1
 
17
 
! Отговори
fs преди 1 година
Панелка на 8 етажа, вечер висят кабели от всяка тераса
32
3
 
16
 
! Отговори
agent преди 1 година
Нищо няма да се изплати. Батерията най много 5г. и после нова.80% от колата.
31
5
 
5
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
Стандарта в момента за пробег на новите ел коли е около 400км пробег в кирай има модели с 1000км пробег по улиците. Батерииите са поевтинели с 92% за 10 години и ще поевтинеят с още поне 70% за следващите 10.Някои производители вече дават гаранция за батерията за 1 милион км. Коя кола се кара до толкова???
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С елекромобилите, идва и проблема за изхвърлените батерий. До сега бяха гумите идват и батерийте! Дръж се земьо!
29
2
 
12
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 1 година
Бъдещето на автомобилите е да не притежавате свобода на предвижване ("но ще сте щастливи"), а налагането на електрокари е етап в тази посока. Евфемизмът на WEF за бъдещата (не)мобилност е "петнадесет-минутни градове".
28
2
 
15
 
! Отговори
..... преди 1 година
И какво ще ти се изплати тази ел.кола ,след като минат 5-8г. и трябва да им сменяш батериите.И колко мислите ще струват те над 10 хил. лева са от Китай...А сметнете, аз за 10 хил лв. колко гориво ще си купя,а да не говорим колко газ, ако е с газова уредба колата и колко години ще си карам! 10к за 1 год. средно на газ =1.10лв.х1000 литра газ за тези 10х.км.=1100лв. за година значи ще карам към 9 години грубо с тези 10 000 лв.,ако е безнин
27
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 година
До АнонименДа питам колегата, явно е по-вътре в нещата след 10-ина години колко ще струва дизеловата киа и колко електрическата? И дали някой изобщо ще пожелае втора ръка кумулатор с елмотор
26
1
 
15
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Тези електрокари, без екстрите трябва да струват не повече от 5000 Евра, и тогава Европа ще се наводни с ел. превозни средства. Бизнесът трябва да помисли за срдната класа и нискобюджетните автомобили иначе няма шанс за в бъдеще. Аз не бих дал 60000 лв. за ел. автомобил дори и на лизинг да ми го предоставят.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересува дилемата дали си заслужава да се дават 60000 евро за електричка или за стандартен автомобил.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 - ако имаш пари като за Тесла, защо не си купиш истински автомобил?
23
24
 
3
 
! Отговори
Boto преди 1 година
А някой реално карал ли е електромобил да Ви питам? Колата на бърза зарядна се зарежда за 45 Мин към морето на Хепито докато хапнеш или пиеш кафе. В гаража си я зареждаш за 10 лева и си караш цяла седмица. Нямаш данък, нямаш поддръжка. Обяснявайте за дизела. Да има си недостатъци ама всеки сам си преценя :d
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най добре с парен двигател. От София до Бургас може и казан с ракия да свариш. И агне да опечеш
21
0
 
19
 
! Отговори
Чер пипер преди 1 година
Кон е по изгодно . Може и катър за по бедните. Става и за надени ци.