Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?

Няма открити лични мотиви за убийството в Борисовата градина
Обновена: 24 фев 2017 10:52 | 24 фев 2017 09:11, Петя Славова
186
Пълната картина: Защо Йоан уби Георги?
Снимка: "Визаж“

Няма личен мотив в убийството на Георги в Борисовата градина, настоя пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Към момента основната версия, по която се работи е кражба, но няма отнети вещи.

"Тази версия става все по-несигурна. Обвиняемият Йоан Матев все още се възползва от правата си да не дава обяснения. Надяваме се да получим пълната картина, неговото обяснение, каквото и да е то", отбеляза тя.

По думите й разследването разполага със свидетел от близкото обкръжение на Йоан, пред когото момчето е направило самопризнания.

"Този свидетел ни ориентира до мястото, където е изхвърлен ножа, в шахта, много близко да местопрестъплението. Ножът е изпратен за ДНК експертиза. Категорично няма личен мотив, според нас", обясни Арнаудова.

Още по темата

Появиха се упреци, че разследващите са допуснали пропуск, като не са проверили мястото. 

"Не можем да обвиняваме целия разследващ екип за това, че точно до тази шахта не са стигнали в такава конкретика и детайли. важното в момента е, че разполагаме с оръдието на убийството. То е изпратено за изследване в лаборатория, която да установи наличието на ДНК материал, което ще даде най-силното доказателство и за авторството и за механизма на това убийство", поясни Арнаудова.

В хода на разследването, продължило около 20 месеца, са били разпитани над 1200 лица, включително и такива от обкръжението на убития Георги Игнатов, както и близки до Йоан Матев.

Изискани са записи от цялото видеонаблюдение в Борисовата градина, от седем подлеза и метростанции, от видеонаблюденията по основните булеварди.

"Имаше информация от 102 клетки, които са обслужвали мобилни телефони на над 30 хил. човека в България, които са се намирали в района на Борисовата градина, така че усилията бяха изключително големи", посочи Арнаудова.

Тя допълни, че няма доказателства, за това дали родителите на Йоан са знаели за убийството на Георги.

Вече стана ясно, че след жестокото престъпление, младежът е променил начина си на живот, външния си вид и навиците си. Той си е пуснал брада и по-дълга коса, станал е по-затворен в себе си.

Бившият директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров вижда работата по криминалното престъпление от друг ъгъл.

"За да се стигне до този момент с обвинението към Йоан, значи са натрупани достатъчно убедителни факти", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че би приел нещата такива, каквито са и би разглеждал случая оттам, докъдето е стигнал на този етап.

"По-скоро въпросът е доколко целенасочено и професионално е работено през тези две години. Това е аргументът, по който можем да смятаме дали работата е свършена добре или не. Ние имаме един факт, който бе обявен вчера - заподозряното лице е вероятният извършител", твърди проф. Гайдаров.

Адвокат Хаджигенов категорично посочи, че МВР ще реши дали Йоан ще бъде преследван като непълнолетен извършител, ако се докаже, че той е убил Георги преди 2 години, когато е бил на 17 години.

"Сочим, че някой е убиец. Ами, ако не е?" - попита адвокатът. Той поясни, че ако Йоан бъде осъден като непълнолетен извършител, присъдата му може да бъда от 20 до 30 години затвор и доживот, като минимумите за изтърпяване на присъдата са много по-високи.

Проф. Калин Гайдаров смята, че няма как да разглеждаме личността на извършителя като злостна криминална личност.

"Първо, възрастта е такава, че това е трудно или невъзможно да се случи, второ, фактурата на самото престъпление подсказва, че става въпрос по-скоро за случайна среща", каза той.

Според съседи от общежитието на Йоан, той не е създавал проблеми. "Изглеждаше симпатично момче", каза председателят на домсъвета в Благоевград. Момчето не приличало на това от снимката, бил с 30-40 кг повече.

Според момичетата, които живеят в съседната студентска стая, от стаята на Йоан не се чувал никакъв шум.

"Поздравявахме се като се засечем, но това не беше много често. Той беше по-висок, с брада, по-пълен от това, което е на снимката. Много се изненадахме”, казва неговата съседка Виктория пред bTV.

Йоан е приет студент по право в Благоевградския университет миналата година. Не се е връщал в общежитията от края на миналата година, когато се прибрал при семейството си за празниците и прекъснал учението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖиборТОВА Е УБИЕЦА!!!-------ЛОШОТО Е, ЧЕ Е БИЛ НЕПЪЛНОЛЕТЕН И ЗА УБИЙСТВОТО Я МУ ДАДАТ 5 ГОДИНИ Я НЕ!!!ТУК ТРЯБВА ДА МУ СЕ ПОВДИГНАТ ВСЕВЪЗМОЖНИ ОБВИНЕНИЯ НАЙ-РАЗЛИЧНИ ЗА ТОВА, ЧЕ СЕ Е УКРИЛ ЗА ТОВА ЧЕ Е ИЗБЯГАЛ И ТЕМПОДОБНИ!!!АЗ АКО СЪМ ПРОКУРОР ЩЕ ГО СМАЧКАМ ОТ ОБВИНЕНИЯ ТОЗИ!!!
110
2
 
34
 
! Отговори
но комент преди 7 години
Записът от камерите е достатъчно ясен да се направи 100 процента сигурна лицева идентификация от специалист.Има такива в МВР.МВР има ресурс и технически средства да разкрие ВСЯКО престъпление ,въпросът е дали иска да го направи, и дали ще използва целия си възможен ресурс.въпросът има и обратна страна- ако едно престъпление остане неразкрито, значи някой не иска или няма достатъчно интерес...
109
4
 
6
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Такава снимка показвайте само ако е на убиеца- не на убития!
108
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е покривано до сега, това е ясно. Присъдата за такива хора трябва да е най-тежката. Не може да отнемаш човешки живот и щом няма смъртно наказание трябва да се слага доживотна присъда.
107
0
 
24
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
И разследващите са като всичко останало в ***......
106
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАШМЪРКАЛ СЕ Е И СЕ Е РАЗПРИКАЗВАЛ!!!!!!!!!!!ТАКИВА НЕЩА ТРУДНО ЧОВЕК ПАЗИ В ТАЙНА БЕЗ ДА СПОДЕЛИ ЩОТО ИЗЯЖДАТ ДУШАТА МУ!!!!!!!!!!
105
4
 
28
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
Как може всички учители и съученици и роднини да са разпознали убиеца- едно разглезено дете какъвто е и брат му и нищо да не казват на полицията .затова в България ще стават такива УБИЙСТВА Хората не съдействат
104
11
 
22
 
! Отговори
ПИТАМ ИИСКАМ ОТГОВОР преди 7 години
ПАК СЕ ПОЧНА - АМИ АКО НЕ Е ТОЙ. АМИ АКО Е ТОЙ, КАКТО СЕ ДОКАЗВА ДО МОМЕНТА ИЛИ БАЩАТА МИТНИЧАР Е ПОКРИВАЛ СИНА СИ. ЗНАЕМ ЗА ТОПЛАТА ВРЪЗКА МИТНИЦИ И КОНТРАБАНДА И ГЕРБ. ДА, ДА И ГЕРБ, КОИТО БЯХА НА ВЛАСТ ТИЯ ГОДИНИ, А ЧАК СЕ ОГЛАСЯВАТ ФАКТИТЕ. АМИ АКО БАЩАТА Е ПЛАЩАЛ НА КОГОТО ТРЯБВА. ТАЯ ИСТОРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗМИРИШЕ ОТВСЯКЪДЕ. А НЕ АДВОКАТИТЕ ДА СЕ ПИТАТ И РАЗМИВАТ ВИНАТА. ИНТЕРЕСНО КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЪС СВИДЕТЕЛЯ. И ЗАЩО СЕГА НЕ СЕ СТРАХУВА ДА ГОВОРИ!!!
103
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не съм криминалист, но се питам - защо до сега не е известно познават ли се убиецът и убитият?Другият къде е учил, що за човек е, имали ли са допирни точки, има ли някакво предизвикателство, което е подбуда.Това са били деца - единият е убит, другият е убиец.Какво ги свързва двамата?Или, какво ги разделя - съперничество, някакви момичета, нещо друго?
102
1
 
28
 
! Отговори
none преди 7 години
"В шахта на близо" !!! - Това показва колко са били заинтересувани!
101
1
 
13
 
! Отговори
тото преди 7 години
Някъде четох, че срещу момчето е свидетелствал брат му, Марсел и така са разкрили убийството. Така че няма смисъл да обвинявате ченгетата, че са го накиснали с фалшива улика. Отделно, освен брата май и други свидетели има. А и публикуваната на други места снимка от камерите, в деня на убийстовото показва как Йоан тича с бая кръв по лицето на местопрестъпкението.
100
3
 
43
 
! Отговори
МИЛИЦИОНЕРИ преди 7 години
МВР се изложи пак. Егаси му и клоуните. На метри да е шахтата и някой примадон да не си е направил труда да погледне. Ще си изцапа ръчичките ... Смешковци на ЕНТА степен.
99
3
 
37
 
! Отговори
ганьо преди 7 години
Браво на човека който го е издал
98
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не ми се връзват нещата. Ей така да си вървиш в градината и да посегнеш на човек. Момиче е замесено в цялата ситуация.
97
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 127Е как слаби ченгета, до един са охранени шопари родните заптиета.....Слаби са само умствено.....
96
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви неандерталци сте, бе. Човека първо трябва да се изправи пред съд, да се съберат всички доказателства, да мине делото и чак тогава ще се говори, че е убиецът. Невинен до доказване на противното се казва, но тука по тия ширини живеем не 100 години, а 10 000 години назад във времето. Гнус ме е от всички вас.
95
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 години родните заптиета търсят нож на местропроизшествието......ЗАКРИВАЙ!!!!!
94
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оперативните "работници" две години са се чудели как се прави разпит на шахта....ХахахахахахахахахахаМишкииииииииииииииииииииииии!!!!!!!!!!
93
1
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
разпитали 1200души а шахтата до местопроишествието няма кой да и вдигне капака,къде са гледали,къкъв оглед са направили слаби ченгета.
92
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хм...Това го има във всяка правна система по света - никой не може да бъде заставен да свидетелства срещу себе си. Като юрист мога да кажа, че си плашещо прав - съвременното правосъдие доста по-интензивно защитава правата на престъпниците, отколкото тези на техните жертви. А що се отнася до нашата правосъдна системка, сам можеш да прецениш колко са зле нещата. Специалността право масово се пълни със селски чалгатрони като тоя на снимката, които после продължават омагьосания кръг.