Осъдиха прокуратурата за над 1 млн. лева заради делото "Октопод"

Решението не подлежи на обжалване
14 авг 2022 20:44, Нели Христова
44
Осъдиха прокуратурата за над 1 млн. лева заради делото "Октопод"
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е осъдена да плати 1 800 000 лв. на частна фирма заради скандалното мегадело "Октопод", съобщава BIRD. Рекордното обезщетение е постановено с решение на Върховния касационен съд от 12 август. То не подлежи на обжалване.

Дружеството "Голд Лизинг" ООД е с предмет на дейност даване под наем и оперативен лизинг на леки и лекотоварни автомобили. През 2010 г., когато вътрешен министър е бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, полицията нахлува в офиса на фирмата и ударно изземва всички служебни компютри и десетки чували с документи. Това се случва в рамките на мегаоперацията „Октопод“.

В медиите излизат множество публикации, че „Голд лизинг“ е част от пипалата на „Октопод“- а и че чрез дружеството са прани престъпни пари. След шумната акция бяха образувани три основни дела. Те станаха популярни като „Голям Октопод“, в който останаха тежките икономически престъпления, „Нежен Октопод“ – за сводничество и проституция и „Малък Октопод“ – за рекет и принуда. До съд стигна само последното. Документите, иззети от „Голд лизинг“ през 2010 г., са по т. нар. „Голям Октопод“, а делото за него беше прекратено на 27 февруари 2014 г.

След акцията дълго време прокуратурата отказва да върне на "Голд Лизинг" компютрите и документацията или най-малкото да ѝ предостави копия, за да може да продължи търговската си дейност. И така четири години, докато накрая през 2014 г. прокуратурата тихомълком прекратява досъдебното производство. Въпреки това обаче, държавното обвинение продължава да не връща на фирмата активите, необходими за дейността и. Междувременно фирмата фалира, пише "Сега".

Върховният касацинен съд се опира на практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, за да обоснове решението си, с което определя размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди. "С оглед изложеното, решението на въззивния съд в частта, с което е отхвърлен иска за заплащане на обезщетение за имуществени вреди за разликата над 802 408,92 лв. до размера от 1 021 319,19 лв., т.е. за сумата от 218 910,27 лв., следва да бъде отменено, а искът – уважен до посочения размер", казва ВКС. Към тази сума се присъждат и законната лихва върху главниците от 10.02.2015 г., с което обезщетението, което прокуратурата трябва да плати на фирмата "Голд лизинг" набъбва значително. Освен това държавното обвинение ще плати 29 421,73 лв. разноски за трите съдебни инстанции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай ся да напишете и кой ще ги плати тез пари. Предкагам да е прокоратурата! Дали? Ама надали!
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Практика навсякъде е полицията да влиза и да взима каквото й е кеф. Нямам против да взимат неща, необходими за делата, но те взимат буквално всичко. После прокуратурата вкарва в съда протоколите и съда на 99% ги одобрява и той за застраховка. В края на делото се оказва, че повечето неща са взети хей така и не е било нужно. Докато се влачи досъдебното на прокурора му е ясно, че тези неща не трябват, но го е страх да ги освободи, защото или е *** или няма воля. Абе магистрати, със страх не става..
31
2
 
20
 
! Отговори
Алеле!!! преди 1 година
"През 2010 г., когато вътрешен министър е бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, полицията нахлува в офиса на фирмата и ударно изземва всички служебни компютри и десетки чували с документи." Гyyeма излагация за ГЕРБ!!! Ама мнooooyгyyeмa!!!!
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тая задръстена държава все някой трябва да е виновен за това, че на никой управляващ не му дреме за народа.
29
1
 
7
 
! Отговори
МВР Е ОПГ преди 1 година
Прокоратурата е Мафия значи сме правова държава.Няма да спрът да съдат държавата заради Гешев и Цацаров
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка Гешев, за нищо не ставате. В затвора, заедно с целия Висш съдебен съвет. Долни мошеници.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** какъв гешев сънуват, като той от 2 години е главен прокурор, а това се е случило преди 12
26
0
 
8
 
! Отговори
Прокоратура е Мафия! преди 1 година
Гешев представлява мавията но не и народа! За огромна жалост представлява и Дършавата от най висша инстанция което говори много за "правовата държава"
25
0
 
13
 
! Отговори
I’m преди 1 година
Страхотно и в същото време нищо ново! Бандитите осъдиха държавна институция, а народа ще си извади от джоба да им плати обещетението! Никой журналист не поставя въпроса по този начин.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪДЪТ Е ПОСЛЕДНАТА ИНСТАНЦИЯ ! ХА ПОЗНАЙТЕ КОИ НАСЛЕДНИЦИ НА ПАРТИЯ СА ВНЕДРЕНИ ТАМ И ИМА ЛИ ОСЪДЕН ЗА ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ??? КОЙ ИМАШЕ ИНТЕРЕС ДА ЗАКРИЕ СПЕЦПРОКУРАТУРАТА И СЪДЪТ ??????
23
2
 
13
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Еми Цецо да продава апартаментите на жената и на дъщерята... Това дело беше неговата гордост
22
1
 
7
 
! Отговори
Цуки преди 1 година
Ей, много пара е това! Язък.
21
0
 
7
 
! Отговори
Теди преди 1 година
СЪСКАЩ ОКТОПОД Е МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ НЕ НЕЖЕН И ВИВАКОМ СА И СВИДЕТЕЛИ
20
0
 
23
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ДОКАТО СЪДИТЕ ИНСТИТУЦИЯТА, А НЕ ЧОВЕКА, КОЙТО Е ВИНОВЕН - ВСЕ ТАКА ЩЕ Е! ЗАЩОТО ТОЗИ НАЧИН НА РАЗДАВАНЕ НА " ПРАВОСЪДИЕ" САМО МУЛТИПЛИЦИРА БЕЗОТГОВОРНОСТТА НА СЛУЖИТЕЛЯ!!! ТАКА НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ!
19
3
 
15
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Ами ОСЪДЕТЕ МВР ШЕФА - ЦВЪКИТО, И ГЛ. ПРОКУРОР В ЛИЧНО КАЧЕСТВО, ЗАЩО СЪДИТЕ ПРОКУРАТУРАТА КАТО ИНСТИТУЦИЯ???? ТЯ НЯМА ВИНА, САМО ХОРАТА МОГАТ ДА ИМАТ ВИНА!!! ЩО ЗА ИД.И.О.ТИЗЪМ Е ТОВА!?
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Takа е като се опълчиш на едрия червеноприватизационен бизнес. Те се грижат и за слугите си иначе не се знае утре ако изпаднат в немилост ще има ли кой да ги подкрепи. Така, че българи избирайте си някоя бивша фамилия и по старата методика към дядото от комитета, сваляйте шапка на внуците, ближете където трябва и ще имате спокоен живот и гарантиран дребен бизнес. И внимавайте някой от тях да не в тефтера на др. Митрофанова
17
2
 
13
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
ПО ТОВА ВРЕМЕ МВР БЕШЕ НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, А ГЛАВЕН ПРОКУРОР - ЦАЦАРОВ. СЕГА ТЕ ДА ПЛАЩАТ С ЛИЧНИТЕ СИ ИМОТИ. ИМАТ БОЛ!!!! НЕ МОЖЕ ЕДИН ДА ГРЕШИ, А СЪВСЕМ ДРУГ ДА ПЛАЩА!!! НА КАКВО ПРИЛИЧА ТОВА?!
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще плаща ? Да им ги вземат от бюджета на прокуратурата , и да им спрат бонусите. Иначе нема управия защото народа плаща чужди грехове.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев да ги плаща от заплатата и имуществото си.
14
0
 
12
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Безотговорността на държавните служители към държавата в действие. Във всяка държавна структура е така, и там се крие основния проблем на България.