Всеки десети пациент в ЕС е жертва на лекарска грешка

Шокиращи данни на ресорния еврокомисар за болничната хигиена
Обновена: 10 яну 2011 15:35 | 10 яну 2011 15:35,
62
Всеки десети пациент в ЕС е жертва на лекарска грешка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всяко десето лечение в болница в ЕС е погрешно. Шокиращата констатация прави еврокомисарят по здравеопазването Джон Дели пред Welt Online.

„В ЕС при всяко десето болнично лечение възниква увреждане за пациента. Много от тези лекарски грешки са можели да бъдат избегнати“, обяснява еврокомисарят и посочва възможностите – по-добро управление на болниците и постоянно обучени на медицинския персонал.

„Настояваме лекарските грешки да се хващат от съответните институции, да се улесни подаването на жалби и да се гарантира изплащането на обезщетения на засегнатите“, е позицията на еврокомисията, представена от Дали.

Последната трагедия в България, зад която се смята, че стои лекарска грешка, е смъртта на четиригодишно дете след операция на сливиците в ИСУЛ. По този повод стана ясно, че делата на пациенти у нас са почти обречени, защото никой лекар не иска да направи съдебна експертиза, която да уличи негов колега.

Не по-малко впечатляващи са и данните за вътрешноболничните инфекции в ЕС.

„Ситуацията е изключително тревожна. Около 37 000 души годишно умират в ЕС от вътрешноболнични инфекции, а 4,1 милиона пациенти годишно получават някаква инфекция в болниците“, казва ресорният еврокомисар.

Затова ЕК очаква болниците „в полза на пациентите да вдигнат до най-високо ниво мерките да поддържане на хигиената и да контролират строго и редовно изпълнението им.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
ан преди 13 години
ЩЕ ВИДИТЕ СЛЕД 10-15 ГОДИНИ КОГАТО ПРИКЛЮЧАТ СЕГАШНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ КАКВИ ЩЕ ВИ ЛЕКУВАТКАКТО НАВСЯКЪДЕ И ТАМ НИВОТО Е СПАДНАЛО И ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ГРЕШКИТЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЕЗ ЛЕКАРИ И ЛЕКАРСТВА НЕ СТАВА .ДАНО СЕ ВЪВЕДАТ ПОВЕЧЕ ПРАВИЛА И ДА ИМ ПОВИШАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ ,КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ.ТАКИВА КАТО ЛЕКАРЯ ОТ ИСУЛ В ЗАТВОРА
61
0
 
0
 
! Отговори
Mery преди 13 години
В ЕС всеки десети пациент е жертва на лекарска грешка - това означава 10% загазили от лекари. В БГ наскоро бяха публикувани данни: всеки 4-5-и човек е жертва,често умрял, заради лекарска немарливост или небрежност.Това означ ава 20-25% жертви - т.е. 2-2,5 пъти по-висока лекарска небрежност или некадъ рност. В САЩ личният лекар на М.Джексън ще бъде осъден на дълги години затвор. В БГ лекарят-***,убил 5-годишното момиче, е наказан с глоба. Какво да говорим повече!
60
3
 
4
 
! Отговори
MONIKA преди 13 години
Taka e, no na ZAPAD VINOVNITE LEKARI LEJAT v zatvora i PLAWTAT HILADI EVRO obezwtetenia,a v BALGARIA.........
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ти луд ли си!!!!
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може и ракията вътрешно да я приемат. В България от медицина всички разбират
57
1
 
8
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
всички добри специалисти, независимо в каква област, са скъпи
56
8
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 13 години
В България няма добри лекари Почти всички специалисти, който имат пациенти се превръщат в машини за пари Горко на пациентите !!!
55
2
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
В цял свят има отлив от лекарската професия.Пък вие си лалайте.
54
10
 
7
 
! Отговори
Флинт преди 13 години
Герб ще ги вкара в строя докторите.Да вървят където щат. Бойко ще ни лекува, сам той е Доктор на науките.
53
0
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Ало незнам кой си, но частни болници се правят или от много знаещи хора( СТРУВАТ БЕЗБОЖНО СКЪПО или за пари, ама много пари). Има и у нас. само, че там и да се погледнеш в огледалото струва пари. Не елошо. Да пшрав си АЛЛО, Трябва да е така, тогава ще се оценят нещата.
52
1
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Направи Ало бърза помощ и като щастливец работи в нея. И не само това Ало, назначи без апаратура и обзавеждане ектрасенси и тогава ще има и други щастливци. Това не е монопол, а просто няма КОЙ, Няма ЗАЩО, НЯМА? Или Ало живееш на друга планета, или АЛо ти е по гот да даваш акъл. ПОКАЖИ И ДОКАЖИ! ДРУГОТО СА АЛАБАЛИЗМИ !
51
8
 
5
 
! Отговори
йоланта преди 13 години
АЛО ,34 ,колко мозък имате?Къде намесвате монополите?Болниците са още държавни ,но ако станат частни ,тия некадърници ще останат на пътя. Дай боже болниците да минат в частния сектор.Пак ще си плащаш, но няма да му пъхаш незаконно пари на некадърника.Как спят спокойно тия убийци?
50
1
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 13 години
"Всички стопанства, където има заразяване с диоксин, ще трябва да изколят животните", заяви Фредерик Венсан, говорител на еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали. дали ще стане?Мярката е влязла в сила и няколко хиляди кокошки вече са унищожени, уточни Венсан. С диоксин бяха заразени и свинеферми, и кравеферми в Германия,уточнява АФП. А това е в германия. какво да направим? СВЕТА Е ДРУГ. ТОВА Е ЛОШОТО
49
1
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Известният китайски манастир Шаолин (ShaolinTemple.org) е създал над 40 компании в чужбина, чрез които се надява да разпространи будистките бойни изкуства по света.Съобщението за голям бизнес план. Ето това е призвание на монасите. Ами всички от утре се записват да учат за лекари никъде- нито у нас, нито в чужбина ще има болни и неизлекувани хора
48
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като отидоха толкова БГ лекари там, как няма да е такава статистиката?
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека бъдем толерантни.Все пак, какво са виновни лекарите, след като родителите Ви не са били много прецизни.Медиците просто продължават започнатото от тях оформяне на един несъвършен индивид.
46
0
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Зависи от специалността. има особени съкращения. Едно съкращение в клиничната лаборатория, може и ензим да значи, а в хистологията друго, а във фармаколкогията трето. а на сестрите работат е друга. А какво е ФВНД? С годините също се променят съкращенията.
45
9
 
3
 
! Отговори
Аксел преди 13 години
Извинявайте, но не може лекарка и сестра с по над 10 г. стаж да не могат да обяснят на мой близък какво е ЕЕФГ, та се наложи аз да им казвам, след като съм го чул преди 25 г. в една лекция в час по културно - масова работа, на тема : "ФВНД"
44
4
 
25
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Поздравления за колежката завършила в Германия.Сигурно ще бъде блестящ медик, зашото е положила огромен труд и защото обществото има нагласа да не унищожава, а да създава. И препоръка- да не СЕ ВРЪЩА У НАС ДА РАБОТИ> БЕЗСМИСЛЕНО Е за нея, за знанията и,за времето отделено за обучение. Тук в тази професия и най-големите мечти, могат да свършата за нула време.
43
3
 
9
 
! Отговори
Димитър. преди 13 години
Какво е призвание? А вашето призвание какво е? да плюете. не, по скоро е да вземате заслужените заплати, а престъпниците лекари да правят и отговарят за постъпките си. защото са престъпници. А ВАШЕТО ПРИЗВАНИЕ КАКВО Е? Има професионализъм и той се изгражда с ТРУД, ТРУД, ТРУД. И ОБЩЕСТВО готово да помогне, ане да унищожава. И възможна икономическа основа за консумативи, апаратура, подготовка и обзавеждане. По времето на Орфей е имало призвание.

Спонсорирани публикации