Европейската "саможертва" на Меркел

Защо мощната Германия не получи предни позиции в ЕК
11 сеп 2014 20:18, Анисия Иванова
43
Европейската "саможертва" на Меркел
Снимка БТА

Жан-Клод Юнкер представи новата Европейска комисия. Макар позицията в нея на германеца Гюнтер Йотингер да не е от най-изявените, канцлерът Ангела Меркел може би е по-доволна, според коментар на Макс Хофман пред „Дойче веле“.

"Изглеждам ли като жертва?", попита председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в един момент по средата на своята пресконференция. Журналист му отправи обвинението, че той позволява неговата политика да бъде диктувана от страните членки на ЕС. Отговорът на Юнкер: Едно категорично "не".

Той наистина не изглеждаше като жертва. Ветеранът на ЕС без никакви затруднения превключваше между немски, френски и английски на брюкселския подиум пред насъбралите се журналисти. Начинът, по който той изгради тази нова Европейска комисия, е дело на стара лисица, която познава всички политически игри в ЕС и избягва ритане на страните членки "по кокалчетата", ако това изобщо е възможно.

Лисици вардят кокошарника?

Пример 1: Джонатан Хил отговаря за финансите като бъдещ комисар. Хил идва от Обединеното кралство, с други думи, от страната, която винаги се е борила срещу регулирането на финансовите пазари.

Пример 2: Пиер Московиси невинаги впечатляваше по време на мандата си като френски финансов министър, що се отнася до неговата политика на икономии. Както и консервативните, и либералните европейски политици обичат често да казват, че Франция нито веднъж досега не е изпълнила критерия от Маастрихт да държи бюджетния си дефицит под три процента от брутния вътрешен продукт.

Означава ли това, че сега Юнкер слага лисиците да пазят кокошарника? Или пък това е протегната маслинена клонка за мир към британския премиер Дейвид Камерън, който искаше да попречи на Юнкер да стане председател на Еврокомисията? Сигурно.

А не иска ли Юнкер да унижи принудения да се защитава френски президент Франсоа Оланд, като назначава Московиси - неговия желан кандидат - да отговаря за икономиката и финансите? Сигурно и това.

Ястреби на мерките за икономии на челни позиции

Но Юнкер може да си позволи тези назначения на очевидно важни постове в комисията, защото нито Хил, нито Московиси могат да действат с развързани ръце в своите ресори. Те имат началници. Хитро измислената от люксембургеца нова структура включва шестима заместник-председатели освен външнополитическия шеф.

Всички те идват от малки страни членки на ЕС - Холандия, България, Естония, Словения, Латвия и Финландия. Това означава, че двама консервативни хардлайнери на политиката за икономии ще оглавят най-важния сектор за икономическата и финансовата политика: финландецът Юрки Катайнен и латвиецът Валдис Домбровскис.

Който твърди, че германците са губещите в тази комисия, защото Гюнтер Йотингер не е получил пост като заместник-председател, а само невзрачния досега ресор за интернет, не успява да види сянката на германския канцлер, надничаща иззад Домбровскис и Катайнен.

Близко до ума е, че тя е приела двете назначения без дискусии в тиха задна стаичка не само заради техните сходни на нейните виждания за фискалната политика, но и защото е в стила на Меркел да не изтъква мощната Германия твърде много на предни позиции. По този начин тя избягва повече недоволство спрямо Германия в другите европейски столици.

А така Франция и Великобритания имат постовете, които искаха, представителите на малките страни получават повече отговорност и Меркел вероятно ще получи онази икономическа и фискална политика, която я устройва.

Запитайте се кой тогава е истинската жертва?

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Istina преди 9 години
Tuka 4eta mnogo nelepi komentari kato naprimer 39! Germaniq se bila gotvila da izleze ot EC! Tu 4uva6 li se be 4oveko! Germaniq e kolonialna durjava No 1 na USA v Evropa! EC e suzdaden za da se durji Germaniq pod kontrola na bankite i USA! Te se strahuvat ot vuzrajdaneto na Tretiq Reich,koiito suglasno mejdunarodnoto pravo vse ote sutestvuva,no nikoi ne go priznava publno i se mui narno po temata! Kakvo li ne pravqt evreite ot USA za da razvratqt i unitojat germanskiqt narod!
26
0
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
с повечето неща съм съгласен като изключиш това че Рим е отдавна история, а Токио изгорен...единствената причина японците да не контролират света е малката територия и климатичните проблеми, ако не ги удари днес цунами ще е земетресение, Рим съществува от няколко хиляди години съмнявам се да е паднал за няколко години
25
0
 
1
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
г-н маркс36, когато се обръщате към баба си ползвайте името и, въпреки, че ви е срам от нея обръщайте се с необходимото уважение и не яжте пици пред операта..
24
1
 
0
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Значи си видяла оня с котешката глава, хахаха! Съжалявам, но това животно е трудно за контрол, предпочита интелектуалки...
23
2
 
5
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Сещам се за една стара песничка "Рим, Берлин и Токио верни във борбата, скоро ще донесат нов ред на земята!" Рим отдавна е само история, Токио/Нипон изгоря в пламъците на Хирошима, Берлин/Третият райх е и сърцето и мозакът на Европа/ЕС и Света след двете загубени световни войни, така ще бъде и след Третата световна война. Хайл Хитлер! Хайл Меркел!
22
0
 
0
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
г-н маркс, в тоя форум символите, които мога да използвам са ограничени до числото 500. дори да използвам само началната буква на всеки полит ***, пак няма да ми стигнат десетки постове за да ги изброя поименно, а ако ще трябва и да пояснявам защо, пък на вас няма да ви стигне живота да ги прочетете. аз разчитам главно на досетливостта, знанията и интелекта на онез, които имат търпението и желанието да ме прочетат. п.п. и друг път, като излизате от гроба, не забравяите да си закопчеете дюкяня.
21
2
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Искам да почета паметта на жертвите от СТЦ, светла им памет на тези хора, Бог да ги прости!
20
2
 
0
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
И ти да статеш на 150 години и ти ще имаш късогледство, но за изброените от теб *** си прав, особено за Тачър. Изпуснал си Моамед, но си още млад, ще се научиш, дерзай момко/ моме!))))))))
19
2
 
3
 
! Отговори
ужаси преди 9 години
Цецо пита Боко: -Шефе, Обама канил президента за коалиция срещу Путин, кво да му кажа? - Тоя ме изкарва от равновесие, пак трябва да звъня на Меркел!
18
0
 
5
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
г-н маркс, коментарът ви е изпълнен с късогледство, което е характерно само за 1 тип хора. най-отвратителното е, когато човек се води от някакви си "идеологии", за които историята многократно доказа, не само че са абсолютно нефелни, но струваха на хората прекалено много. изобщо не е нормално в 21в. да се следват стъпките на ленин, сталин, тачър, бушоваците и др откровени ***. те разсипаха света и днешната дата трябва да е едно вспоменание за мръсните задкулисни игри които крадат правата ни
17
4
 
3
 
! Отговори
Берлин до 26 преди 9 години
Извинете, другарю, но Борисов го назначи българският народ. И то с огромно единодушие. :)ПП Аз за щастие тогава вече бях избягал. :))))
16
2
 
5
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
не знам за какви саможертви се говори, след като от отпадъка на политическите сцени беше сглобена тази ек. пълно падение. жертвите за пореден път ще са европейските народи, които ще трябва да плащат нови страховити суми с двойни лихви за поредните идиотии маде ин ек. а пък йотингер, дето хабер си няма какво е нета, щял да го реформира и оптимира... абе.. с една дума шуро-баджанашки "комунизъм". важно е да си "удобен" човек на некого. отврат. направо немам думи.
15
4
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Браво другари, перфектни коментари! Та у нас и кучетата като ги попиташ кой управлява Четвъртия Райх, въртят опашки и се милкуват все едно ще им дадеш паржола, което на техен си жаргон значи- хер фон Боко и Анджелина Джоли, пардон- Меркел. Фрау не е забравила какво направи Раша с Дойчланд юбер алес и иска мъст, но за да не я обвинят в реваншизъм бута напред Доналд и Крисито, пфу!
14
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко лошо се дължи на ЕС и САЩ , те създават корупцията и грабежа , назначават престъпници като Бойко Борисов за премиер..
13
7
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Не бих искал да ви противореча, но всичко положително, което се случва в България, става с парите, спечелени по европроекти. Всъщност с това, което е останало от европейските пари, след като другарите са си прибрали лъвския пай по джобовете. :)))
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отговорът е много ***.. Защото ЦРУ назначава марионетки , хора без чест и достойнство , мекерета.. Поляците са новите галеници на СаЩ
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така българските политици не го обясняват , че това е трика , да включиш източно европейците да работят за Германия , Англия , Франция !Както винаги си е било !Та какъв е Успеха , или за кого е успеха , че са Избрали Кристалина _ да служи на Запада !И то се вижда !
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
19.Точно !Пряко или задкулисно - целта е една !
9
0
 
15
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Думи, думи, думи........много думи, малко смисъл........
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, znachi iozdite gi poema Merkel! Samo che, shte chakali ot zasada do kokoshkarnika, kadeto shte se pazi zlatniq rezerv narechen Konchita Vurst......