От "фалшиви комплименти" до "мисия" – България начело на Европа

Първото ни еврошефство мина, записахме се в историята на Общността
126
От "фалшиви комплименти" до "мисия" – България начело на Европа
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2007 г. България официално стана член на ЕС и тогава всички бяха във възторг. През 2017 г.  уж вече бяхме утвърдени европейци, със синхронизирана нормативна уредба, но и политиците, и гражданите се чудеха как властта ще се справи с тежката задача да организара първото ни европредседателство. Освен това сериозен беше и въпросът с парите, които ще ни струва, защото България си остана най-бедната страна в ЕС.

На всичкото отгоре се наложи да застанем начело на ЕС 6 месеца по-рано от планираното заради отказа на Великобритания от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017 г.,след решението й да напусне Общността.

В крайна сметка беше решено да има специално министерство за европредседателството, а за министър беше избрана Лиляна Павлова.

После трябваше да се търси място за срещи и конференции, достатъчно просторно, за да има място за хилядите делегати, но пък и да не е много скъпо, за да не натежи прекалено на данъкоплатците. Изборът се спря на НДК.

И така след много работа, 45 млн. лв., скандали, протести, смяна на директори – Дворецът отвори вратите си, за да посрещне част от върха на Европейския съюз.

След много мъки и усилия на 11 януари беше даден старта на историческото събитие с официална церемония в Народния театър "Иван Вазов".

Европейските комисари пристигнаха по-рано днес, пристигнаха и ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европарламента, а през първите 6 месеца на годината над 34 хиляди еврочиновници, правителствени ръководители, президенти, дипломати минаха през България по служебни въпроси.

Така до 27 юни, когато със Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата" от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, прозвуча за закриването на българското европредседателство на концерт в НДК.

И докато премиерът Бойко Борисов не пожали сили и време, за да работи на сцената на международната дипломация, опозицията в страната впрегна целия си капацитет, за да организира протести, а дори внесе вот на недоверие срещу кабинета през януари заради провала на правителството с борбата с корупцията, при който очаквано правителството оцеля.

Без да изненадат никого от БСП обвиниха властта, че въобще не се справя с председателство на ЕС. В критиките се включи и президентът Румен Радев.

Той определи като "комплименти" оценките от Брюксел за добре свършената работа от властта, които според него не би трябвало да заблуждават хората.

За него Брюксел не можел да си позволи друг тон, но в същото време в страната протестите се множали, а властта не отговаряла.

"Нещо повече - европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми. Мисля, че трябва България, властта, по-бързо да се освободят от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо, телом и духом, да се върнат в суровата българска действителност", скочи той в началото на юли.

Според него българското председателство на Съвета на ЕС систематично е било употребявано за вътрешнополитически PR. Той упрекна кабинета и за избора на приоритети.

"Броят на целувките и прегръдките, броят на европейските лидери, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и разработени документи накрая остават статистика. Западните Балкани останаха приоритет за София, но изпаднаха извън фокуса на обединена Европа", коментира държавният глава.

А пък премиерът беше най-горд именно със срещите, които организира по темата за Западните Балкани.

На 17 май се проведе и историческата среща на върха в София, в която се включиха лидерите на 28-те държави членки на Евросъюза, с изключение на Испания, и лидерите от Западните Балкани.

Анализаторите определиха срещата като историческа не само за България, но и за Европа. В този формат, с тези теми, последният подобен форум се е състоял преди 15 години.

Именно след тази среща се стигна и до споразумението между Гърция и Македония за смяна на името на югозападната ни съседка.

Борисов не скри задоволството си от свършената работа и се похвали, че българските институции са си поставили  четири основни приоритета и са пожънали успех по всички от тях, а най - големият е вмъкването в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

"Заложихме на това, защото разбираме присъединяването ни към ЕС като условие на по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента докато цяла Европа не бъде обединена", каза той в Страсбург, когато се отчиташе пред Европейския парламент.

Според него България се е справила "прекрасно" с европредседателството: "Нейните момчета и момичета, мъже, жени, се справиха прекрасно. Показаха, че имат и административен, и организационен, и политически, и в перспектива капацитет. Това прави България горда. Показа, че сме една държава, която дори другите трудно биха достигнали в много сфери".

Похвала страната ни получи и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той даде отлична оценка на българското европредседателство и благодари на Бойко Борисов и на екипа му за работата.

"Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше "Съединението прави силата". Това резюмира и начина, по който подходихте към председателството. Всяка секунда и всяка минута работихте така и за мен бе удоволствие да работя с Българското председателство. Построихте мостове, събрахте хора и в отделните отрасли постигнахте успехи. За всичко, което бе извършено, що се отнася до икономическия и валутен съюз, трябва да кажа, че е много важна модерницазията на правилата в далекосъобщенията. Това всичко се отнася до цифрова Европа, дигитална Европа. Със стимула на Мария Габриел и на Българското председателство цифровизацията напредна. Същото се отнася и до управлението на енергийния съюз. Работихте добре и по командированите работници – постигнахте повече от други в сложни за вас обстоятелства. Едно и също заплащане, една и съща работа, социалната политика в Европа – всички тези теми. Относно политиката за Западните Балкани – обсъдихме тази тема и в София, и във Варна. Навсякъде, където бяхме, присъстваше темата за Западните Балкани. Вие се погрижихте за това европейската политика да отрази и перспективата, свързана със Западните Балкани – тази тема да бъде по-добре разбрана", каза той.

А от 1 януари министерството за еврошефството ни отива в историята.

"Мисията е изпълнена", каза на изпроводяк ресорният министър Лиляна Павлова.

Тя се похвали, че е успяла да спести цели 22 милиона лева.

Реално председателството е струвало 62 млн. лв., без да се смята прескъпия ремонт на НДК, като всички делегати са останали доволни.

А гостите през първите шест месеца на отиващата си година отнесоха за спомен от България стилни шалове и вратовръзки, специална емисия монети, лимитирана серия пощенски марки, торбички с ароматна лавандула, мускалчета с розово масло.


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
2
 
! Отговори
Цоко преди 1 година
До СТРАНДЖАТА

Хайде, хайде, не забравяйте, че Цветанов е питомец на Помощното училище - Вършец, като човек с ниско умствено ниво не е успял да се запише във ВУЗ, бил е сержант в ДС и заради вроденото си бавно развитие не е приет в БСП. Сега се хвали, че не е бил ***. Като министър на МВР и вродената си завист и злоба допусна груби действия и беше осъден на 4 г. затвор. Едва отърва затвора, а от 2 г. върви по същия път. Този път ще отиде в СЦЗ и ще работи там поне 5-6 г. Много злобен и зъл.
109
1
 
8
 
! Отговори
Радо Картофа преди 1 година
Важното е ,че дядо Жан Къркача ни е похвалил друго няма значение... ! ...като например колко ще издържи ,,прясно,, боядисаното НДК ,докато не се олющи както стана със плочките от преде му...
Как съжалявам ,че няма виртуално кошче да повърна след тази новина!!!

PS: Че си повърнем у мойто))))))
108
1
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
Пропуснали са да споменат за безумния мост до Терминал-2. 100 милиона да заобиколиш 1 светофар.
107
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До Анонимен 112: Незнайните паднали в борбата за демокрация? Как така незнайни. Не знаеш ли, че всички (уж) са били в градинката пред Кристал? И след това пак 35 години на софрата. Приватизатори първо качество.
106
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НДК е един вреден за България комунистически символ,напомнящ онова зловещо време.Тези които го използват сега не зачитат незнайните жертви на комунизма,паднали в борбата за демокрация.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички читатели на този форум препоръчвам филма:

Винету: Легендата се завръща
(3-сериен игрален филм, Германия, 2016)

излъчва се по БНТ1, търси в гугъл: Винету БНТ.
104
6
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
И накрая, ако обобщим резултатите от нашето Европредседателство в едно изречение: Много шум за нищо.
Дано нашите съседи от Сърбия , Македония, Босна и т.н. не са останали с големи очаквания, защото ще има доста да чакат за членство в ЕС. Добре че ние някак си по време на правителството на Станишев хванахме последния вагон на последния влак.
103
5
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
Очаквам циреят ЕК - ЕП в едно с любовниците, секретарките, коафьорите, преводачите, политолозите, социалните антрополози, шофьорите да се спука и всички по къщята малко да поработят.
102
1
 
6
 
! Отговори
до 106 преди 1 година
Футуролог не, гербофут да.
101
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Записахме и 150 милиона евро за кефа на евроначалниците,без никаква полза за държавата,но пък напълни джобовете на Лили,Боко и цоко и на цялата шайка.
100
8
 
13
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
До Шефа

Всичките приватизатори на Иван Костов са от БСП

По точно крадливи комунисти унищожиха твоята икономика

По думите на Иван Костов всички българи нещо бяха комунисти

То и братът на Петър Стоянов е защитавал Тодор Живков от гладумащия дисидент Увалиев

Синият шаман на Иван Костов наречен Евгени Дайнов е отявлен комунист и световен червен революционер само че от подръжниците на ТРОЦКИ

Какви седесари те гонят л"умпене?
99
7
 
31
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Трагедията на българския народ е огромна!Да загубиш икономиката си , да очакваш крадливи седесари , превърнали се в чорбаджии и собственици по партийна повеля , да развиват производство и трудова заетост е все едно да чакаш от мъртвец писмо! Борисов не може да я оправи , защото няма нито познанията , нито амбицията да го стори!Стремежът на това неговото трето управление е граби , кради , трупай в офшорките!Нещастен български народ!
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези плондери на снимката не могат ли да стоят прави, ами са се разплули като пих,нтии в тези столове?!
97
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
К`во председателство, к`ва история, те онези евролапачи отдавна са забравили какво са плюскали в София.
96
6
 
30
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 1 година
С ОНАЗИ ЛУСТРАЦИЯ ЗАКЪСНЯХМЕ, НО СЕГА ТРЯБВА ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ НА ВСИЧКИ ГЕРБЕРАСТИ, ЗАЩОТО ГЕРБ Е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ПО-ВРЕДНА И ОТ БКП.
95
4
 
9
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
Да си способен държавник не е толкова трудно но е непостижима цел за Бойко и комай всички членували и свързани с БКП

Хашим Тачи може и фашист да е но Бойко и сие не могат да му стъпят и на малкото пръстче като държавници

Албания и Косово не са членове на Евросъюза и не се хранят от Еврофондове

Трябва като в Полша да се изритат от властта с ритници всички родени преди 1972 възраст приета там за лустрация

БГ е препълнена с млади гениални АйТи-та само дето май живеят в изолация и са самотници
94
4
 
17
 
! Отговори
д-р Дрее преди 1 година
А Юнкер 6 месеца пиян, че и още го държи
93
1
 
17
 
! Отговори
Владимир Зидаров преди 1 година
А Бойко Борисов може с голо дупe таралеж да убие.
92
1
 
12
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
Тръмп е истински десен американец

Каза му го на Путин че може да се сдобри със тях но САЩ трябва да има полза и да спечели нещо от това иначе е абсурдно

Бойко Борисов като го чу веднага стана по-голям американофоб от Волен Сидеров дето налиташе да бие посланика на САЩ

То файдата от червените български интелектуални инвалиди е нулева та затуй

Бойко Борисов го бива само да върти с"вирки и да се д"упи на западните си приятелчета та да ни издържат
91
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе, я колко часа стана а още не сте писали за другарката "истина загрижена" нинова!