Карин Морен: "Жълтите жилетки" трудно ще направят партия

Евродепутатът в специално интервю за Bulgaria ON AIR
Обновена: 7 мар 2019 11:00 | 7 мар 2019 11:00, Анисия Иванова
3

2637 гледания   |  Още видео
"Жълтите жилетки" протестират повече от три месеца, но броят на демонстрантите е значително по-малък спрямо първите дни на френското недоволство. Карин Глоанек Морен, евродепутат от френската социалистическа партия, смята, че движението не е стихнало, но е започнало да върви в различен ритъм.

"Това е едно изключително силно движение на недоволството, чиито корени са много дълбоки. Недоволство, което трябваше да бъде чуто", обясни тя в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

Морен смята, че "Жълтите жилетки" се опитват да се трансформират от изцяло гражданско движение в организация с определена структура, а политическите идеи в него идват от различни посоки.

По думите ѝ изготвените листи за евроизборите от страна на "Жълтите жилетки" няма да сполучат.

"Хората, които се мобилизират, нямат еднакъв ангажимент към движението. Виждаме, че те идват от много различни социални категории. Дори да имат общи искания по социални въпроси, решавайки да влязат в политическия процес, ако става дума за създаване на партия, те ще осъзнаят, че политическата битка изисква общи правила. Нещо, което според мен ще им е доста трудно", каза още френският евродепутат.

Карин Глоанек Морен заяви, че възходът на популизма в Европа рефлектира върху отношението към медиите и свободата на словото.

По думите ѝ пример за това е Франция с агресивните реакции срещу пресата от последните години и нападнатите журналисти по време на демонстрациите на "Жълтите жилетки".

"Нападенията над журналисти са изключително сериозен проблем, затова има нужда от спешна и категорична реакция на европейско ниво, за да защитим свободата на словото", посочи Карин Морен пред Bulgaria ON AIR.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
КЪДЕ СА БУНТОВЕТЕ НА "ЖЪЛТУРИТЕ" ...ПА КЪДЕ СА ТЕЗИ НА ЮЖНОКОРЕЙСКИТЕ СТУДЕНТИ !?!? ПРИ ПОСЛЕДНИТЕ БЕШЕ ТАКА : И ПОЛИЦИЯТА С ПАЛКИ .И СТУДЕНТИТЕ С ПАЛКИ ; И ПОЛИЦИЯТА С ЩИТОВЕ -И СТУДЕНТИТЕ СЪЩО ; И ПОЛИЦИЯТА С КАСКИ .И СТУДЕНТИТЕ ....... И БОЙ РАВНОСТОЕН ... И НЕ МОЖЕШ ДА ВИДИШ БАЩА СИ ОТ ДРУГАТА СТРАНА И ДРЪН ПО ГЛАВАТА МУ / ЗА ДА СЕ КЕФЯТ " ГОСПОДАРИТЕ КАПИТАЛИСТИ " /!
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем си за френската революция и най-вече - анархията, метежите и впоследствие диктатурата на якобинците (в превод на български - деветосептемврийския преврат на цървулите и комуноидното иго впоследствие).
Някой да е чул нещо за "революция", която да не е върнала който и да е народ поне стотина години назад?
Накратко: всички избори в България са нечестни и манипулирани, ако не ги спечели Курна!
Затова слушайте Грипена: сутрин, веднага щом се събудите, хайде на протест! Ходом-марш!
1
7
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
социалистическите ориентирани мозъци не се наискаха дори когато им се угоди те по навик продължават да си врещят и искат просто рутина на живот че им е скучно в къщи та по навик вече излизат на разходка
във франция повечето са със втора професия която е професионален протестиращ имат си го като да ходиш на работа без да ти се заплаща
франсетата и гърците са винаги в стачки и протести искат ли искат а не се усещат че насреща не дават