В Австрия нищят откъде се появи видеото, разтърсило страната

Първите следи водят към детективско бюро и адвокат
22 май 2019 19:40, Елка Василева
10
В Австрия нищят откъде се появи видеото, разтърсило страната
Снимка: Reuters

Открити са първите следи за разкриване на хората или човека, който стои зад видеото, предизвикало правителствена криза в Австрия, съобщи всекидневникът „Ди Пресе“. Следите водят към детективско бюро в Мюнхен и адвокат във Виена, който още през 2015 г. е предложил изобличителен материал за Австрийската партия на свободата /АПС/, предаде БТА.

Както пише вестникът, следата води към адвокатът М., чиято кантора е в центъра на Виена. Той е организирал първата среща с хората, които са устроили клопката на бившия вече шеф на парламентарната група на АПС Йохан Гуденус и бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе на остров Ибиса и са заснели изобличаващото видео.

Но да започнем отначало историята така, както Йохан Гуденус е потвърдил пред "Ди Пресе": През септември 2016 година умира Йон Гуденус, крайнодесен депутат от АПС, баща на бившия шеф на парламентарния клуб на партията Йохан Гуденус. След смъртта му фамилията иска да продаде част от именията си, състоящи се от земя и гори в област от Долна Австрия. Приятелка на Гуденус, която работи като брокерка на недвижими имоти, го свързала със споменатия адвокат. А той от своя страна казал, че познава латвийка, която търси такива земи и има намерение да се пресели с децата си в Австрия.

Още по темата

Според Гуденус, пише изданието, първата среща се състояла в кантората на адвоката в центъра на града, близо до катедралния храм "Щефансдом". Името й било Альона Макарова. За доказателство за платежоспособността на мнимата племенница на руски олигарх адвокатът представил документ, според който латвийката вече е прехвърлила сума по сметката на адвоката, който ще изпълнява ролята на доверено лице до финализиране на покупко-продажбата.

На срещата присъствал и мъж, който се представил под името Юлиан Талер като собственик на детективско бюро в Мюнхен. Истинското име на мъжа е известно на редакцията на "Ди Пресе", както и фирмата за сигурност, която действително съществува. Фирмата предлага детективски услуги по разясняване на случаи, преследвани от наказателното право. От края на 2018 г. интернет адресът на фирмата е офлайн.

Гуденус се срещал с мнимата латвийка още няколко пъти във Виена, по-чести са срещите му с човека, наричащ се Талер. Бившият политик от АПС казал на една от срещите, че той и Щрахе искали да карат отпуската си на Ибиса. Латвийката и Талер отвърнали, че и те по същото време ще бъдат на острова. Срещата се състояла във вила близо до столицата, близо седем часа продължили разговорите, придружени от алкохол. Няколко камери документирали срещата, останалото е австрийска вътрешнополитическа история.

На редакцията на"Ди Пресе" е известен фактът, че изобличителният материал е бил предлаган на няколко лица, година и половина по-късно попада в редакциите на "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел". В предоставянето на материала на редакциите може да е бил замесен и споменатият адвокат.

Между впрочем това не е първият път, когато представител на правосъдието се опитва да направи достояние на обществеността снимки и видеозаписи, изобличаващи ръководни политици на АПС. Според информации, с които разполага "Ди Пресе", подобен случай има и преди провинциалните избори във Виена през 2015 г. На свързани с различни партии лица адвокатът М. тогава предложил снимки, които документирали как Щрахе участва в предаване на пари на ръка в един гараж. Хонорарът за снимките били шестцифрена сума. Освен това М. обещал да представи доказателство и за това, че Щрахе е употребявал наркотици.

Австрийският вицеканцлер искал дарения от рускиня

Като източник на тези информации адвокатът посочил разочарован сътрудник на парламентарната група на АПС, който се чувствал изтикан в ъгъла от Щрахе. Тогава М. обяснил, че парите са необходими на партийния функционер да се вдигне финансово на крака. Акцията пропада. Никой не се съгласява да участва - доказателствата са недостатъчни, сумата е висока.

Не е ясно, коментира вестникът, кой е поръчал видеото от Ибиса. Изглежда, че е било планирано за предизборната борба през 2017 г., но акцията се провалила. Продуцентите може би са си останали с материала и разходите и са продължили да търсят някого, който да ги финансира. Най-късно в този момент действието се прехвърля в Германия. "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел" отричат да са платили за видеото, но може би зад тях стоят инвеститори.

"Ди Пресе" запита адвоката защо е представил фалшив паспорт и втори път се е опитал да разпространява подобен материал. Неговият лаконичен отговор гласи: "Задължен съм да пазя тайна." Междувременно адвокатът си е наел адвокат, продължава "Ди Пресе", който се е обадил в редакцията и е помолил от името на своя клиент за разбиране.


 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами като гледа видеото човек не може да не си зададе някои въпроси:
1.кой слага 6 камери с добро качество на видеото и звука във вила на Ибиза за да продава ливади в Долна Австрия?
2. Защо се говори за една жена след като на видеото ясно се виждат две?
3. Колко са милионерите дето мълчат като неми когато отиват да договарят покупка на земя?
4. А колко милионери ходят на Ибиза за бизнес сделки с гривна от 3 звезден хотел?
5. От 7 часовата вечерна бизнес среща има 19 минутно видео? А, закуската?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайнц-Кристиан Щрахе се прави на "пунта мара".Същия си е като нашия Ц.Ц...
6
1
 
8
 
! Отговори
агитпроп преди 10 месеца
Авторът на компромата е Тал Зилберейзен. Известен израелски мошеник, майстор на компроматите срещу заплащане. Има много присъди за измами, пране на пари и т.н. Възможно е и в момента да е в някой израелски затвор. Но кой е направил поръчката, това не е известно.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много позната реакция на властимащите. Когато двама английски журналисти разобличиха живковия зет Иван Славков в корупция българският прокурор Филчев повдигна обвинение на разследващите журналисти а не на високопоставения комунистически зет.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Навсякъде е мръсотия до шия. Едните вършат престъпления, другите вадят в правилния момент комплроматеите. Да се чуди човек, кое е по-хубаво - хепатит или туберколоза.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руският- произход, сй- личи,...

Като- черен- от, Джаза ....
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
всички разбраха че мацето не е рускиня
само нашите журналисти не
ако тая мацка е била рускиня и това е било нещо повече от постановка
до сега да са я разкатнали за 2 години-вижте какво направиха с мария бутина
за едно нищо в затвора
мацката е сътрудник на някоя от службите и те естествено ще я покрият
защо никой не попита къде е мацката - защото това е най-неудобния въпрос и
лесно ще се стигне до постановчика
материала е за гл.уаци на които можеш да им обясняваш как руснаците избрали тръмп
1
7
 
32
 
! Отговори
Кифладжията преди 10 месеца
Турците, арабите и африканците превземат утробите на дъщерите им, те за Щрахе се хващат. Във Виена сякаш се намирам в Истамбул, къде попаднах, майко мила...