Европейският съд отне трите черни ленти на Adidas

Белгийски производител на обувки събори патента на германския гигант
19 юни 2019 17:15, Йовка Димитрова
43
Европейският съд отне трите черни ленти на Adidas
Снимка: архив, Reuters

Германската компания за спортно облекло и оборудване Adidas няма да може да използва като защитена марка в ЕС трите черни ленти. Това реши Общият съд на ЕС, отсъждайки в полза на европейското бюро за интелектуална собственост, което отказа да патентова символа на компанията.

Според магистратите трите успоредни черни ленти не са достатъчно специфичен и наложил се символ, за да могат да бъдат защитени в Европа. Компанията няма да може да използва и други цветни комбинации като  три бели ивици на черен фон.

Съдът сметна, че трите успоредни ивици са обикновена фигуративна марка, а не фирмен символ, който подлежи на патентна защита. Те заключиха още, че трите линии не са достатъчно популярни в Европа и са известни само в пет държави от ЕС, поради което Adidas няма право на европейска защита. Все пак баварската компания, регистрирана в градчето Херцогенаураг край Нюрмберг, може да използва лентите като национална марка.

Германският гигант изгуби юридическата битка, започната от белгийски производител на обувки, чийто знак бил две успоредни черни ленти. Той обжалвал първоначалната регистрация на европейското бюро за интелектуална собственост на трите ленти за Adidas. След като получили жалбата на белгийската фирма, еврочиновниците направили разследване и отменили собственото си решение, отнемайки патента. Adidas обжалва пред европейския съд, но според магистратите не е бил достатъчно убедителен в аргументите си.

 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тогава трябва да се отнеме и запазената марка на Нацистка Германия върху нашата СВАСТИКА като се има предвид че трите най стари СВАСТИКИ в света са намирани по нашите земи.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
19414
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има и трети брат,който е основал марката arena.
38
1
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 9 месеца
Алоууууу, т. нар. джурналя редакторчета. НюрМберг?!? Сериозно?!? Плача и се кръстя на колене! И вие сте медия?!? Пишете есе и бегайте, бате!
37
1
 
6
 
! Отговори
Хо Ши Мин преди 9 месеца
Това че в *** се прехласват по Adibas с трите линии, не значи че в Европа всички припадат по тази марка. Света не се върти около трите линии - има и друг свят :)
36
1
 
5
 
! Отговори
Швабен преди 9 месеца
До Анонимен

Не е странно, гледал съм филма за тях. Единия е много добър дизайнер и обущар, другия е спец в продажбите, но се скарват покрай работата им с Хитлер, единия иска да работи за нацистите, другия не, след което разделят компанията, крадат си кадри и се стига до доста разгорещени кавги и сериозна конкуренция, като всеки от двамата мисли, че той е по-добрия и е бил водещата фигура в Адидас, което води и до тази продължаваща вече почти 90 години битка за надмощие
35
0
 
2
 
! Отговори
Бай Кор преди 9 месеца
До Бачо Киро
Може би има някаква такава синтенция, но наложена мноооого по-късно с маркетингова цел. Иначе си прав за името, че е от АДИ ДАСлер.
34
0
 
10
 
! Отговори
Бачо Киро преди 9 месеца
До До 22

Тц, основателят на Адидас е Адолф Даслер, с малко име Ади, от там и АдиДас. Брат му пък основава Пума когато се разделят и започват яко да се конкурират. И двамата са немци, та дори от там няма как да е акроним на английски израз ...
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ади Даслер и Руди Даслер.

Адолф и Рудолф са братята.
32
0
 
6
 
! Отговори
Бургаска батка преди 9 месеца
До До 22
Името произлиза от имената на основателя на марката: Адолф Даслер!!!!
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 26

Пума е марка основана от братът на основателят на Адидас ... Колкото и странно да звучи.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"отне" не е думата, която бих ползвал.
29
0
 
17
 
! Отговори
Слънчарски преди 9 месеца
До До 22

Точно пък ще е английски акроним, когато фирмата е немска.
28
1
 
19
 
! Отговори
Creative преди 9 месеца
Сега вече няма да има бургазлия, без оригинален анцуНг
27
0
 
21
 
! Отговори
До 26 преди 9 месеца
Пума е на другия брат Даслер.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Пума" пак беше на някакъв шваб или идваше от пума к?
25
0
 
20
 
! Отговори
Инж. преди 9 месеца
Ти чувал ли си за братята Даслер, бе чики.
24
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
цял свят като види трите ленти ги свързва с адидас, даже и без надписа! явно само на тоя европейски съд това не е известно.
23
38
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 9 месеца
Думата Adidas е акроним и означава “All Day I Dream About Sport” (От първите букви на думите)
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Марката е на немеца Адолф Даслер. Сръкращения на двете му имена. Имал е битка с братски и така се появяват два адидаса като назъбен половин портокал и с трите ивици.