Пренасочват 37 млрд.евро от еврофондове за борба с COVID-19

Евродепутатите приеха три спешни предложения в битката с пандемията
27 мар 2020 16:20, Павел Гълъбов
14
Пренасочват 37 млрд.евро от еврофондове за борба с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Като част от съвместната реакция на ЕС спрямо разпространението на COVID-19, евродепутатите приеха с почти пълно единодушие три спешни предложения на извънредна пленарна сесия в четвъртък, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Още по темата

По-малко от две седмици, след като Комисията представи предложенията си, спешните мерки в подкрепа на хората и предприятията за справяне с кризата бяха гласувани в пленарна зала.

Одобрените предложения са
:

•     Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса. Тези мерки имат за цел да насочат възможно най-бързо 37 милиарда евро от наличните фондове на ЕС към гражданите, регионите и държавите, които са най-силно засегнати от пандемията от коронавируса. Фондовете ще бъдат насочени към здравните системи, малките и средни предприятия, пазарите на труда и други уязвими сектори от икономиките на държавите членки на ЕС. Предложението беше прието с 683 гласа „за“, 1 глас „против“ и 4 „въздържал се“.

•     Разширяване на обхвата на фонд „Солидарност“, с оглед използването му при извънредни ситуации свързани с общественото здраве. Мерките ще осигурят до 800 милиона евро за европейските страни през 2020 г. Дейностите, които ще отговарят на условията за финансиране от Фонда, вече ще включват извънредни ситуации в областта на общественото здравеопазване, включително медицинска помощ, както и мерки за предотвратяване, наблюдение или контрол на разпространението на болестите. Предложението беше прието с 671 гласа „за“, 3 гласа „против“ и 14 „въздържал се“.

•     Временно суспендиране на правилата на ЕС за летищните слотове. Това ще предотврати оперирането на празни полети от въздушните превозвачи по време на пандемията. Това временно суспендиране означава, че авиокомпаниите няма да бъдат задължени да използват слотовете си за излитане и кацане, за да ги запазят през съответния период на следващата година. Така нареченото правило „използваш или губиш“ ще бъде отменено през целия летен период, от 29 март до 24 октомври 2020 г. Предложението беше прието с 686 гласа „за“, 0 гласа „против“ и 2 „въздържал се“.

Следващи стъпки

Съветът на ЕС трябва официално да одобри позицията на Парламента. Приетите мерки ще влязат в сила щом бъдат публикувани в следващите дни в Официалния вестник на Европейския съюз.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
пецата преди 2 месеца
Тея пари са за ес чиновниците за да държат статуквото, че виждат че им се изплъзва от ръцете а кокала е сладък, за министрите и политиците винаги ще има а за народа да седи по домовете и да не рипа щото следващите мерки са задължителна изолация и излизане само по 1 път на седмица до магазина, ще ми щъкате тука ще правите разход на здравната каса
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Премиера не каза нищо от това снощи. Разбрахме само, че няма да получим пари защото не сме искали еврото! Нищо такова не се е решило за радост вчера.
11
2
 
5
 
! Отговори
Б.Б. преди 2 месеца
Охаааааа ! Който не спазва карантината да се разболява .....дай боже папелите да дойдат до мен да ги разпределя !
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще облажат някои.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво стана с борбата за климата?
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
37 милиарда са нищо. Другаря Путин щял да раздава на всеки руснак по 100 декара мъгла в гората.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пропуснахте да отбележите,че тези мерки са за НАЙ-засегнатите от кризата.Е и ние ще получим нещичко,колкото за бог да прости.
6
0
 
5
 
! Отговори
n преди 2 месеца
И от тук ще излезе поредните няколко случай на заразени, които няма да спазят карантина и ще хукнат да се видят с роднини и близки, а Вие си #останетевкъщи и нека икономиката загива...
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Късно е вече, обединението на пенсионерските клубове взе решение да излизаме от ЕС и НАТО и да връщаме комунизъма.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека голямото крадене да започне СЕГА!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Na 27 dirijavi...
2
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ПЪРВИТЕ 37 МИЛИАРДА КОИТО НЯМА ДА СТИГНАТ ЗА НИЩО!!!

ПОСЛЕ 370 МИЛИАРДА И ТЕ ПОЧТИ НИЩО НЯМА ДА СВЪРШАТ!!

ДОКАТО ИМА ПАРИ В КАЗАНА НА ЕС ЩЕ ИМА НЯКАКВО РАЗБИРАТЕЛСТВО В ЕС ПОСЛЕ ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ИЗПОКАРАТ!!!
1
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
ГлаксоСмитКлайн, Новартис и техните служители в България в лицето на ККК /Кунчев - Кантарджиев - Кожухарова/ да почерпя по този случай.