ЕК в помощ на климата с революционни промени, как ще бъде засегната България?

Повишава се цената на бензина и нафтата
15 юли 2021 13:20, Петя Славова
111
ЕК в помощ на климата с революционни промени, как ще бъде засегната България?
Снимка: БГНЕС

Повишаване на цените на бензина и нафтата - това е само част от новото законодателство, което Европейската комисия предлага. Но как ще бъде компенсирани най-бедните европейци, които ще платят най-голямата цена?

Европейската комисия планира революция в защитата на климата. Комисията е подготвила пакет от законодателна инициативи, озаглавен "Готови за 55". Името насочва към целта до 2030-а година да бъдат постигнати 55 процента по-малко вредни емисии в сравнение с 1990-а. Следващата стъпка е "Готови за 100". Европейският съюз иска Европа да стане първият климатично неутрален континент до 2050-а, предава "Дойче Веле".

Корабите, както и вътрешните полети, трябва да станат част от търговията с въглеродни емисии - поощренията и наказанията за бизнеса, целящи ограничаване на замърсяването. Все още не е ясно дали Комисията иска да включи също градския транспорт и сградите. Някои държави членки като Полша определят подобен ход като "самоубийство".

"Разпределянето на тежестта", т.е. националните климатични цели за всяка страна членка, трябва да бъде предоговорено. Тази система отговаря за около 60 процента от емисиите в Европейския съюз. Около 40 процента се регулират от Схемата за търговия с емисии. Спорно е как правителствата в отделните държави могат да бъдат накарани да спазват резпределението. Всяка държава в ЕС може сама да реши как да добива енергия.

Екоданък по външните европейски граници и стимули за електромобилността

Фирмите, които произвеждат алуминий, цимент и торове, както и тези, които произвеждат електроенергия, трябва да бъдат защитени от конкуренцията от трети страни, където изискванията за опазване на климата не са толкова стриктни. Освен това трябва да се попречи на фирмите в Европа да изнасят продукцията си в по-слабо регулирани трети държави. САЩ, Китай и бързоразвиващите се страни са против подобен нов данък, понеже той може да противоречи на правилата на Световната търговска организация.

Данъчното облагане на нефта, газта, бензина и електроенергията, което засега все още е в полза на твърдите горива, трябва да се промени. Това гласи предложението на ЕК. Потребителските цени на газта, бензина и нефта може да се увеличат, но пък електроенергията - основен двигател за електромобилите - може да поевтинее. За целта обаче членките на ЕС трябва да гласуват единодушно, което през последните години не се е случвало.

Двигателите с вътрешно горене засега няма да бъдат забранени, но използването им ще стане толкова скъпо, че от 2030-а година те де факто ще станат непродаваеми. ЕК възнамерява да регламентира и намерението за намаляване с 60 до 90 процента на емисиите въглероден двуокис, които се изпускат от автомобилите - нещо, което би могло да се постигне само с преминаването към електромоторите. До 2050-а година не би трябвало автомобилите да отделят вредни емисии и най-късно тогава производството на двигатели с вътрешно горене може да бъде преуставено, освен ако не ползват алтернативни горива, като например на растителна основа. Използването на водород и алтернативи на керосина трябва да бъде насърчавано.

До 2030-а година броят на общественодостъпните колонки за зареждане с електричество и водород трябва да достигне три милиона.

Пътуванията със самолет ще поскъпнат

Разработването на устойчиви или "зелени" заместители на керосина постепенно трябва да стане задължително за европейските полети. До 2050-а година техният дял трябва да надхвърли 60 процента. И тъй като тези заместители поне засега са пет пъти по-скъпи от керосина, цените за пътуванията по въздуха ще нараснат рязко. Еврокомисарят по опазването на климата Франс Тимерманс заяви, че не иска да забрани вътрешноевропейските полети, а да ги направи непривлекателни. Разширяването на железопътната мрежа трябва да предложи алтернатива.

Нови разпоредби в строителството и земеделието

ЕК възнамерява да заложи и обвързваща цел за ограничаване на използването на енергия с 32,5 процента до 2030-а година чрез изолация на сградите, енергийно неутрално ново строителство и по-ефективни инсталации за отопление и климатизация. Намеренията са на първо място да бъдат санирани обществените сгради, болниците, училищата и социалните жилища.

А на земеделието и на горското стопанство предстои да се възложи в най-скоро време да започнат да функционират "климатично неутрално". Селските и горските стопанства ще трябва да могат да докажат, че компенсират всеки произведен тон въглероден двуокис. За обикновения животновъдец това означава: за всяка крава, която отделя метан, трябва да се засадят три дървета, които да компенсират вредните емисии.
Животновъдите трябва да компенсират вредните емисии, които кравите им отделят.

Животновъдите трябва да компенсират вредните емисии, които кравите им отделят.

От теорията към практиката

Преди да влязат в сила тези разпоредби трябва да получат одобрението на Европейския парламент и на Европейския съвет. Като още отсега по всички въпроси има спорове между министри, депутати, лобисти и климатични активисти. Очаква се законодателната процедура да продължи една година, след което ще минат още две, докато законодателството на националните държави бъде напаснато спрямо европейските рамки. Същевременно предстои създаването на социален климатичен фонд, който да подпомогне държавите при реализацията на заложените в програмата на ЕК цели.

Още по темата

По този повод "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" отбелязва: "С пари може да се разреши всеки конфликт, гласи една брюкселска мъдрост. И създаването на социалния фонд би трябвало да убеди критично настроените към "разширяването на обхвата" на емисионната търговия по отношение на сградите и транспорта. 20 процента от приходите от емисионната търговия ще бъдат предоставени на бедните домакинства и на бедните държави за смекчаване на социалните последици - тъй като именно те ще бъдат най-засегнати от повишените цени на бензина и нафтата за отопление. Накрая ще стане така, че българинът ще трябва да плаща за нафта за отопление повече, тъй като богатият германец му е изкупил правата за въглероден двуокис за своя джип, изтъкват критиците. При това българският обитател на имот би трябвало да има по-голям потенциал да спести повече въглероден двуокис, поради което е правилно с високи цени за въглеродния двуокис да бъде стимулиран да си купи ново отопление."


111
Още от ЕС
Флоренция с нови мерки срещу туристите: Въвежда такса сандвич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
H2 преди 2 седмици
Браво елеметарен app в колата ще те спира ако не си платил данъците или не си ваксиниран .
102
0
 
5
 
! Отговори
Европа възмутена преди 2 седмици
Аман от нагли престъпници на власт в Европейския съюз.Готвят зверски терор с принуждаване на Европа да похарчи трилиони живи евра за нагло престъпни анти земни и анти климатични оръжия вкл фотоволтаични сканиращи централи.
101
0
 
4
 
! Отговори
A преди 2 седмици
А криви крастевици и банани с по-голяма кривина ще може ли да консумираме.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Червеното месо също се забранява в директивите им.Сега разбрахте ли бума с веганството,Емилова ще фалира и заслабне.
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Свежи капитали за чужди джобове,за новия бардак , дърти .......не им трябват,затова зараза чрез убождане.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че кога България не е била засегната,а народа и употребен,даже гурута го готвят за бъдещ курбан!
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Или тези брюкселски т***са напълно безмозъчни,или изпълняват поръчки на глобалното задкулисие,за координирано ликвидиране на дъжавите нахлузени на империята ЕС.Не е възможно да няма поне един човек,кйто да им каже,че КЛИМАТЪТ И СВЪРЗАНИТЕ С НЕГО ПРОМЕНИ Е ГЛОБАЛЕН ПРОЦЕС и никакви локални промени не могат да му повлияят!!!Ако не беше така нямаше онзи исландски вулкан с непроизносимото име да блокира въздушния транспорт буквално в цял свят!!!Големият въпрос е докога ще търпим тези експер
96
1
 
7
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 седмици
От нас зависи, станете и те ще паднат!
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
добре дошли в концлагерите на бъдещето. тези дето ще оцелеят след ваксините де. ще ходите от гетото до работното място и обратно. ток ще имат по 1 час на ден, топла вода в неделя вечерта за 2 часа. излизане в природата ви се полага всяка втора седмица по два часа, в парка в гетото. ще ви се забрани да се срещате с близки и роднини и ще си мечтаете да сте в матрицата и ще се опитвате да се вкарвате там с опиатите на фарма фирмите. вижте как живеят в днешно време в американските гета и ще е нещо
94
4
 
14
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Държави като Чехия, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Естония, България, Албания, Северна Македония, Хърватска, Румъния итн. Тъкмо започнаха да си стъпват на краката след соца и прехода и сега нов преход. Цели се някои държави да са винаги големи и богати а другите да им слугиваме. Ха вземеш да си подадеш носа над водата и веднага някой голям брат ти натопи главата отдолу. Искаш да живееш достойно? НЕ МОЖЕ! Ще слушаш тука големите каквото ти казват и ще изпълняваш. Е умрели там няколко млн от глад
93
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
периодично, през няколко дестетилетия, германия се опитва да налага някакъв вид фашизъм в европа, този път е ред на еко-фашизмът
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и стигнахме до евтина ел енергия без вредни емисии и да може да поддържа постоянно висока производителност - АЕЦ, и другия въпрос е от какво се правят батериите на всичките тези електрически коли дето ще се произведат, къде ще се рециклират а и как се добива паладий платина кобалт и всички редки цветни метали необходими за батериите - а това е мръсно производство с много токсични отпадъци - ще изтровим цяла индия за да ни направят батериите за колите на европейците
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и докато европейския съюз се пънат да намаляват емисии, американците са а навътре а навън от споразумението, а всички тежки и мръсни производства са изнесени отдавна в китай и индия, а там както знаете за подобни споразумения и намалявания на емисии никой не му пука щото имат да изхранват няколко милиарда население. А въздуха и водата си циркулират навсякъде, междувременно цяла африка ще се нанесе в еропа да ги хрантутим и тях
90
1
 
20
 
! Отговори
От цялата тази преди 2 седмици
програма разбрах само това, че цените на ВСИЧКО ще се надуят до толкова, че ще ни трябва фонд за социално подпомагане за да оживеем. Най-щастливи ще сме ако има глобално затопляне и не ни се налага да се отопляваме през зимата.
89
1
 
15
 
! Отговори
ИДИОТЩИНИ преди 2 седмици
а тока ще го добиваме от ветърни мелници и слънчеви панели сигурно и като нема ток ще си седиме на тъмно по пещерите за да не консумираме стоки - всичко в името на спасяването на евреиските книжни пари без покритие и бетониране на терора и власта на евриския елит
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да пускат кравите да пасат копър и ще забравят да п***
87
2
 
13
 
! Отговори
67890-. преди 2 седмици
Не забравяй, че не всеки ще може да си позволи електромобил и вече няма да има разходка до Бургас за по едно кафе. Няма в едно тричленно семейство да има по 4 дизелови автомобила "уникат" на по 15-20 години и на по 160 000 км. Ще се ходи на работа с градски транспорт и ще се излиза "на по на кафе" пеша.
86
2
 
21
 
! Отговори
гей-паради преди 2 седмици
полицейщина и мизерия - това е бъдещето на западна европа
85
2
 
13
 
! Отговори
ще забрани преди 2 седмици
ще поскъпнат, ще контролира .... юдо-масонската демокрация преживява последните си гърчове !!!
84
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз също искам да се топля на газ или на ток, да ми е чисто - не да мятам чували с пепелив кюмюp и да приличам на коминочистач, като се прибера от работа - ама не ми е по джоба, пък на студено не се седи с малки деца и с възрастни, на които им е вечно студено. Вместо ЕС да работи за да се вдигне стандарта на хората или да се добива евтина енергия, те ще вдигат цените и ще налагат данъци. Тва е абсолютно малoумно решения издаващо управленска импотентност