ЕК с препоръка: Не "Коледа", а "празничен сезон"

Да се "избягва да се приема, че всички са християни" възмути папата
Обновена: 10 дек 2021 09:02 | 9 дек 2021 15:33, Нели Христова
681
ЕК с препоръка: Не "Коледа", а "празничен сезон"
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни ЕК публикува насоки, които успяха да разгневят дори папа Фарнциск, тъй като на служителите е препоръчано да заменят Коледа с "празничен сезон", за да не се предполага, че всички са християни. Заради изключителното възмущение и обвиненията, че ЕК се "опитва да отмени Коледа", документът бе оттеглен.

Европейската комисия, заедно с други институции на ЕС, отдавна е критикувана за липсата на разнообразие сред нейния персонал. Всички комисари са бели. Като част от актуализацията на езика, който ще се използва от нейния персонал, комисията помоли служителите да бъдат по-чувствителни в комуникацията си. Длъжностните лица, работещи с 27-членния колеж, ръководен от Урсула фон дер Лайен, бяха посъветвани да избягват да приемат, че всички са християни, бели и женени.

Ръководството от 30 страници за това как да се използва по-неутрален по отношение на пола и религията, и приятелски настроен към ЛГБТК+ обществото език в Комисията беше представен от комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали.

Вътрешният документ беше подхванат от италианския таблоид il Giornale, което доведе до порой от възмущение в социалните медии, както и от висши служители във Ватикана, крайнодесни политици и бивш еврокомисар.

Папа Франциск осъди опита на Европейския съюз да замени традиционното "Коледа" с предполагаемо по-неутрални термини като "празничен сезон". "През цялата история много, много диктатури са се опитвали да направят това", заяви той. "Помислете за Наполеон: след това помислете за нацистката диктатура, комунистическата... Това е модата на разводнения секуларизъм, но това нещо не работи", каза папата.

ЕС, добави понтификът, трябва да внимава да не „поеме по пътя на идеологическата колонизация“, тъй като в противен случай това би довело само до разцепление между държавите членки и до разпадането на целия блок. „Европейският съюз трябва да уважава всяка държава, както е структурирана, разнообразието от държави, а не да се стреми да я стандартизира“, каза той и добави, че ще сезира Брюксел в този конкретен случай.

Заради негативните реакции Дали беше принуден да отстъпи. "Беше изразена загриженост по отношение на някои примери, предоставени в "Насоките за приобщаваща комуникация", които, както е обичайно с такива насоки, са в процес на работа", написа в Twitter комисарят на Малта. "Разглеждаме тези опасения с оглед да ги променим в актуализирана версия на насоките".

Документът е част от план, поддържан от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за прилагане на "Съюз на равенството" и гарантиране, че "всеки е ценен и признат във всички наши материали, независимо от техния пол, расов или етнически произход, религия или убеждения , увреждане, възраст или сексуална ориентация", пишат от "Политико".

Той призова служителите никога да не се обръщат към публиката с "дами и господа", а да използват изрази като "Скъпи колеги". Насоките призоват служителите на Комисията да се въздържат от използването на термините "госпожица или госпожо, освен ако това не е изричното предпочитание на лицето, към което се обръщат" и вместо това да използват "г-жо универсално".

Беше предложено служителите да питат хората какви са техните местоимения и да внимават да използват термини като "гей" и "лесбийка" като съществително. "Трансджендър, би или интерсекс не са съществителни", пише в документа. "Кажете транс хора, гей и т.н. или посочете лицето изрично", предлагат насоките.

Най-противоречивата част от съвета беше "да избягвате да приемате, че всички са християни".

"Не всички празнуват християнските празници и не всички християни ги празнуват на едни и същи дати", се казва в документа. Той съветва служителите да избягват изречения като "Коледата може да бъде стресираща" и вместо това да използват "Почивните дни могат да бъдат стресиращи".

Насоките препоръчват да не се използва фразата "християнски имена" и вместо това да се използва "собствено име", както и да не се използват имена, "които обикновено са от една религия". Дава се пример за използване на "Малика и Хулио" вместо "Мария и Джон", за да се опише "международна двойка".

Насоките също препоръчват да се избягва използването на "полови думи" като "man-made", които трябва да бъдат заменени с по-общи термини.

Насоките не се приеха добре. Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана и един от най-висшите служители в Светия престол, каза пред Vatican News: "Разбира се, ние знаем, че Европа дължи своето съществуване и своята идентичност на многобройни приноси, но със сигурност не можем да забравим, че един от основните му приноси, ако не и основният, е самото християнство."

Крайнодесните, разбира се, бяха ужасени.

"Европейската комисия, чрез вътрешен документ, счита коледните тържества за недостатъчно приобщаващи", написа на страницата си във Facebook Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия "Братя на Италия". "В името на една зловеща идеология тя иска да потисне културата на един народ. Нашата история и нашата идентичност не могат да бъдат отменени, те трябва да бъдат уважавани."

Матео Салвини, лидер на италианската дясна Лига, повтори критиката на Мелони. Той нарече насоките на Комисията "безумие" и по-късно се подигра със съдържанието им. "Мери, майката. Джон, бащата. Да живее светата Коледа… Надявам се, че в Европа никой няма да бъде обиден", написа той в Twitter.

Дори бивш еврокомисар се включи в атаките. Антонио Таяни, близък съюзник на бившия италиански премиер Силвио Берлускони и бивш президент на Европейския парламент, написа Twitter: "Да живее Европа на здравия разум!" след като Дали се отказа от насоките.

Един настоящ служител на Комисията, който не иска да бъде назован, също критикува Дали и нейния документ. "Комисар Дали компенсира пълната си липса на тежест в Колежа на комисарите, като извади от шапката си "приобщаващи насоки", които деконструират най-елементарните правила", каза служителят. "Полудяваме. С Дали преживяваме сюрреализъм."

И Европейският парламент, и Европейският съвет издадоха подобни препоръки към Комисията, но те бяха по-малко ясни в примерите си. През януари 2018 г. Съветът издаде своите насоки за насърчаване на използването на "неутрални по пола съществителни, които не правят предположения за това дали мъж или жена вършат определена работа или изпълняват определена роля".

Насоките имаха и своите поддръжници. Софи ин ’т Велд, либерален холандски евродепутат, каза, че е обезпокоена от внезапното оттегляне на комисията по въпроса. "Комисар Дали заслужава похвала за това, че има смелостта да се справи с проблема, било то по малко тромав начин", заяви тя. "Съгласуваната дезинформация и атаките срещу нея от страна на крайната десница и последващият отговор на тях от комисията са тревожни. Трябва да признаем, че Европа и нейните институции представляват всички. Институциите трябва да бъдат строго неутрални: нека не забравяме, че по-голямата част от европейците не са религиозни."
 


681
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
557
0
 
3
 
! Отговори
Kolio преди 1 месец
ЕС действа с това предложение като някоя тоталитарна държава. Както навремето забраняваха празнуването на Бъдни вечер и Коледа, а Дядо Коледа беше Дядо Мраз, за да няма връзка с религията. И сега така. Срам!
556
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прекрасно е когато ти кажат какво да говориш и какво да мислиш. Стига с тези свободи, депутатите в Брюксел знаят по-добре.
555
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОЛЕДА ИДВА СКОРО! ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ!
554
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тази кра вар ка където ни я натресоха, само проблеми, ами който не му харесва християнска Европа да отива в Азия, Африка и т.н.
553
0
 
2
 
! Отговори
Ива преди 1 месец
Интервю с Дейвид Енгелс (част 1) 7.12.2021 потърсете в Тубата и втора част
552
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има Господ, има. Това, че повечето от европейците са безверници, е само във вреда на Европа.
551
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помните ли Андерш Брейвик от Норвегия.....всичко това, което се случва, той им го каза на процеса. Затова и материалите от съдебния процес са засекретени. Както е тръгнало, съвсем скоро ще се пръкне нов Хитлер, тази лудост не може да продължава.
550
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая женица ако каже, че Рамазан и Ханука са празнични дни, ще я намерят в някой куфар сред тресавище. Но Господ гледа.
549
6
 
2
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 1 месец
До хахо Не бързай, първо Боко трябва Радев да го опъне и после ако има сулук белки я сайдиса! Ама надали!
548
0
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Човечеството е в упадък, човечеството се ***! Тези по върха не си дават сметка, какви ги вършат! господ ще ги постави там, където им е мястото!
547
0
 
29
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Като ще е "празничен сезон" да ходим на работа от пролетта тогава.
546
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тая е пълна отка=чалка!!!
545
25
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 1 месец
''Бог няма. Не е имало и никога няма да има. Човекът е оставен сам на себе си.''- Фридрих Ницше.
544
0
 
26
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
В името на спасението на Европа и европейската идентичност, РК трябва да бъде свалена със сила, а урсулата и кликата и: *** !!! Измяна се наказва със смърт !!!
543
0
 
21
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
А *** или то..........................................................................................................................!Тука отдавна си имаме поне 4 празнични сезона. Как ще си наричаме Коледата си е изцяло наша работа!!!
542
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като дете шейсете години мислех че коледа е щото се коли прасето. Правеха ми елха но на нова година с чудни играчки, свещички и бенгалски огън, но нямаше дядо Коледа а дядо мраз. Имаше сняг и имах шейна. Не се робуваше на подаръци а на добрата храна.Бяха едни много добри времена на спокойствие обич и удоволствие.
541
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Препоръката отняся ли се за "Рамазан-Байрам" ?
540
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да вземе да препоръча и без Байрам, щото не всички са ***.
539
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия там всичките са бездетни. Рептили.
538
0
 
34
 
! Отговори
toti преди 1 месец
Май тези на върха в ЕС доста се оплетоха и е време да се приземят иначе земното притегляне ще си свържи работата или Бог