Гърците вече ще могат да гласуват и по пощата

Целта е опит за активизирането им в чужбина
3 дек 2023 08:40, Елка Василева
17
Гърците вече ще могат да гласуват и по пощата
Снимка: архив, БГНЕС

Гърците в страната и тези, които живеят в чужбина, за първи път ще получат право да гласуват по пощата на евроизборите през следващата година. Целта на този ход е да се засили участието на гърците в чужбина в изборния процес, предаде кореспондентът на БНР.

Премиерът Кириакос Мицотакис изненадващо заяви на заседание на правителството, че внася законопроект в парламента, който ще позволи на гръцките граждани в чужбина да гласуват по пощата. Този акт е по настояване на земляческите сдружения на гърците в чужбина, които от години искат да получат право на вот.

На последните парламентарни избори беше направен опит за активизиране на гърците от чужбина, но бяха поставени много условия, които се оказаха пречка за тяхната избирателна активност. За евроизборите правителството на консерваторите променя закона с гласуване по пощата, като разчита на силна подкрепа за управляващата партия.

Опозицията на социалистите от ПАСОК изтълкува промените в избирателния закон като опит да се привлекат гласове за партията на Мицотакис, защото проучванията показват, че повечето мигранти в чужбина са с консервативни убеждения.

Лявата партия "Сириза" засега подкрепя предложението на правителството за вот по пощата с надежда, че новият лидер Каселакис има влияние сред гърците в САЩ.   

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аха ясно ще има "От умрял писмо" схемата .Айде честито на малаките .Вече свикнаха да ги управляват кукли на световната банка и на това ще свикнат. Единствената причина ЕС да ги търпи че са чревоугодници и нагаждачи и са съгласни на всичко стига да са сити и напити . Нищо общо нямат с истинските гърци /елини.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важно е да има за кого да гласуваш, че при нас нещо няма.
11
1
 
2
 
! Отговори
Естония преди 4 месеца
Само комунисти и путинисти,мафиоти и копе конци не желаят това да стане и в България. Ако това стане, от два милиона България ще гласуват поне милион и половина и тикви,копейки , комунисти и римляни ще са аут завинаги.
10
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ЦЕЛТА Е ТОТАЛЕН АЛЪШ ВЕРИШ!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Улесняват дашшифицирснето на народния вот. Овцете могат да гласуват колкото си искат, но винаги ще печелят "правилните" кандидати.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи в правилната посока вървят. Скоро ще могат и от отвъдното да гласуват, също както хамериканците.
7
1
 
6
 
! Отговори
Има да ни гонят преди 4 месеца
Ние сме по- напред от тях. Ние гласуваме В Мислите си.
6
1
 
6
 
! Отговори
До №5 преди 4 месеца
Въпросът е дали гласуването по пощата няма също да е с хартийки? В едно бъде сигурен - щом има вариант гласуване по пощата, нашите пладнешки разбойници вече са проучили начините за манипулиране и на такова гласуване. Проучили са го още някой официално да е предложил такова гласуване да бъде въведено и тук.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 2 - Според теб, ако гласуването по пощата става чрез електронната поща, дали ще е трудно или лесно да се правят всякакви манипулации? Едни ще натаманят гласовете според желанието на онзи, който плаща, други ще позлатят някой виртуозен хакер да им открадне гласовете и да ги изсипе в полза на друг кандидат за депутат, кмет или каквото още се сетиш.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1 Има махленски ромски тартори, които знаят кой от тяхната маала е в чужбина. Това е достатъчно за да се измисли начин как да пристигат от странство "техните" гласове. Вместо да се ходи от врата на врата, да се обещават по 5 лв и кИбабчИта, всичко ще става на бюрцето на някой добре платен компютърен специалист.
3
1
 
10
 
! Отговори
Значи скоро и у нас преди 4 месеца
да очакваме такава екстра? Ехаааа, каква подмяна на гласове ще пада! И колко българи ще "гласуват" от чужбина, без дори да подозират, че го павят! Тук уж-техните гласове ще се отчитат в полза на онзи, който плаща най-добре. Напред, другари! Имахте време да плячкосате и парите, и всякакви други ценности на България, сега трябва по всякакви начини да се оползотворят заграбените парички, та да носят на внуците ви още и още пари!
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В нормални държави за разлика от територията може всекакви модерни методи и решения, само тука за мутрите, тия с липсващите хромозоми и бхаратите требва да гласуваме с некви хартийки и после да си ги надписват по задните стаички, докато Бойко се бие в гърдите как спечелил изборите в некво помашко село.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А при нас тошко скандала казва че принтерите се манипулират...