—јў срещу  итай: »зправени ли сме при нова —тудена война?

 оментар на —тефан “афров, бивш посто€нен представител на Ѕългари€ в ќќЌ
6 дек 2023 18:16, јниси€ »ванова
20
—јў срещу  итай: »зправени ли сме при нова —тудена война?
—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

¬ момента  итай се опитва да стане първа велика сила, което веро€тно ще доведе до дългосрочно съперничество със —јў и може би до нова —тудена война през 21 век. ¬ наши дни обаче светът е толкова свързан, че вс€ко подобно противопостав€не и подобна война биха били катастрофални за човечеството. “ова е гол€мата задача на поколени€та политици през 21 век - да избегнат нова световна война. “ова коментира —тефан “афров, бивш посто€нен представител на Ѕългари€ в ќќЌ, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"ѕонеже сме в ≈вропа, е добре да поговорим за м€стото ни в тези отношени€. » ценностно, и вс€как м€стото на ≈вропа е в лагера на демокраци€та. Ќо разбира се е добре това да не доведе до н€какъв вид по-сериозно военно противопостав€не от една страна между —јў и ≈вропа и от друга страна с  итай."

«а  итай често се говори за инвестициите, които влагат на Ѕалканите. Ќа въпроса дали е възможно —јў да противодействат на това и дали има вариант скоро да станем свидетели на нова визи€ за дипломаци€та на —ъединените щати в световен мащаб, гостът каза, че засега Ѕалканите не са техен приоритет, а китайските инвестиции не са толкова масивни, че да представл€ват заплаха. ¬ъпреки това те гледат на Ѕалкански€ полуостров с интерес.

¬ ефира на предаването “афров говори и за наследството на бивши€ държавен секретар на —јў ’енри  исинджър.

√остът го определи като централна фигура в американската дипломаци€ на 20 век и архитект на Pax Americana. ѕо време на поста си  исинджър е изц€ло фокусиран върху отношени€та със "супер силите" и постав€ на втори план близостта със средните и малки страни. »менно така той усп€ва да запази водещото м€сто на —јў в световен мащаб и да затопли отношени€та с  итай в момент,в който страната има сериозни идеологически различи€ със —ъветски€ съюз.

÷ели€т разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


20
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
18
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо √осподство .... ј слончо , ... знаем че си много вещ по китайско сибирски€ въпрос !
17
0
 
0
 
! ќтговори
дедо “ашунко преди 2 месеца
ƒнес е Ќикулден! „естито на имен€ците!
16
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬с€ка загуба на сащ е надежда за Ѕългари€ !
15
4
 
3
 
! ќтговори
√осподство преди 2 месеца
—јў от години са зависими от  итай. Ѕайдън съвсем им сложи чатала. —ериозно ли мислите, че ако  итай стане световен властелин, изведнъж на «ем€та ще настанат мир и любов? ѕърви ще го отнесе “айван. ѕосле –уси€ със —ибир. —амо парчето "исл€м" не знам къде се нарежда в този пъзел. ≈вропейците ще започнат да емигрират в н€кои африкански държави.
14
2
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—ега и с  итай ли ще ни карате да воюваме? «агуба на —јў е загуба за Ѕългари€ ли?
13
16
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 »“ј…÷»“≈ Ќ≈ —ј “ќЋ ќ¬ј «јё’јЌ» ћќ«Џ÷»,  ј“ќ –”—Ќј÷»“≈, «јўќ“ќ —ј –јЅќ“Ќ»÷» » ƒќЅ–» »«ѕЏЋЌ»“≈Ћ» Ќј «јѕјƒЌ»“≈ “≈’ЌќЋќ√»», » «ј“ќ¬ј »ћ ¬Џ–¬» » ¬ Ѕ»«Ќ≈—ј, «ј –ј«Ћ» ј ќ“ –”— »“≈ јЋ ќ’ќЋ»÷»!
12
6
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јко американците на изборите през 2024 изберат “ръмп за президент то  итай н€мат никакъв шанс да достигнат —ащ.
11
13
 
4
 
! ќтговори
—ћ≈’.... преди 2 месеца
јЅ≈, » ƒ∆”ƒ∆» √ќ ¬јƒ≈Ў≈ √ќќЋ≈ћ — яƒ–≈Ќ»я —» ј–—≈ЌјЋ....јћј Ќ≈ўќ ћ” —ѕ»’Ќј ћ≈–ј ј....’ј’ј’ј  ј—≈“ »“≈ ¬Џ–Ўј“ ƒјЋ≈„≈ ѕќ-ƒќЅ–≈ » ѕќ- „»—“ќ –јЅќ“ј“ј Ќј ‘–ќЌ“ј.
10
4
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
гербаджиите като вид€т този българин и се пукат от злоба
9
7
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬секи опит за неподчинение на —јў се наказва. —помнете си какво стана с Ѕългари€ през 1989-1990 години и през 1996-1997 години заради санкциите на —јў.
8
13
 
6
 
! ќтговори
—јў срещу  итай... преди 2 месеца
..русофилски мокри сънища..’ј’ј’јјјј...
7
7
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕочти всички злини на света след ¬тората световна война идват от —јў, заради стремежа на —јў към световно господство и изсмукване на ресурсите на останали€ св€т. ѕри опит за независима политика на н€ко€ държава, —јў започват със санкциите или с пр€ка военна агреси€.
6
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—тудена. ’ладка. “опла. √ореща.
5
1
 
11
 
! ќтговори
Ћагрестин преди 2 месеца
¬ днешно време н€ма никаква мирна дипломаци€,никакви компромиси,никакво договар€не и никаква гъвкавост.¬сички се хвърл€т с рогата напред и са готови да проливат кръв,но не сво€та,а чуждата.—ветовните сили отдавна изгубиха сво€та невинност и ореола на справедливостта.¬ече е много трудно да се определи кой на чи€ страна е,както и кой е повече или по-малко лош.» не знам каква е тази заблуда,че чрез насилие,поквара и нечестие може да се постигне ред,правда и мир.
4
2
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
"Hиkora нe виpи kpив нoc cpeщy жълти 4ypkи!" Koнфyций
3
2
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Toзи нe paбoтeшe ли Ћ√“Ѕ-aтaшe в CAў?
2
0
 
9
 
! ќтговори
јтмаджа преди 2 месеца
ѕолитиците на 21 век не се опитват да избегнат войните,а да ги разпал€т.“ова си личи от всичките им действи€:войнствените речи,злобата,социалното неравенството,подтисничеството на богатите над бедните и много други.
1
11
 
2
 
! ќтговори
Ѕиден преди 2 месеца
ƒайте да довършим първо ”крайна пък после  итай има си ред все пак