Виртуозът Мариуш Патира на "Моцартовите празници"

Фестът отдава почит на Паганини и Чайковски
Обновена: 5 авг 2015 13:23 | 5 авг 2015 11:05, Петя Славова
0
Виртуозът Мариуш Патира на "Моцартовите празници"
МАриуш Патира. Снимка: "Моцартови празници"

За трета поредна година, в афиша на „Моцартови празници” в Правец присъства и симфоничен концерт под звездите с виртуозна и стилна програма. 

Тази година реверансът е към 175 години от смъртта на Николо Паганини и 175 години от рождението на П. И. Чайковски. Затова увертюра от „Отвличане от сарая” на Моцарт, Първи концерт за цигулка и оркестър на Паганини и Четвърта симфония на Чайковски ще звучат на сцената на езерото на 14 август, от 20.30 часа.

Концертът е с участието на елитния оркестър на Русенска филхармония с концертмайстор Емил Шейтанов под диригентството на именития бразилски диригент Жозе Мария Флоренсио. Солист е полският цигулар Мариуш Патира.

Жозе Мария Флоренсио и Мариуш Патира идват за първи път в България по покана на артистичния директор на фестивала „Моцартови празници” оперната прима Христина Ангелакова. Известен на три континента, Жозе Мария Флоренсио живее и работи в Полша, като не прекъсва своята професионална връзка с родината си Бразилия. Жозе Мария Флоренсио е с изключително богата творческа биография, която включва голям брой оперни, балетни и симфонични творби от класиката до съвремието. Неговото любопитство към експериментални и иновативни музикални проекти му донася и редица международни награди и признания.

Виртуозът на цигулката - Мариуш Патира е първият поляк, спечелил престижната награда на името на Николо Паганини от едноименния конкурс за цигулари /2001 година/. На световния музикален небосклон Мариуш Патира се появява като „феномен на цигулката”. Критиката е ласкава и изпълнена със суперлативи, а наградата Паганини отваря пътя му към редица авторитетни музикални сцени. На „Моцартовите празници” в Правец Мариуш Патира ще изпълни трудния и много красив Първи концерт за цигулка и оркестър от Паганини.

Във втората част на концерта Чайковски ще бъде представен от Русенска филхармония с неговата Четвърта симфония, която се счита, че бележи цяла епоха в творчеството на композитора. Четвърта симфония е онова произведение, в което по съвършен начин са преплетени естетическите принципи на Чайковски и новаторските му търсения в областта на симфоничната музика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари