Два милиона българи с високо кръвно

Над 30 на сто от младите мъже не знаят, че имат повишено кръвно налягане и не се лекуват
15 апр 2008 13:06,
10
Два милиона българи с високо кръвно
Снимка: Булфото

Два милиона българи в активна възраст страдат от високо кръвно налягане. Това каза проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония.

Над 30 на сто от младите мъже не знаят, че имат повишено кръвно налягане и не се лекуват, каза проф. Торбова, допълвайки, че това води до много повишен сърдечно-съдов риск.

Според данни от Националния статистически институт през 2006 година в България са починали 113 438 човека, като основната причина за смърт сред населението са болестите на органите на кръвообращението. На тях се дължат 66.4 процента от смъртните случаи. Рискът от възникване на хипертония над 55-годишна възраст е над 90 процента, допълни проф. Торбова.

Седемгодишно проучване, извършено в 15 държави, показва, че всеки пети хипертоник може да бъде спасен с медикамент, допълни проф. Торбова. Резултатите от проучването са били представени преди близо две седмици пред Американската колегия по кардиология и са били публикувани в New England Jornal of Medicine. В проучването са участвали и 1600 българи.

Данните от проучването доказват, че намаляването на артериалното налягане чрез терапия с определен медикамент може да намали общата смъртност с 21 процента, а инсултите - с 34 процента, каза д-р Васил Стояновски, национален координатор на проучването в България.


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации