Вкуса – защо го губим?

От всички сетива най-често губим обонянието си
Обновена: 16 мар 2011 12:56 | 16 мар 2011 12:55, Евгения Гигова
6
 Вкуса – защо го губим?
Снимка: Reuters

Промяната във вкуса се дължи на различни фактори. Както повечето от нашите сетива, усещането на различните вкусове също се влошава с напредването на възрастта. Това означава, че проблеми, които причиняват загуба на вкуса при младите хора, може да заличат напълно вкусовите им сетива, когато остареят.

Загубата, или промяната на вкуса, както и обонянието, биха могли да доведат до загуба на апетит и така се стига до загуба на интерес към храната. При по-възрастните хора по принцип се наблюдава липса на апетит, на което се дължи и бързото отслабване при някои. Загубата на вкус би могла да бъде причинена и от заболяване.

От всички сетива най-често губим обонянието си, а тази загуба води и до промяна във вкусовите усещания. Обонянието бива влошено от състояния, които засягат лигавицата на носа, които са обичайни при настинка или хроничен ринит.

По-рядко загубата на вкус е заради проблеми с нервите, които могат да се получат в следствие на увреждане на нерв в носа, така и от увреждане на областите в мозъка, отговорни за обонянието. Такива увреждания са последствия от инсулт, например.

Едни от най-често срещаните причини за загуба на вкуса, особено при възрастните хора, са проблеми в устата, свързани със зъбите или слюнката.

Всяко състояние, свързано със сухота в устата, създава проблеми. Слюнката е особено важна за разпознаване на вкусовите качества. Химикалите, които се съдържат в храните и напитките, се разтварят в нея и по този начин достигат до вкусовите рецептори.

Всичко, което причинява инфекции в устната кухина, може да повреди вкусовите рецептори. Тютюнопушенето също може да стане причина за загуба на вкуса.


Вижте още съвети за здравословен начин на живот
 


6
Още по темата: обоняниевкус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е па я си пием само вино и ракия и нищо ми нема е па ручам и мръфки.и си имам вкус.
4
0
 
8
 
! Отговори
чалго-умри мъ преди 9 години
Има една зараза - вирус - бацил казва се--- ЧАЛГА--- от него мирогледът ти се променя и ставаш слюнко-отделящ имбицил .!!!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако заглавието наистина е въпрос, ето ви отговора:

Не ние губим вкуса, ами всичко, което ядем стана безвкусно! С това ГМО, нитрати и т.н. *** разсипаха и храната, и продуктите, и всичко!
2
0
 
8
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Тя самата храна е безвкусна вече от много години-ядем ***!
1
1
 
5
 
! Отговори
Грозданов преди 9 години
Я от ракията одавна немам вкус.