Психичната болест като присъда

Границата между гений и луд е много крехка
8 ное 2011 13:57,
19
Психичната болест като присъда
Снимка: Архив, Reuters

В България винаги е било трудно да се говори за различното и за онова скритото от погледите ни. Не се проявява нужната толерантност и разбиране към хората с увреждания.

Стигмата и неразбирането на проблемите им засяга и хората с психична болест, но обикновено съдбата на такива хора е жестока.

Със сигурност всеки от нас има право да се бори за добро бъдеще, но тук и сега ТЕ срещат пълното неразбиране от околните, което води до тяхната изолация, самота, нищета и безпътица. 

Хората си мислят, че щом заболяването в по-леката му форма не се проявява физически, значи то е за подценяване и е просто някакъв каприз. Но това със сигурност не е така, защото вътрешното страдание на тези хора е съизмеримо с най-страшните физически недъзи. 

Всеки един човек с поставена психиатрична диагноза се бори за своето място в света на "нормалните". Благодарение на медицината милиони по света "възвръщат" здравето си или се възстановяват частично, което пък им позволява да работят, живеят и участват пълноценно в обществения живот, стига обаче да им бъде предоставена подобна възможност. 

Уврежданията на пациентите, които са в ремисия, се изразяват в силна чувствителност и мнително отношение от страна на околните, което, разбира се, не е изключено и за един напълно здрав човек. Но с навременно и ефективно лечение психичноболните могат да взимат решения и да поемат отговорността си за тях.

Необичайното поведение и мотиви на индиговите (свръхнадарени и чувствителни) деца често се тълкуват погрешно от психиатрите. Те им поставят погрешни диагнози за умствени разстройства като например "Хиперактивност с дефицит на концентрация" – Attention Deficit with Hyperactivity Disorder (ADHD). Правилната "диагноза" всъщност е "Концентрация, ориентирана към по-висши измерения" – Attention Dialed into a Higher Dimension. За съжаление, когато неправилно бъдат подложени на лечение, индиговите деца губят своята енергичност и паранормални способности.

Границата между "гений" и "луд" е много крехка. Особената надареност на личността, високата интелигентност и талант винаги бият на очи. Но се проявяват и някои психодинамични свойства като честолюбие и стремеж да бъдеш почитан, които принадлежат към областта на психопатологията, особено ако са изявени в по-силна форма.

Неизброими са примерите на велики мислители, философи и хора на изкуството, които имат нарушена психика и въпреки това живеят раздирани от вътрешните си противоречия и оставят шедьоври за идните поколения.
Та нима е справедливо да наричаме луди хора като немския композитор Роберт Шуман, френската скулпторка Камий Клодел, холандския художник Винсент ван Гог, мислители и философи като Русо, Кант, Аристотел, Платон, Паскал, Сартр, Сократ, Шопенхауер...

Да не говорим за отделни случаи на болни, дискриминирани и изоставени хора с голям потенциал. Репресията по отношение на тях се извършва по няколко показателя: на първо място отхвърлянето на обществото, второ: невъзможността за намиране на каквато и да било работа, трето: мизерията и отчуждението, в което живеят тези хора, четвърто: невъзможността за създаване на поколение и страданието на близките на болните хора.

Със сигурност всеки от нас има право да се бори за добро бъдеще и трябва да се търсят начини за интеграцията на тези хора. Защото няма начин да няма начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
но преди 12 години
като видяхме какви подкупи вземат психиатрите за издаване на фалшиви експертизи, представи си какви са им диагнозите. диагноза за 50 лева - еди си каква за 100 - за 2000...... те са за психиатрия
18
1
 
7
 
! Отговори
играч по нервите преди 12 години
"Но се проявяват и някои психодинамични свойства като честолюбие и стремеж да бъдеш почитан, които принадлежат към областта на психопатологията, особено ако са изявени в по-силна форма."АВТОРА, ПАК ЛИ ЗА БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ СИ ГОВОРИМЕ! СТИГА ВЕЧЕ!ЛУДНА ЦЕЛ НАРОД ОТ ТОЯ МЕГАЕГОЦЕНТРИК.
17
0
 
10
 
! Отговори
2534 преди 12 години
А границата между тъпотията и простотията каква е тогава,между алчността и амбицията,между наглостта и малоумието? Някой трябва да изследва много сериозно БГ народа и неговите собственици-политиците.
16
0
 
3
 
! Отговори
Kики преди 12 години
Стигмата е навсякъде! Психичноболните не могат да избягат от нея!Още повече, в бедна държава1
15
2
 
3
 
! Отговори
Candy преди 12 години
Да бе, добре, съгласявам се, разбира се, само какво беше това включване от третия вид с тия индигови деца? *** вие сериозно ли бе?
14
0
 
0
 
! Отговори
Сиси преди 12 години
13 беше до 4 ;)
13
3
 
0
 
! Отговори
Сиси преди 12 години
Бих се пробвала, но вече съм се убедила - песимисти не можеш да обориш! Светът ви е черен, всичко е срещу вас, никога няма никакъв изход. Вие сте избрали да си живеете така. Аз живея в същата държава, със същите новини, но съм оптимистка и със сигурност живея по-щастливо от теб! За мен това са положителните неща - е, не са 3, прав си, светът е ужасно0 място, сърди му се!
12
0
 
1
 
! Отговори
do 10 i 11 преди 12 години
mislite na dvama kolhoznika!
11
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
E'aти тъпата статия?
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
написалия статията не е нормален. Говори ми за наука, а после превключва на някакви паранормални способности
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Синдром "СТРАНДЖАТА"?!?...
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 29 съм и цял живот съм бил на границата - хората около мен явно осъзнават, е съм луд, но за разлика от повечето луди самият аз съм напълно наясно с това и съм в пълен контрол. Да си луд не винаги е лошо - моето психическо състояние ми позволява да знам и мога адски много неща, занимавам се с редица артистични и научни дисциплини - през музика, рисуване, скулптура, дизайн до проектиране, програмиране, ядрена и квантова физика. До сега не съм виждал друг човек с знания и умения в толкова посоки
7
1
 
13
 
! Отговори
Така ви изнася!!! преди 12 години
Много е сложно за разбиране било. Да ти кажат, че си без работа и се чудиш, как да вържеш кесията! Много сложно за разбиране се иска бре, да ти кажат, че си дискриминиран, където и да отидеш на работа взимат, другите не и теб причини липсват. Да ти режат от всички пари, които ти се полагат и ти да си търсиш правата за да докажеш, че не са прави и те ти се полагат причини липсват. А и много сложоно за разбиране било да не би да ви говорят на патагонски език. И за това ли поставяте диагноза!?
6
1
 
7
 
! Отговори
Това е! преди 12 години
В повечето случаи при подобно отношение Изхода е самоубийство! Няма мъки, няма неразбиране, няма агония, няма мизерия,няма дискриминация няма Тома Неверни,всичко приключва! Както казват те са го, те са я самоубили.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно разбирам всеки едни минус човека, така е устроен, че докато не му се случи на него или негов близък никога не вярва! Негативни, Тома Неверни, мнителни и да изброявам още няма да ми стигнат инициалите. Човек от неразбиране от това, че са несправедливи всеки път към него може да се поболее, като нищо от НЕСПРАВЕДЛИВОСТ И ЩЕТА! Освен, ако не е умшлено!
4
2
 
4
 
! Отговори
uc: 3 преди 12 години
Посочи ми три позитивни неща днес!
3
4
 
9
 
! Отговори
13 преди 12 години
Хареса ми финала - "Защото нтяма начин да няма начин."Доста оптимистично звучи, на фона на всички нигативни новини, с които ни засипват отвсякъде!Браво на DNES.BG!
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора с психични отклонения си личитe по приказката в моменти на ярост без основателна причина виждат в теб човек който дълбоко ги е наранил. Шизофренични изблици на ярост прерастващи в заканителни "само още веднъж да ми причиниш, такова нещо ще видиш какво ще ти се случи" толкова са обедени ,че говорят на правилния човек. На моменти виждат въображаеми хора дори ги назовават по именно говорят с неправилни и несвързани изречения, но не винаги. Живеят, необезпокоявани от никой!
1
0
 
24
 
! Отговори
ФАКТИ!!! преди 12 години
В БГ и най- здравия човек, може да го изкарат болен и околните да започнат да го третират, като такъв. Насила ги разболяват. Действителните болни не са по диспансерите за лечение. Жестоката истина!