3 банана на ден предпазват от инсулт

Бананите имат високо съдържание на калий
6 яну 2012 12:53,
9
3 банана на ден предпазват от инсулт
източник: Reuters
Консумацията на един банан на ден помага за намаляване на високото кръвно налягане и предпазва от атеросклероза. Полезното действие на плода се дължи на високото му съдържание на калий - микроелемент, необходим за правилното функциониране на нервната система, работата на сърцето, артериалното налягане. 
 
Известно е, че прекомерната употреба на сол повишава кръвното. Калият намалява вредното й действие. 
 
В банана средно се съдържат около 500 мг калий.
 
Редица проучвания показват, че спазването на хранителен режим, богат на храни, съдържащи калий, както и магнезий и фибри, значително намалява опасността от инсулт. Консумацията на три банана всеки ден значително понижава този риск, според учени.
 
Преглед на 11 различни проучвания, публикуван в списанието на Американския колеж по кардиология, сочи, че дневна доза калий от около 1600 мг е достатъчна да намали опасността от инсулт с повече от 1/5. 
 
Друго американско изследване, публикувано в Archives of Internal Medicine, показва, че консумацията на храни с високо съдържание на фибри, като бананите, помага за предотвратяване на сърдечни заболявания. Учените проследяват хранителните навици на близо 10 000 души в продължение на 19 години. 
 
Оказва се, че хората, които консумират най-много фибри, 21 г на ден, имат 12% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето. 
 

Повече полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
МИНА преди 12 години
Това платена реклама ли е. Яж ти си бананите, хората хляб не могат да си купят. И че не по един на ден, а по три банана да ядем на ден, бреее. Сигорно моята баба само банани яде защото е на 90 год. Ние в България имаме толкова много хубави плодове и зеленчуци и не е нужно да купуваме банани. Може да са полезни, но не можем да си го позволим, купуваме само по празниците, но май през тези празници минахме без банани.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кайсиите са полезни, българските, и прасковите, и тиквите ни, и дюлите......................Всичко, което ни трябва, го има тук
7
0
 
6
 
! Отговори
3 х 1000 лв преди 12 години
на месец ще ми оправят имунитета най-добре.И по възможност да няма простаци и *** около мен.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На борсата в София гният няколко тона банани и хоп веднага статия за бананите които подобряват имунитета ! Купувайте има много за всеки макар и червясали ! На всички ще бъде подобрен имунитета !
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъййййй...изглежда има голем спад в търговията с банани та сега ревът и се тръшкат разни субекти и излизат с разни първолашки номера....Ам то банани *** те не стават за едене бе будали търгашки...То нито вкус нито нищо...И едно кило тежи две кила и нещо... И цените им кат за световно....
4
0
 
13
 
! Отговори
Така си е преди 12 години
Това за големите микровълнови в коментара на "1" кърти миФки, от тези по-големите. За цената на доматите обаче нещо не ми стана ясно, но то ще да е от консумацията на на микровълнови банани. :-)))))
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Специално пояснение за блондинките - единия банан в устата, другия отзад, третия отпред.
2
2
 
15
 
! Отговори
Мармот преди 12 години
За мармота забрави да споменеш... Да, този, дето слага бананите в микровълновата :)
1
11
 
7
 
! Отговори
ХАХХА преди 12 години
И СЕГА - НЕОФИЦИАЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ: БАНАНИТЕ СЕ ВКАРВАТ В ДЪРЖАВАТА С ГОЛЕМИНАТА НА КОРНИШОНИ И СЕ ДЪРЖАТ ВЪВ ФРИЗЕРИ.КАТО СТАНЕ ВРЕМЕ ДА ГИ ПРОДАДАТ И ДА СИ ГИ КУПИТЕ ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ИНФАРКТ -ГИ ВАДЯТ ОТ ФРИЗОВЕТЕ СЛАГАТ ГИ В ЕДНИ ПО-ГОЛЕМИ МИКРОВЪЛНОВИ И НА ДРУГИЯ ДЕН ВИ ГИ ПРОДАВАТ - ТОВА Е ПРИЧИНАТА КИЛО БАНАНИ ДА СТРУВА ПОЛОВИНАТА НА КИЛО ДОМАТИ - ИЗВОДИТЕ СА ВАШИ -ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ИНФАРКТ (