За кого топлото през зимата е най-важно?

Границите под 16 могат да бъдат опасни за някои
Обновена: 11 яну 2012 16:10 | 11 яну 2012 16:07, Румяна Тасева
3
За кого топлото през зимата е най-важно?
Източник: Reuters

Зимата обикновено се свързва с някои заболявания, които се предразполагат от ниските температури. Това не са само грип и респираторните инфекции, които сме свикнали да отъждествяваме с този сезон.

Студеното време води до проблеми като сърдечни пристъпи, удар, пневмония и депресия. Обикновено от тях страдат хора с хронични заболявания на сърцето, белите дробове и бъбреците, тези, които са изложени системно на въздействието на ниски температури, с потиснат имунитет са, на възраст над 60 години или са силно обездвижени заради увреждане.

За да се избегнат негативните последици на зимата, експерти препоръчват да се поддържат домовете и работните помещения топли. Икономическите съображения не са основателни, тъй като влошаването на здравето би отнело много повече средства.

Температурите, при които имунитетът може да функционира оптимално са около 18 - 21 оС. Тези градуси са препоръчителни за помещението, в което се прекарва най-много време, докато в останалите температурата може да е по-ниска, но да не пада под 16оС.

В случаите, когато в спалното помещение е по-студено, специалистите препоръчват да се използва електрическо одеало или грейка с топла вода.

Адекватното според сезона обличане е необходимо не само заради хигиенни съображения. Повече топлина през зимата обаче осигурява не толкова дебелата дреха, колкото няколкото облечени тънки. Не бива да се пренебрегва носенето на шапка, шал, ръкавици.

За да се запази доброто здраве през зимата, не бива дните да се прекарват изцяло вътре. Такъв съвет могат да получат от специалистите само хората със сърдечни или респираторни проблеми. В останалите случаи излизането навън поне за час е мярка, която поддържа организма. Запазването на двигателната активност осигурява не само по-добри условия за протичането на физиологичните процеси и бодър ум, но и загрява тялото.

Още съвети как да се предпазите от студа можете да откриете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
13 преди 12 години
От къде ги превеждате тези ГЛУПОСТИ? Стояли ли сте зимата на 18 градуса!? Оптималната, препоръчвана темп. е 23 - 24 градуса, в спалната - 21! Другото си е студ, не се правете на специалисти!!!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
namam takav problem ,az sam v S.AUSTRALIA
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами на които му е студено .