Моногамният секс намалява риска от хепатит С

Хепатит С е заболяване на целия организъм
28 мар 2013 08:20, Пенка Бегова
6
Моногамният секс намалява риска от хепатит С
Снимка: Reuters

Моногамният секс между хетеросексуални партньори рядко може да причини хепатит С.

 
В проучване взимат участие 500 души, които са изследвани за рисков фактор за инфектиране с хепатит С. Доброволците са анкетирани относно сексуалните си наклонности и честата смяна на партньорите.
 
След анализа на кръвните проби, изследователите установяват, че процент от доброволците са инфектирани с вируса. Инфектираните са предимно лица, които често сменят половите си партньори. Рискът от предаване на хепатит C по полов път е много по-малък в сравнение с този при хепатит В, но въпреки това, специалисти апелират към взимане на съответните предпазни мерки.
 
Вирусът на хепатит С се предава предимно чрез кръвта. Венозното инжектиране на наркотици или други неразрешени вещества с общи игли и спринцовки е най-честият начин на заразяване. Вирусът обаче се открива и в малки концентрации в семенната (спермата) и вагиналната течност и слюнката.
 
Хепатит С е заболяване на целия организъм, не само на черния дроб. Болестта се характеризира със значителен брой извънчернодробни прояви.
 
Ако човешкият организъм не успее да се пребори с инфекцията, възпалението на черния дроб става хронично и причина за хронично чернодробно заболяване, което е сериозно и нерядко застрашаващо живота.
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Hepatology.
 

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе??? Шок...
4
4
 
3
 
! Отговори
eqkulator преди 7 години
Граждани, братя,

е.ете където и каквото намерите! *** сега, мисли после! Еякулирайте обилно дълбоко в половите пътища на жените и вешето здраве ще бъде крепко до най-дълбока старост.

Поздрав най-сърдечен,
eqkulatora
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия с това проучване откриха топлата врата. А, Добро утро!
2
0
 
7
 
! Отговори
НеПромит Мозък преди 7 години
По-голяма смешка не бях чел... Напишете по-смешна статия от сорта: "Безразборния секс и дрогирането с непознати увеличава неколкократно риска от заразяване със СПИН"
1
5
 
0
 
! Отговори
HYUJ преди 7 години
Ама защо не се поясни, че това важи само ако не се ползват презервативи!?
И ако се целува с език.
.
Иначе няма проблеми