Канабисът помагал на мозъка, и не само

Възможно е да забавя болести като Алцхаймер и Паркинсон
5 юли 2013 17:58, Румяна Тасева
10
Канабисът помагал на мозъка, и не само
Източник: Reuters

Противно на масовите истерии около вредата на марихуаната, това противоречиво растение все повече започва да се разглежда като чудодейно и лековито вместо като незаконен наркотик.

Ново изследване на германски екип от университета в Бон показва, че познатите досега ползи са само част от потециала, който крие забраненото растение. Учени от тамошния Институт по молекулярна психиатрия демонстрират, че канабисът има множество ползотворни ефекти, като изследването им се съсредоточава в един: активирането на канабиноидните системи на мозъка предизвиква освобождаването на антиоксиданти, които действат като почистващ механизъм.

Така тялото е способно с помощта на марихуаната да отстранява увредени мозъчни клетки. Подобен процес не само запазва тъканта и функцията и здрави и нормални, но може и да подобри и ефикасността на митохондриите, източниците на енергия на клетките.

Това изследване хвърля нова светлина върху начина, по който натуралните канабиноиди предотвратяват и възпрепятстват възпаления в мозъчната тъкан, които причиняват намалени умствени и когнитивни способности, упадък на нервната тъкан и мозъчна дегенерация. Учените са на мнение, че активирайки определени рецептори със съединения на канабиса, могат да се предотвратят или значително да се отложат болести като Алцхаймер, Паркинсон, Хънтингтън и други, включително самия процес на стареене на мозъка.

Андрас Биокеи-Горзо, ръководител на научната група, предупреждава, че това изследване, макар и да е научно коректно, не трябва да бъде повод за злоупотреба с марихуаната, а по-скоро за преразглеждане на законодателните и здравни норми около нея. Той изразява и опасения, че ако бъде легализирана, нейната дистрибуция ще бъде поето изцяло от големите фармацевтични компании, което би довело до огромно недоволство както сред обществото, така и сред учените, които я изследват.

Още полезни новини за здравето можете да процетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: тревамарихуанаканабис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпрос на избор казало кучето и си облизало топките
15
0
 
0
 
! Отговори
voii преди 10 години
do 7 tav 4e deteto ti se e zaribilo i e zapo4nalo da se drusa s xeroin sigurno ne zna4i 4e vsi4ki koito pushat treva sa narkomani na 32 godini sam pusha 17 godni treva rabotia v brokerska agencia i godishnia mi doxod e 10 20 0000 lv taka4e ne m govorete 4e se iztapava prosto imam akal i silna voliaa i za vashe sbvedenie niama droga koiato da ne sam opital no da samo sam opital az sam 4ovek sas mnogo silna volia trevata e mnogo dobro relaxsrvashtvo sredstvo sle stresovia denn
14
1
 
8
 
! Отговори
x3min8 преди 10 години
Не знам за вас, а и не бих желал..Искам на кратко да разкажа за това, че пуша трева вече 15 г. и до сега не съм имал проблеми със здравето нито затруднения с мисленето, дори ми е спестила доста глупости които бих направил в нормално състояние. Работя сериозна и добре платена работа извън България.Понякога припалваме дори по време на работа с колегите. Мога да потвърдя и за други подобни случаи с хора които познавам. Разбира се не трябва да се прекалява, но това важи за всичко останало също..
13
0
 
6
 
! Отговори
Jolokia преди 10 години
до 7:СЛЕД ТОВА .ТРЯБВА ДА ИЗПИТАТЕ МЪКАТА ДА СПАСЯВАТЕ ДЕТЕТО СИ ОТ ТАЯ ПОМИЯ...Ако детето ми разсъждава като вас госпожо или господине,със сигурност,вече пие алкохол и пуши никотин в пъти по-вредни от канабиса.Невежеството и глуповатото пуританство са вредни също в пъти повече.Но на нискоинтелектен индивид колкото и да му говориш,файда няма.Акъл и цикъл не дойдат ли на време...И да ,кога детето ми порасне,бих му разрешил да пуши канабис стига да има работа и не е единствената му цел.Цигари-НЕ
12
1
 
2
 
! Отговори
тц преди 10 години
До 7Масмедията явно си върши много добре работата! Спете още българи спете... : (
11
0
 
5
 
! Отговори
Буден гражданин преди 10 години
До 7Съжалявам, но има и такива индивиди, които наистина деградират от конопа, но това е само по тяхна вина! Естествено ако се напушиш и не правиш нищо и само мързелуваш естествено, че ще затъпееш! Да не говорим, че на улицата не се продава качествена марихуана ами се случва да попаднеш на някоя друсана трева с кетамин или пръскана с мухозол да тежи повече и т.н. Конопа има история на хиляди години и да не говорим колко болести лекува... също така няма нито 1 човек умрял от коноп. Приятен ден :)
10
0
 
10
 
! Отговори
Нищо ново! преди 10 години
Еврика-а-а-а-а!!!... след 50 века! Индийците използват канабиса като лекарство вече 5 000 години. Разбира се не като го пушат. Пушекът не помага, трябва извлек от растението. И той лекува не само една болест! Мисля, че скоро (със западни пари разбира се) в Румъния направиха заводче за производство на извлек (конопено масло) от индийски коноп. Явно разтропани хора от Западна Европа скоро ще направят луди пари от чудодейно лекарство. Материали могат да се намерят по форумите.
9
0
 
14
 
! Отговори
БОНО преди 10 години
АКО СЕ ПРЕДЛАГА ЛЕГАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИ МУТРИ НЯМА ДА СТАВАТ СУПЕР БОГАТИ НО ЯВНО ТЕЗИ КОЙТО КОВАТ ЗАКОНИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА И ТЕ ИМАТ ИНТЕРЕС А БИЛКАТА СИ Е БИЛКА
8
23
 
10
 
! Отговори
7 преди 10 години
И НАЙ-ВЕЧЕ ПОМАГА НА ДИЛЪРИТЕ ДА СТАНАТ ПО-БОГАТИ И НА ДОКТОРИТЕ СЛЕД ТОВА .ТРЯБВА ДА ИЗПИТАТЕ МЪКАТА ДА СПАСЯВАТЕ ДЕТЕТО СИ ОТ ТАЯ ПОМИЯ,ЧЕ ПОСЛЕ ДА МИ ГОВОРИТЕ КОЛКО Е ПОЛЕЗНО! ГЛУПОСТИТЕ НА ГУЩЕРОПОДОБНИТЕ КРАЙ НЯМАТ!ПРАВЕТЕ КАКВОТО СИ ПОЖЕЛАЕТЕ,АМА ПОСЛЕ ДА НЕ ПЛАЧЕТЕ!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...болести като Алцхаймер, Паркинсон, Хънтингтън" и множествена склероза от която съм болен вече десетилетие.Смея да твърдя,че доста помага.Но наистина се затъпява в известна степен.
6
2
 
6
 
! Отговори
go6 преди 10 години
абсолютно съгласен с 2 :) :)!!!
5
2
 
24
 
! Отговори
аз преди 10 години
CB1 рецепторите в ЦНС имат пряка връзка с невропластичноста, стимулацията им подпомага възстановяването на клетките и изграждането на нови мрежи. Факт. 4, да не би тия твои познати да са си били *** по принцип? Аз доста пафкачи познавам от гимназията още, някои са с научни степени вече, други със собствен бизнес... успели и интелигентни хора като цяло... Не казвам че е полезно да се пуши трева, но алкохолът е най-малко 10 пъти по-вреден.
4
21
 
16
 
! Отговори
ТоранагаСама преди 10 години
Може и да е прието, че няма доказани вредни качества, но си спомням по време на детството ми през 90-те години какво представляваха тези, които пушеха редовно. Тогава беше почти без пари и имаше хора, които по-малко дишаха въздух, отколкото трева. Та тия индивиди като ги питаш как се казват ти отговарят след 5 минути. Кой каквото и да ми говори за мен от това нещо се затъпява брутално.
3
2
 
22
 
! Отговори
M.Jane преди 10 години
иии, къде по-точно са ''масовите истерии около вредата на марихуаната'' ? Аз за пръв път научавам за такива. Иначе полезните качества на билката са отдавна известни, а вреди пък няма доказани.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахах... как ще кажеш като удоволствие не, бре?!? Или викаш тя ракията понеже и за лекарство не става дай нея за удоволствие, че да не хабим лекарствата.. Смях и невежество.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tova sega go bili otkrili. to otdavna se znae, no niamat interes da go razprostraniavat. marihuana kato lekarstvo goliamo DA, kato udovolstvie NE!!!.